2023/05/24

Noname Ferrari F1 Modell 1987

Újabb illegális Matchbox másolatból szeretném megmutatni a saját példányomat. Beczl eredetileg itt, A legális és illegális kisautógyártás Magyarországon a '80-'90-es években - Nyolcadik rész: Illegális másolatok - Metalbox – "Noname" című bejegyzésében ír róla és fel is villant pár változatot. A lényeg az, hogy igazából nem tudjuk, hogy ki gyártotta őket. Andrew0807 kolléga gyermekkori, eléggé leharcolt, Ferrari festésű példányát is láthattátok már e lapokon.

Az viszont biztos, hogy a Matchbox, 1984 és 1995 közt gyártott „egy méret jó mindenkinek” versenyautójának másolata. Több néven is ismert „F1 Racer”, „F1 Racing Car”, de elsütötték Indy 500-as versenyautónak is a tengerentúlon spéci kiadásban, meg nagyjából bármiféle versenyautónak ezeken kívül. Mi az 1987 és 1992 közt regnáló változatával tudunk szolgálni, ami az USÁ-ban az MB-16 számot, mindenhol máshol meg az MB-06-ot viselte. Ezen kívül még az MC-09 Motorcity szettben szereplő verziót tudjuk prezentálni. 

Van rá magyarázat, hogy az alvázon miért olvasható az, hogy „Ferrari”. Az 1984-es Matchbox Premierváltozat – szintén MB-16 vagy MB-06 mint fentebb – a Ferrari 126C4 versenygépének a festését viselte. Ez egyébként 1987-ig maradt az 1-75 sorozatban. Az ismeretlen mester erről vehette – de miért is használok feltételes módot? Szóval vette a mintát. „Eh, mi a név? Mit rózsának hívunk, Bárhogy nevezzük, éppoly illatos.” gondolhatta és így lett belőle Ferrari. Ezzel máris jelentős sportértékű duplázást látunk az illegalitás terén, hiszen sikerült lekoppintani a Matchboxot és rögtön Ferrarinak is nevezni.

Ami ezt a konkrét példányt illeti, az Arrows A10, 1987-es és 1988-as versenyidényben használatos autójának festését utánozza és egy lépés távolságból egész meggyőző is. Nyilván köszönő viszonyban sincs a Matchbox minőségével, de nem is olyan rettenetesen rossz.


Nyilván köszönő viszonyban sincs a Matchbox minőségével, de nem is katasztrofális.

A "Ferrari", ami egy 1987-es Arrows A10-es.

Úgy egy-, másfél lépés távolságból akár lehet Arrows is. A Matchbox is használta mindennek, Indy 500-as versenygépnek is.

Az én példányom szét van esve - gyanús hogy nem sikerült már a gyártásakor sem jól összerakni. Ezért csúszott el az első tengely.

Nincsenek megjegyzések: