2011/03/01

Matchbox MB-69 Armored Truck

Azt szeretem a Matchboxban, hogy időnként olyan járműveket is megmintáznak, amit „épp eszű” játékgyártónak sohasem jutna eszébe. Ez néha olyan járműveket szül, ami gondolom a legtöbb gyerkőcnek nem birizgálná meg a fantáziáját – kivéve engem. Sanyarú gyerekkoromban nem volt ilyenem, pedig milyen jó kis páncélautó eltérítős-rendőrségi üldözőset játszottam volna!

Ford, GMC, International, Chevrolet?
A téma szakértőjének kéne lenni ahhoz, hogy az ember tudja, hogy az amerikai páncélozott pénzszállító autók mi a csudától néznek ki tök ugyanúgy. Tán a felépítménygyártók az okai? Végül is nem tűnik butaságnak „egy méret jó mindenhová” felépítményt készíteni és aztán a kedves megrendelő ízlésének megfelelő teherautó alvázra illeszteni azt. Nagyon nehezen tudnám megmondani, hogy milyen teherautót nézegettek, amikor megtervezték, hogy az International volt, esetleg GMC, tán Ford, mert mindegyikre hasonlít egy kicsit. Így vagy úgy, a tengerentúli pénzszállítókat sikerült remekül megörökíteni.

Gyárilag vacak
A Matchbox palettájára 1979-ben kerül fel az MB-69 és mindössze 1982-ig marad rajta. A piros, Wells Fargo – amit mi leginkább mint postakocsi szolgáltatót ismerünk a Lucky Luke képregényekből – színekbe öltöztetett járgány a teljesen követhetetlen árnyalat- és kerék eltérés verziókat leszámítva három fő változatban létezik – már ami az 1-75 sorozatot illeti. A mindenféle tamponnyomás nélküliben, illetve kétféle Wells Fargo Armored Service Corporation kivitelben. Az eltérés közöttük mindössze a sorozatszámuk az első kerékjárati íven. Vagy 732-2031, vagy QZ-2031 áll ott. Ezekben még az is közös, hogy a tamponnyomásuk valami egészen csapnivaló! Pokoli nehéz sértetlen feliratút találni ezekből, mert a fehér nyomat a legapróbb érintésre is lemállik, sőt már a dobozból is sérülten kerülnek ki.

1981-ben a német piacra kikerül a zöld, Dresdner Bank feliratú változat. Ezt Charlie Mack hajlamos eléggé felértékelni, de ez persze nem véletlen, a biblia alapvetően amerikai piacra készült, mifelénk azért annyira nem ritka ez a verzió, viszonylag könnyű beszerezni. Érdekes, hogy ez már mentes a pirosak gyári hibájától.

Érdekes, hogy a kisautó teteje egy műanyag borítást kapott és nem a fém felépítményből alakították ki ezt a részletet.

Akárhányszor meglátom belém nyilall, hogy az orruk mennyire hasonlít a Ford pickupok elejére, de ez persze teljesen véletlen, a méretek teljesen mások.

Mifelénk annyira nem ritka a német változat, hála a korabeli csencselő kamionosoknak, akik nem csak tiroli pornó VHS-eket hoztak be Ausztriából meg Németországból.
A két oldala nem szimmetrikus. Ez egy ritka szép, csak kicsit kopott feliratú példány. Valamiért iszonyúan elbaltázták a tamponnyomását ennek a járgánynak.
732-2031.
QZ-2031.
"- Jó napot, az élességet keresem! - Ott van valahol hátul, nézze meg!" Az eltérő árnyalatok miatt mindkettőt megtartom, még a töröttet is.
Érdekes a külön műanyag tető. Ma már nem költenének ilyesmire, inkább festékkel operálnának, már ha egyáltalán...

Végezetül egy jó kis autós üldözés Ford pénzszállítókkal a Halálos Fegyver háromból.

3 megjegyzés:

pittlaren írta...

A Wells- tényleg kriminális tamponozás ügyileg: lépten nyomon pereg a fehér felirat. Álló helyzetben, a polcon rendszeresen találok a környékén fehér "törmeléket". Kár érte...

Névtelen írta...

Korábban szerettem volna ilyet birtokolni, de ezek után nem valószínű, hogy fogok...
Amúgy a Majorette is csinált páncélautót ekkortájt, bár igaz, nem egy elterjedt téma. A K-s még jobb: az praktikusan perselyként is funkcionál!

Micuir írta...

Nekem volt gyerekkoromban és a Skálában vettem!
A zöld.
Mivel nem tudtuk, mi az, lakóautónak használtuk, úgy játszottunk vele.