2021/07/06

Matchbox CY-36 Convoy Kenworth Trick Truckin' Transporter


A normál Convoy sorozatban mindössze ez az egyetlen konstellációja ennek a vontatónak és félpótnak – a spéci kiadásokból is összesen öt másik ismert. Nem véletlen, mert van vele egy pici bibi.

Mint látható, igyekszem az elmaradásaimat pótolni a Convoy típusismertetők terén. Régi adósságom ez, úgyhogy csapjunk bele a lecsóba!

Dinoszaurusz
Az amerikai kamionosok gyűlölik a motor feletti fülkés gépeket. Nem szeretik dönteni a fülkét, mert akkor ki kell belőle pakolni. Márpedig a COE (Cab Over Engine – Fülke a Motor Felett, avagy bulldogfülke) gépeken a karbantartáshoz, meg a javításhoz ezt muszáj megtenni. A csőrösök szerintem amíg emberek vezetik ezeket a gépeket nem fognak kihalni az Egyesült Államok útjairól. Azt azonban álmomban sem gondoltam volna, hogy a W900-as Kenworth vontatókat inkább kisebb, mint nagyobb változtatásokkal 1961 óta, azaz kerek 60 éve gyártják! A Matchboxnál a W900-as az 1982-es Convoy sorozatpremierkor debütál, a negyedik a szériában egy ilyen gép.

Szerencsére a dízel technológia annyit fejlődött, hogy az elmúlt két évtizedben 95%-al csökkent az amerikai kamionok káros anyag kibocsátása. Szóval a motorok modernizálása az a „nagyobb” változtatások közé számítandó. Hiába vannak sokkal áramvonalasabb és fejlettebb típusok azóta a cég kínálatában, a vevők keresik, tehát gyártják. Úgyhogy a típusismertetőhöz nem akármilyen katalógussal tudom lefedni!



 



























Transporter
Amit húz az sem új keletű, ha nem is a premierévben, de nem sokkal utána, 1986-ban debütál. Viszont – mint azt a bevezetőben már említettem – ez az egyetlen a normál Convoy szériában, amikor W900 mögé van kötve. Az ok igen prózai: beleér a traktor hálófülkéjébe a fordulóknál! Erre viszonylag hamar rájöhettek alig pár verzióban adták ki ebben a konstellációban.

 

A normál Convoy sorozatban nincs másik ilyen vontató és félpót összeállítás. Szállíttatnátok olyan céggel, aminek (kb.) "Trükkös Szállítmányozás" a neve?

Az obligát "nincs benne aranyrúd" fotó.

Na, ezért nincs belőle másik ilyen. Egyenesen OK.

Kanyarban jönnek a gondok: beleér a hálófülkébe a félpót! Upsz.

Nem, ez nem a saját doboza.

1 megjegyzés:

porsche írta...

Nem hittem volna, hogy korszerűsítve még mindig meg lehet venni újonnan is.
Matchbox ezt jól benézte, pedig jól mutat mögötte ez a pótkocsi.