2011/03/21

Matchboxon kívüliek: JunLi Metal Auto World – Felsővezeték javító / cseresznyeszedő teherautó

Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de bizonyos évfordulókon, meg ünnepnapokon valószínűleg ti is kaptok olyan kisautókat kedves, jó szándékú rokonoktól, melyeknek az év világon semmi, de semmi közük ahhoz a méretarányhoz, gyártóhoz, típushoz amik a gyűjtésed fő csapásirányát adják, mi több a fentiek kombinációjában tudják azt, hogy még csak az ízlésedhez sincs semmi közük. Ezekre van a régi, magyar mondás: vak tyúk is talál szemetet! Most is egy ilyen évfordulós időszak közelében vagyunk, érkeztek a fentebb már említett jó szándékúak és hoztak valami olyasmit, amire tulajdonképpen stimmelnek a fentiek, de valamiért mégis tetszik.

Eleve már ott gondban vagyok, hogy mit mintáz meg. A fülke messziről, esőben és ködben a Scania termékekre emlékeztet, de hogy ekkora bazi nagy, cseresznyeszedő teherautót gyártott volna valaha is, bármilyen gyártó, azt erősen kétlem. A fülke fémből készült, de minden más színtiszta műanyag. A felépítmény, a kerekek, az alváz, szóval minden. A méretarány a doboz szerint 1:72, ami hááát... Szóval tudja a fene, a Matchbox Real Working Rigs sorozatához állhat közel, de annak sem tudjuk az igazi méretarányát. Az 1-75 szériára azt mondják, hogy „háromhüvelykes kisautók”, az RWR meg a „négyhüvelykes” és ez is valami ilyesmi. Ugyanakkor nem tűnik rettentően aránytalannak az 1:6x kisautók mellett. Teljességében passzolom ezt a kérdést! Tehát a „nem tetszik listáról” a „típustalanság” és a „nem igazán érdekel ez a méretarány” kipipálva.

A gyártó nyilvánvalóan abszolút nevesincs, ugyanazzal az erővel lehetnek egy sanghaji dzsunkán, és gyárthatnak reklámöngyújtót és gemkapcsot, mint valami óriási ipartelepen és készíthetnek a rágógumitól kezdve a lépegető olajfúrótoronyig bármit. A fentebb említett listáról a „nem gyűjtöm ennek a gyártónak a dolgait” szintén kipipálva.

A funkciójaként egyértelműen a felsővezeték javítást tudnám meghatározni, mint a gyermekkoromban a BKV színeiben Budapest utcáin gyakran látható Škoda Liaz szörnyetegeknél. Talán az, ami felülírja a fenti negatívumokat és amitől végül is tetszik, hogy a legnagyobb attrakciója, az ollós emelőkosár működik rajta! Tulajdonképpen ettől egészen közel kerül a már említett RWR-hez, mert annak a tagjain is működik valami. Akárhogy is, végre egy valamilyen funkciójában működő játékszer!

Lehet hogy elment az eszem, de ha egy tízes skálán az RWR olyan 6-os vagy7-es osztályzatot kap minőségre és kidolgozottságra, akkor ez az izé nem sokkal marad el tőlük – na jó a kerekei lehetnének jobbak – és megérdemel egy 4-est vagy 5-öst.

Hmmm... Lehetséges, hogy megtartom!
Messziről Scania, és valami olyan méretarány, ami nem tűnik aránytalannak az 1:6x-es modellek mellett.
Kicsit Scaniára emlékeztet. Az ollós emelőszerkezet ennél jóval feljebb is menne, csak akkor kilógna a képből.
Hát a hátulja az elnagyolt, de nem is számítottam másra.
Auto World, tetszikérteni?

Végül pedig a VILÁG LEGJOBB AUTÓS ÜLDÖZÉSE! Majd rájöttök miért.

3 megjegyzés:

Ikarus 256 írta...

Boldog "bizonyos évfordulót"!:-)

porsche írta...

A körülményeket figyelembe véve tényleg nem olyan gáz, sőt.

Sam. Joe írta...

Köszönöm szépen!