2008/07/06

Matchbox Convoy premiersorozat: CY-3 Double Container Truck

Még márciusban kezdtem el a Convoy premiermodelleket bemutató sorozatom, ami áprilisban elakadt, köszönhetően annak, hogy rájöttem, hogy amit én az első kiadású CY-3-nak gondoltam, bizony nem az. Eddig tartott, míg sikerült beszerezni az eredeti, első CY-3-at, a Peterbilt vontatós, Uniroyal konténeres szerelvényt.

A Convoy sorozatban ez az első olyan szerelvény, mely megkapta a háromtengelyes, Peterbilt vontatót. Ez egyenes ági leszármazottja a Twin Pack-ek Peterbiltjeinek. Az előbbi linken található anyagban részletesen foglalkoztam a két sorozat Peterbiltjei közti különbségekkel, ezért nem ismételném magam. Ikarus 256 kolléga egy postban leírja, hogy aránytalanul keskenynek találja e vontató hálófülkéjét. Volt szerencsém nemrégiben élőben fotózni ilyen vontatót és bevallom nem tudom eldönteni, hogy a Matchbox értelmezés arányos-e. Biztos ami biztos, közzé teszem azt a képet is, döntsétek el magatok!

Az Articulated Trailer vontatmány is a Twin Pack-ekből származik és a már említett postban már ennek is kiveséztem a részleteit. Érdekes, hogy később ez a vontatmány is hány másik félpótkocsi változatnak szolgál alapjául. (Csak példaként kettő: a ritka Pipe Transporter és a gyakori Box Truck.)

A Convoy Project és Charlie Mack könyve csavar egyet az egész CY-3 történeten. Amit ők premiermodellként listáznak, ahhoz a csőrös Kenworth vontatót – még nem szerepelt itt soha, de a következő lesz a premierévet tárgyaló sorozatban – társítják. Mi több, idővel a COE Kenworth-t is! Nem tudok egyetérteni velük, mert a 82-83-as, és a 83-as katalógusban is a Peterbilt vontatóval szerepel a szerelvény. Igaz, olyan festéssel, amit a Convoy Project sem listáz – nem mintha nem lenne nagyon hiányos az adatbázisuk helyenként –, sem én nem láttam még sehol – na, nem mintha ez az utóbbi dolog sokat jelentene. A 84-es katalógusban már a Federal Express – azóta FedEx – festésű verzió szerepel. A fentiek alapján én tartom magam ahhoz, hogy az igazi, első CY-3 előtt Peterbilt vontató áll, míg Uniroyal feliratú konténereket hordozó vontatmány van mögé fogva.

A sorozat eddigi részei:

- CY-1 Car Transporter

- CY-2 Rocket Transporter

Matchbox Convoy CY-3 Double Container Truck. Az előtérben az 1982-es premiermodell. Legalábbis szerintem ez az.
Az első háromtengelyes, hálófülkés Peterbilt vontató a sorozatban.
Az 1984-es katalógusban már ez a változat szerepel. A cég azóta FedEx-re rövidítette a nevét.
Ez a példány még gyerekkoromból van. Sokáig kirakatban állt egy butikban és ez látszik is a konténerein, melyek nap felé néző oldala már besárgult. Jól látszik a gyári tartozék befőttesgumi nyoma rajtuk.
Matchbox Convoy CY-3 NRFB.
A doboz nem koszos, az átlátszó, "celofán" is besárgult mára.
A 82-83-as katalógus. Ebben is a Peterbilt vontató szerepel és a 83-asban is. Ezért tartom magam ahhoz, hogy az igazi, első CY-3 szerelvény az Peterbilt vontatóval van. Érdemes megfigyelni, hogy a képek nagy valószínűséggel még előszériás, prototípus modellekről készülhettek, lévén mindegyiknek átlátszatlan szélvédői vannak!
Itt pedig egy valódi Peterbilt 379-es halad az US 101-es autópályán Kaliforniában. Ez alapján nem vagyok teljesen biztos benne, hogy tényleg elszabták a Matchboxok hálófülkéjét.

3 megjegyzés:

AndrewBoy írta...

FedEx-es Peteriltem van nékem is csak kissé kopottasabb mert az első autóim közt van. Nagyon szeretem most is ;)

Ikarus 256 írta...

Tavaly - még a gimis koleszban - meséltem a nevelőtanáromnak egyszer, hogy mit művelek szabadidőmben. Egyik nap jön a szobánkba, hogy mutat nekem valamit, és behívott a tanáriba. Egy Federal Express-es Peterbilt volt, amit még Amerikából hozott. Akkor láttam olyant először.
Azóta már nekem is van.:-)

Sam. Joe írta...

És megtartotta magának a mocsok? Jellemző! Pfff... 8-)))