2013/10/10

Hot Wheels 2009 45th Anniversary Mustang 5 Pack - '99 Mustang

Van úgy, hogy az ember az eredetiről személyesen szerzett élményei kapcsán gyűjti egy autó töpörítettt változatait. Nem panaszképpen, de nekem megadatott a harmadik generációs Ford Mustanggal kapcsolatban, hogy személyes élményeket szerezzek, így elköteleződjek az 1:64 méretarányú verzióinak halmozása irányában.

A típusismertető, a történet a találkozásunkról, illetve a bizonyíték arról, hogy a harmadik generáció nekem már akkor tetszett mielőtt kijött volna a vitán felül ütős negyedik és visszamenőleg menő lett a harmadik, megtalálható itt. Szóval a Matchbox Mustang kupé után nyilvánvaló volt, hogy kellett a tető nélküli is, és a Hot Wheels értelmezésére sem tudtam nemet mondani.

 1999-es Ford Mustang katalógus, mert szép. (Kép: FoMoCo.)
















 Nem tudtam kihagyni, hogy ne kerüljön ide az utolsó oldal.


Hogy a 2009-es kiadású,negyvenötödik Mustang évfordulós ötös csomagból származó kisautó hogyan került hozzám, azt már nem tudnám megmondani, de talán nem is fontos. A lényeg, hogy leleplezzük a nagy, konszernen belüli összeesküvést, miszerint a Hot Wheels és a Matchbox kannibalizál egymástól termékeket: Nincs mit leleplezni! A Matchbox és a Hot Wheels 99-es Mustangja egyértelműen más-más öntvény. Szerintem a HW amúgy ami az arányait illeti kicsit pontatlanabb, valahogy „tojásdadabbra” sikerült. Az összes HW stílusjegyet viseli, amitől én jellemzően sikítófrászt szoktam kapni, azaz a szekérkerekeket és az eltúlzott festést, de ennek az autónak ezek egyáltalán nem állnak rosszul. Tetszik az is, hogy a belsejében is megvannak a jellemző Mustang vonságok – azaz a vezető és az utas előtti íve a műszerfalnak –, bár a kormánya nyelespizza.

Megkockáztatom, hogy egyáltalán nem rossz ez és bizony vannak még olyan kivitelei, amikre nem tudnék nemet mondani!

 A feketét rühelli a fényképezőgépem, a pirosat meg imádja... Ha kinagyítjátok, azért látszik, hogy vannak ott szépen kidolgozott részletek.
 Ez a dekor éppen a határán van annak, ami még belefér az ízlésembe. Szerintem egy kicsit tojásdad lett, a Matchboxnak talán jobbak az arányai, de nem rossz ez sem.
 A lökhárítón kéne lennie egy jókora "MUSTANG" feliratnak, annak anyagából homorítva, de ezt a részletet a Matchbox is lespórolta. Időnként a HW ugyanezt az autót Mustang GT-nek süti el, ami azért ciki, mert ott egyenesen "MUSTANG GT"-nek kéne lennie.

1 megjegyzés:

Trolleybus írta...

A Mustangoknál csak az első generáció (1964-1973) az értékelhető számomra, a többi nagyjából a felejtős kategóriába tartozik, ez a kocsi - vagy inkább a negyedik széria, amibe tartozik - talán a legjelentéktelenebb mind közül. Az új ötödik széria is csak azért megy el szódával, mert retrósan a klasszikus formaterven alapszik, de valahogy így sem jön be túlzottan.