2010/05/24

Matchbox MB-03 Porsche Turbo - UPDATE

A Matchbox Porsche Turbo modelljének mostani apropóját az adja, hogy végre sikerült teljessé tennem az 1-75-ös gyűjteményem, vagyis mind a kilenc variációja meg lett. Sőt, érkezett már meglévő változathoz képest, kis eltérést mutató darab is. Nem vagyok kifejezetten a jelentéktelen eltéréseket mutató variációk gyűjtésére ráállva - legalább is még -, mint amilyenek a szélvédő, a beltér, ne adj isten az alváz színének eltérése, de most nem tudtam nekik ellenállni.

Elsőnek kezdeném az újdonságokkal, de azokat is időrendben tárgyalva, így az 1982-ben megjelenő, piros alapszínen, fehér mintát viselő darabbal. Ez a változat már megvolt korábban, de sajnos nem tekinthető hibátlan darabnak. Ez volt az oka, hogy jött belőle egy másik, immáron hibátlan, bontatlan kék dobozos darab is, persze mikor a kezembe került, derült ki róla, hogy két külön változatról van szó. Az első az még angliai gyártású, beltere világos, ablaka nincs színezve, míg az újonc makaói darab, sötétebb belsővel és színezett ablakkal, tehát marad mindkettő.

Következőnek a személyes kedvencem jön, mégpedig az 1984-ben megjelenő, fekete változat, arany színű mintával. Gyakorlatilag megegyezik a leváltott pirossal, a minta ugyanaz, csak a színek vannak variálva. A képekből kiderül, hogy ebből is két darab van a birtokomban, amiből az egyik - a dobozos - marad bontatlan az utókornak, vagy majd ez is óriás szaloncukornak csomagolva fog fa alá kerülni egy decemberi hónapban, amiként én is kaptam anno a sajátomat.

A feketét egy fehér festésű darab követte, amit már korábban megmutattam. Ott tettem említést, hogy a fehérnek is van kék belsős változata, mint amilyen a halványkék darabé. Nos, elém ugrott egy ilyen darab a közelmúltban, annak sem tudtam ellenállni, így már a "főnökök" is hárman vannak, mint a magyar igazság.

Az utolsó négy évben futó darabok is újdonságot hoztak az elődeikhez képest, ám rendszeres olvasóinknak viszont nem annyira, hiszen a Porsche Set-ben található sárga 911-esel teljes mértékben megegyeznek, csak éppen a dekoráció alatt piros az alapszín, de ezt ott is leírtam. Írni írtam, de mutatni még nem mutattam, mert ebből az érából származott a hiányom korábban, ugyanis az utolsó két évre a küszöbön helyet kapó Porsche felirat feketéről sárgára módosult. Ezt nevezem én igazi újításnak, biztosan nem izzadtak vért a Matchbox műhelyében dolgozó szakemberek. Külön még megemlíteném, hogy nem csak piros és sárga alapszínen találhatjuk meg ezt a dekorációt, mivel készült egy fekete alapszínű is, így már kirakhatjuk belőlük a német lobogót is, ami a Porsche embléma színei is egyben - még egy fehéret csinálhattak volna belőle. A fekete darab egy hármas pakkból származhat - sajnos amit korábban láttam képet róla azt nem találom -, amiben még két fekete Porsche kapott helyet, egy 944 Turbo és egy 959-es. Nekem ugyan az nincs meg, de a Porsche Set és egy másik hármas csomag révén össze tudom állítani ezt a triumvirátust, ha más nem egy fotó erejéig.

Az elején említettem, hogy van angliai és makaói gyártású darab, amik teljesen egyformák, azonban készültek Thaiföldön is ilyen Porsche-k, némileg módosított alvázzal. Felülről nézve is ki lehet szúrni az innen származó példányokat, ugyanis a festék elég vastag rajtuk, megeszik a részleteket, elég csak az első lámpára vetni egy pillantást. Nem lenne teljes a felsorolásom, ha nem említeném meg a brazil gyártósoron készülteket, melyről sajnos csak egy eBay-ről származó képet tudok mutatni, de itt is látszik, hogy kicsit spórolósan, de az 1982-ben debütáló verzió köszön vissza.

Balra Made in England, jobbra Made in Macau
Két év után lett pirosból fekete, ...
... de a minta maradt ugyanaz
A fekete változattal nőttem fel
A fehér, kék belsős az újdonság
Variációk egy témára
Egyformák, de mégis picit mások
A fekete 911 Turbo egy ilyen összetételű pakkból származhat
Három helyen is gyártották őket, kétféle alvázzal
Matchbox MB-03 Porsche Turbo - 1982
Matchbox MB-03 Porsche Turbo -1984
Matchbox MB-03 Porsche Turbo - 1984 USA blister
Matchbox MB-03 Porsche Turbo - 1992
Matchbox MB-03 Porsche Turbo brazil módra (kép: eBay)
Az én fekete 959-em ennek a pakknak a része volt

6 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

Döbbenetes, hogy ezekbe a multipakkokba mi mindent el nem sütöttek! A Cinncinati Reds Ford A Van bizonyosan Code 2-nek készülhetett. Gondolom a megrendelő - még az sem kizárt, hogy a White Rose lehetett - nem vette át valamiért.

Névtelen írta...

Szép gyűjtemény! Nekem a BP-s verzió van meg:http://areh.de/HTML/Vers2906.html

Nem blisteres, nem hibátlan, de a sztorijáról majd később.

porsche írta...

Bog Zoo: Köszi. Már csak négy olyanom van amit még nem mutattam, de sajna BP-s nincs közte. Idővel majd csak változni fog ez a helyzet.

RÁJEN írta...

Egy piros bemutatását már én is nagyon várom ;)

porsche írta...

RÁJEN: Most mutattam négyet pirosat, hogy neked semmi sem elég XD
De mivel tudom, hogy mire gondolsz, így legközelebb az lesz soron.

porsche írta...

Gergő: Kommentbe add meg az e-mail címedet és akkor válaszolok rá. Természetesen nem fogom kitenni ;-)