2022/03/28

Hot Wheels '96 Porsche Carrera

Nagyon régóta vágytam rá, hogy a Matchbox elkészítse a Porsche 993-as kódjelű 911-es modelljét. Hosszú évekig kisautós fronton meglehetősen alulreprezentált volt ez a típus, de szerencsére mostanra már megváltozott a helyzet. Ugyan korábban a Hot Wheels kiadta már GT2-es kivitelben, annak kapcsán reménykedtem, hogy talán a Mattel a Matchbox szakembereivel elkészítteti az alap változatot is. Nos, mint látható nem ez történt, ami nem feltétlen baj.

Die letzte luftgekühlt
A Porsche cég történetében, pontosabban a 911-es generációk tekintetében vízválasztó volt az 1993-ban megjelenő kivitel, de persze ezt akkor még nem feltétlenül lehetett tudni. Amellett, hogy még tovább tökéletesítette a gyár a korábban megalkotott alapokat, ezzel modellel azt egyúttal le is zárta. Utóda nem csak a formában hozott újítást, de a motor terén is, vagyis ez az utolsó léghűtéses 911-es. Itt már szinte csak az övvonal feletti rész emlékeztet az első generációra, hosszabb is lett elődeinél, illetve amennyire lehetett gömbölyítették a formát. Az első lámpák dőlésszöge sokkal enyhébb lett, a lökhárítók is még íveltebbek lettek, mint közvetlen elődjén. Elől az indexsor és a hátsó lámpa is kicsivel kisebb lett. Nem mellesleg gyönyörű szép tükröket kapott. Természetesen a műszaki tartalom is változott, teljesen új hátsó futóművet kapott - azt eredetileg a 989-hez tervezték -, amivel még jobb lett a kezelhetőség, tovább csökkent a far kitörésének az esélye. Kicsit igazítottak az első futóművön és a kormányművön is, valamint nagyobb féktárcsákkal szerelték, természetesen ABS-el kiegészítve. A 3,6 literes boxermotor még erősebb lett, 272 lóerő és 330 Nm lett az új érték amit egy szintén új, hatsebességes váltóval társítottak. A manuális helyett azonban az átdolgozott automatával is, vagyis a Tiptronic S-el is lehetett kérni. Az alap változattal egyidőben jelent meg A Carrera 4 is, ami szükség esetén a hajtás maximum 25%-át az első kerekekre át tudja irányítani egy viszkókuplunggal, de alapból mindent a hátsó kerekek kapnak. A különféle kiviteleket tekintve ebből is készült a kupé mellett kabrió és targa is - ez itt már csak egy hatalmas, hátracsúszó üvegtetőt jelentett -, majd jött a Turbo, az RS és a GT2 változat is.

Egy a számos 993 reklám közül. (Valamilyen érthetetlen oknál fogva csak VHS mínusz minőségben találhatóak meg a neten.) A narrátor Sir Patrick Stewart.

Mintha nem is HW lenne
Mint a bevezetőben írtam, a Mattel részéről a "tuningos szekció" nyerte meg a feladatot, hogy elkészítse az alap 993-ast is. A nevében az évszám ugyan helytálló, de kicsit fura, mondjuk ez legyen a legnagyobb gondja. Azért szerettem volna, hogyha a Matchbox kapja a feladatot, hogy egy rendesen kialakított utcai kivitelt kapjunk belőle. Szerencsére a Hot Wheels részéről pont ezt kaptuk 2019-ben, mondhatni "Matchbox minőségben". Gondolok itt arra, hogy semmi túlkapás, nincs úthenger kerék hátul, felesleges spoilerektől mentes, tükröket is kapott, nem mellesleg minden apró részlet a helyén. Szóval ezúttal csillagos ötöst érdemelnek tőlem a srácok, nagyon szép munkát végeztek, elégedett vagyok a végeredménnyel. Az első verziója - maradok most szigorúan a premier darabnál -, sima fehér festést kapott, amiben kicsit csalódtam, de kárpótolt, hogy a lámpafestéseket nem spórolták le róla, illetve egy emblémára és típusjelzésre is futotta tőlük, nem beszélve a hátsó hűtőrács fekete festéséről. A kerekek tekintetében is visszafogottabbat választottak hozzá, nálam a még elmegy, másikkal és más színben jobban tetszene. A beltér nagyon jó barna árnyalatot kapott, csak sajnos az ablakok eléggé sötétre sikerültek. Hiába, még is csak Hot Wheels, nem hazudtolhatják meg önmagukat! Szóval összességében azt mondom, hogy köszönöm szépen Mattel, ezt már nagyon vártam tőled!

Nem tudok elmenni az mellett, hogy mennyire nehéz volt ebből egy épkézláb példányt beszereznem. Sajnos ez sem mellőzi a sorjákat itt-ott - azért hoztam el ezt egyáltalán, hogy legyen már meg végre -, de némelyik olyan borzasztó nagyokat viselt belőlük magán, hogy nem hittem a szememnek. Elképesztően gyatra gyártási minőséget produkált ebből a Mattel, szerencsére később sikerült egy még szebb kivitelt találnom a fehérből, de nagyon elszomorított a dolog. Ja, ha már fehér, a festés minősége is hagy maga után némi kívánni valót, az éleken eszméletlenül ronda. Pedig lehet vékonyan és egyben jól fedően is festeni, ha "akarunk". Puffogás vége.

Szinte már Matchbox
Még lámpamosóra is futotta a tervezőjétől (Ryu Asada munkája)
Szép színe van a belterének, csak sajnos túl sötétek az ablakok
A kerékválasztás még az elmegy kategória
Hátul kifestették amit kellett
A motorháztető felső éle hiányzik ugyan, de talán jobb is így
Hot Wheels '96 Porsche Carrera 
Szerintem nincs ennél szebb visszapillantó tükör
Jól áll neki az élénk szín is
Szeretjük a röntgen rajzokat

1 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

Mennyire kéne egy felújítás a Porsche 2000-ből!