2023/05/05

Grell Trabant 500 Kombi és Trabant 601 Universal UPDATE

Tavaly ősszel sajnos már nem fért bele - más jubilálás viszont igen -, hogy megemlékezzek arról az autómárkáról, ami végigkísérte a gyerekkoromat. Igen, a Trabant-ról van szó, 2022 novemberében töltötte be a 65-ik születésnapját, így ezt a két hetet most részben neki szenteljük.

Trabant bemutatóval sosem szolgáltunk, elvégre szerinte nem sok olyan ember lehet akinek be kell mutatni ezt az autómárkát. A 601-es típust semmiképpen sem, azokból Dunát lehetett volna rekeszteni, de az elődjét, az 500-as (P50) típust talán kevesen ismerik. Gyerekkoromban már nem nagyon lehetett látni belőlük, nem is csoda, hiszen addigra már közel jártak a 30 éves korhoz. 1957-től létezik a Trabant, mint márkanév, az 500-as típusjelzés viszont csak két évvel később kezdik el használni a kombi karosszériával pedig 1960-tól lehetett igényelni. Korai katalógusban is "Kombi"-ként hivatkoznak rá, az "Universal" elnevezést csak a 601-től használják. A két fenti linkekre barangolás után ajánlom még az Origo Veterán tesztjét, a szöveg mellett szép képek is vannak, igaz nem egy kombi, hanem egy lépcsőshátú P50-es, de ne legyünk telhetetlenek!

Így készültek az ötszázas Trabik

Ami a Grell modelljét illeti, hozza a már megszokott minőséget, vagyis részletgazdag kidolgozást, minimális lámpafestéseket, valódi gumikat a felniken. Itt most kaptunk egy  - nem légből kapott - oldalsó dekorációt is, amitől csak még jobban mutat a kisautó. Gyenge pontja talán a visszapillantó tükör kialakítása, igaz nehéz lett volna masszívra és szebbre megcsinálni, legalább nem feledkeztek meg róla. A statiszta szerepet betöltött 601-es is új nálunk, ugyanis a zöld után ennek sem tudtam ellenállni, elvégre főként fehér volt a szüleimnek is.

Részletgazdag lett ez a modell is
Jól néz ki rajta ez a világoskék dekoráció
Hátul csak a sarkokra került lökhárító
Mögöttem az utódom
Sokat változott a sziluettje
Szinte csak a kerek fényszóró maradt meg azonos formában
Az egyik balra, a másik felfelé nyílik
Grell Trabant 500 Kombi
Grell Trabant 601 Universal

Nincsenek megjegyzések: