2010/05/25

Matchboxon kívüliek: Maisto U-Haul Trailer

Korábban sem nagyon bővelkedhettünk a kisautókhoz való utánfutókból, bár azért mindig akadt mit a horogra akasztani. Mára azonban a helyzet katasztrofálissá vált, majdhogynem teljesen eltűntek a kínálatból. Amik voltak, azok többnyire a fantázia szülöttei voltak, konkrétan én még ez előtt nem is láttam olyat, ami egy létező utánfutó megmintázása lenne, de ez a darab ilyen, egy 6 x 12-es U-Haul trailer. Európai szemnek idegen lehet a látvány és ez a név, ugyanis az U-Haul úgymond "amerikai specialitás". Röviden összefoglalva, egy 1945-ben alapított cégről van szó, amely teherautók és utánfutók bérlésével foglalkozik az Egyesült Államokban, ezekből minden kategóriát felölelve - bővebben lásd a Wiki-n. A cég neve amúgy egy szójáték. Angolul az "u" kiejtve úgy hangzik, hogy "ju", azaz "you" amiről nagyjából mindenki tudja, hogy "te". A "haul" pedig szállít(mányoz)ás, vontatás, tehát a cég neve kb. annyit tesz, hogy "te szállítasz".

Kicsiben a Maisto készítette el, egészen jó minőségben, részletgazdagon, már amennyire egy nem túl bonyolult dolog ezt engedi. A "6 x 12" elnevezés az, aminek látszik, azaz "hatszor tizenkettes", ami az utánfutó dimenzióiból jön (6x12x5,5), lábban kifejezve.

Jól kivehetőek a tetőn a szegecselés nyomai, a hátsó ajtón találunk egy kis lakatot, megvannak a lámpák, amiről én hiányolom a piros pöttyöket. Ez az apró részlet sokat dobna rajta, ha már egyszer úgy is piros festékkel dolgoztak az oldalán. Szépek és jól olvashatóak a feliratok, egyedül a műanyag alkatrészeknél lehet belekötni, főleg az alváznál, ami egy picit el is áll az egyik oldalt. Vontatás közben semmi sem akadályozza meg, hogy leakadjon, így csak sima terepen használható, vagy egy Majorette mögé kell kötni, mely gyártónak az autóin van leakadás gátló "nyuszifül". Ezek azonban szerintem apróságok ahhoz képest, amit nyújtani tud egy gyerek számára, főleg úgy, hogy az utakon is visszaköszönhet rá egy ilyen nagyban - feltéve persze, ha amerikai az a lurkó.

Időtálóságát tekintve bármit elé foghatunk
A kerekek erőteljes Matchbox hasonlóságot mutatnak, ami a Maistotól egyáltalán nem szokatlan
Az ajtók szépek, de nem nyílnak, egy kis lámpafestés még jó lenne
Szlogenek egymás közt. "Költöztesd magad és takaríts meg", illetve "Könnyebbé teszi a költözést"

Maisto U-Haul Trailer, NRFB

4 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

Jó a választás az utánfutóhoz. Nagyon jól mutatnak így együtt. Hé, ti ott El Segundo-ban! Figyeltek?

RÁJEN írta...

Ez nekem is nagyon tetszik, én is vettem régebben egy Maisto kajakos utánfutót így magában, nekem is hiányoznak a kínálatból. Na most el is határoztam, hogy lesz egy utánfutós poszt, ökomenikus.

Névtelen írta...

Nekem is van ilyen utánfutóm, pár évvel ezelőtt akadt a kezembe, és annyira megtetszett, hogy végre valami más, hogy mindjárt el is hoztam.
Az a szomorú a Maistókkal, hogy ahogy a cikkben is szerepel félig-meddig kidolgozatlanok, pedig nem kéne sokat csiszolni rajtuk, hogy tényleg jók legyenek, de gondolom igénytelenség vagy sóherség állhat a dolog mögött!
S miért igazán szomorú ez? Mert nem egy autójuk van, amit ilyen méretben csak ők gyártanak, pl. Lincoln Mark VII, 1996-os Chevy Caprice, Chevy Suburban, illetve a GM számos tanulmánymodellje, amit szettben is kiadtak!
Jellemző hibák: lötyögő kerekek, a kasztnihoz pontatlanul illeszkedő alváz, ablak! Az alváz sokszor ferde, vastag, és gyakran kispórolják a belteret! Bosszantó! A festetlenség vagy nyithatatlanság már csak hab a tortán!

Sam. Joe írta...

Azon, hogy manapság nem nagyon találni olyan kisautót, aminek nyitható alkatrészei vannak, én már nem is csodálkozom. Ez leginkább attól van, hogy félnek a gyártók, hogy a kiscsávók megsebesítik vele magukat - lenyelik, feltolják az orrukba és a többi az apró alkatrészeket. Ennyire rossz minőségű Maistóm, olyan tünetekkel, amit leírsz nekem nincs, persze az is igaz, hogy nincs is túl sok cuccom ettől a gyártótól.