2023/05/17

Matchbox Autobahn Express IV 5-pack - 2016 Alfa Romeo Giulia

A remek ötös csomagból a kakukktojást hagytam utoljára, az egyetlen nem-német modellt. A Matchbox régi szokása szerint az adott típus csúcsmodelljét mintázta meg, de nem nevesíti, hogy ez, bizony az. Van rá teóriám, hogy miért.

Quadrifoglio
A típusismertetőt Andrew0807 kolléga letudta egy remek fotókkal teletűzdelt összehasonlótó posttal a Matchbox és Majorette értelmezésekről – ez a 2021-es post az utolsó az ő szövegszerkesztőjéből, amit szívből sajnálok, már csak azért is, mert a legrosszabb napján is jobban fotóz egy Szmena 8M-el, lejárt filmre, mint én valaha is fogok bárhol, bárhogy, bármivel. Mint ott akkor ő is igen helyesen megállapította, az a Giulia egy QV, azaz Quadrifoglio, amit egyértelművé tesz az első kerekek mögötti hűtőrács (is). A „négylevelű lóhere” hagyományosan a csúcskivitel az Alfákból, hasonlóan mondjuk ahhoz ami a BMW-nél az „M”, az Audinál az „RS”, vagy Trabantnál a „DeLuxe”. Az Alfa annyira nem veszi egy kalap alá a QV-t a többi Giulia verzióval, hogy teljesen külön tárgyalja a modellt a honlapján.

Eh, mi a név? Mit rózsának hívunk, Bárhogy nevezzük, éppoly illatos.”
Jogos a kérdés, hogy ha már ennyire részletes, az apró részletek ott vannak akkor miért nem lett QV. Nos, azt tudjuk, hogy az Alfánál nagyon rigolyásak az apró részletekre. A Sprint GTA kapcsán meg is romlott a kapcsolatuk a Mattellel évekre, amikor észlelték, hogy tervez egy zöld verziót is belőle kiadni a cég, holott az eredeti csak fehérben és pirosban készült. A Sprint GTA-nál is megkövetelték, hogy a kis lóhere embléma rajta legyen – mondjuk pont a BoI szériánál azért ez volt a minimum a felárért.

Pont ez a részlet, az apró, fehér alapon zöld lóhere – lásd iniciálé, a kép a Wikipédiáról van – hiányzik a Matchboxról és ami azt illeti a Majorette-ről is. Semmi bizonyítékom nincs rá, de nekem gyanús, hogy ezt megspórolandó maradt le a QV a névből. Nevetséges apróságnak tűnik, de az olaszok nem engednek az ilyesmiből és akármennyire abszurdnak tűnik, jelentős költségtétel hogy az oldalát is meg kell festeni vagy sem – a külön színben nem vagyok biztos, de talán az is számít.

Andrew0807 alaposan kiértékelte a modellt a legelsőnek linkelt postban, amihez én érdemben mit sem tudok hozzáfűzni, mint ahogy a 2021-es fehér verziónál sem tudtam.

Nos, a mostani, aranyszínű, csak ebben az ötös csomagban előforduló arany változaton és a fentebb linkelt piros-fehéren kívül még három verzióban létezik. Andrew0807 már említette a 2019-es, spéci Toy Fair kiadást, ami a premiermodell volt. Én említettem a 2021-es, Collectors Series (Hogy ez miért nem Collector's?!), matt szürke, karbonutánzat változatot. Ezeken kívül 2022-ben az 1-100 sorozatban, MB-26-ként volt még egy metál-sötétkék kiadás is belőle.

Ismétlem magam: Ritka jó ez az ötös csomag! Minden benne szereplő járgány exkluzív, csak erre jellemző festést kapott. Ez egy időben magától értetődő volt a Mattelnél, aztán egy időre elmúlt. Örülnék, ha visszatérnének ehhez a gyakorlathoz – a pénztárcám már nem annyira.

Az olasz hölgy morcos!

510 lóerő, 2,9 liter, V6, biturbo.

Quadrifoglio. A Mattel nem úgy hívja, de látszik rajta.

Aranyoskám.

Névtáblát is visel a kisasszony.

NRFB. Kitűnő ez a csomag, örülnék ha véglegesen visszatérne az "egyedi színek a csomagokban" gyakorlathoz a Mattel, még akkor is ha a pénztárcám már kevésbé rajongana érte.

Nincsenek megjegyzések: