2010/02/14

Felújítás: Matchbox SuperKings Merecedes-Benz kamion

Szinte napra pontosan egy hónapja, a következő komment érkezett a blogra:
Most lett kisfiam annyi idős, hogy elő mertem neki venni a Matchboxaimat, amiket még gyermekkoromból őrzök. Semmi ritkaság nincs köztük, nyolcvanas évek beli darab mind, de vannak szép sorozatok. Land Rover Defender, utánfutóval, Construction teljes szett, rendőrös szett helikopterrel, szép kisautók. Azonban. Van egy nagy Mercedes kamion is. Még valamilyen csere-bere üzlet folytán jutottam hozzá anno, egy Mercedes truck jelzésű nyergesvontató és egy hozzá való utánfutó. SuperKings kiadás. Itt jönne a lényeg: keresek hozzá fotót, hogyan nézett ez ki eredetileg? Ugyanis..nem voltam valami jógyerek, fogtam és neolux.al új bevonatot képeztem, szép hupikék színben, a pót fekete lett, telibe, ahogy kell. Így utólag jócskán bánom már, de nincs megoldhatatlan probléma. Modellezéssel foglalkozom, és az eredeti állapotot szeretném helyrehozni. A modellt szétszereltem, a karosszériát homokszórással fémtisztára pucoltam. Az eredeti árnyalatoknak megfelelő színeket kapta vissza, zöld lett a futó, sárga a kamion kasznija és piros az alváz, elég szép lett. A kérdések: kellene mindenképpen fotó erről, hogyan nézett ki újkorában. A tetején volt valami, a helye látszik csak, vagy szélterelő vagy villogó, egy dudor van az öntvényen. A tükrök hiányoznak, de pótolnám.[...]”
Nem vagyok nagy SuperKings szakértő, de a „személyleírás” alapján nekem K-114 „Garage Transporter”, vagy K-8 „Animal Transporter” volt a tippem. Váltottunk pár levelet a feladóval, aki nem más, mint Trainmodeller, aki azon túl, hogy vasútmodellezik, 1:1-es méretarányú Wartburgok és vasúti hajtányok (!) felhalmozásával is foglalkozik, még blogol is erről! (Én visszatérő látogatója vagyok úgy, hogy a postjai olvasása, meg a képei nézegetése közben folyamatosan mantrázom, hogy „nem, nem kell újabb becsípődés, amúgy sem tudok megfizetni egy újabb hobbyt”. De azt meg kell gyónnom, hogy a kerti vasút nézegetésekor csendben hálát adok, hogy a hatodikon lakunk, mert ha lenne kertünk... Szóval értitek... Amúgy Trainmodeller blogja arra is remek, hogy bebizonyítsd a feleségednek, hogy a kisautók gyűjtése Lolka-Bolka matiné az ő hobbyjaihoz képest. Ha nem ismertétek eddig, akkor csak biztatni tudok mindenkit a látogatására, akit ici-picit is érdekelnek a vasútmodellek.)
Nem telt el egy hónap és Trainmodeller máris küldött pár képet arról, hogy mire jutott. (Én kotlottam az anyagon egy hetet, mert szerencsére Porschéval sikerült több postot is felhalmoznunk és több napra előre időzíteni is.)
[...]Nem volt időm azóta sem rendes fotókat készíteni és befejezni sem. Ami hiányzik, a tető spoiler és a tükrök. A pár képen már csak a végső állapot látszik. Ami történt: teljes szétszerelés, homokfújás, újrafényezés két rétegben. A karosszérián láthatóak az öntési nyomok, ahol az öntőformák egymáshoz csatlakoznak. Ezt tömegtermelés esetén nem távolítják el, én is meghagytam, pedig csiszolással eltűntethető lett volna, viszont így "eredetibb" maradt. Az ablakok is festékesek voltak, anno gyermekkoromban úgy fújtam le a kék neolux-al, hogy szigetelő szalaggal próbáltam kitakarni az üvegfelületeket. Hát, volt, ahová nem folyt be a festék de ott meg akkor lett festékes, amikor türelmetlenségem folytán idő előtt leszedtem a szigszalagot és festékes kézzel összefogdostam :) Az ablak karcos és az elején a hűtőrácson is láthatod, hogy ez egy igen viharvert, sokat látott darab. A zsámoly ahová a pót csatlakozik fekete volt, azt nem szedtem le, a szegecset kellett volna szétfúrni, egyben fényeztem a kasznival. Nem akartam viszont utólag matt feketével befesteni, mert a pótkocsi lekoptathatja (a fényes réteg simább így jobban ellenáll a kopásnak). Szóval ilyen lett egy "Restaurált" Matchbox K-8 Superkings Mercedes vontató, és a pótja. Gyermekkori szép emlék! :) Igaz, mindig is a Superkings Iveco-ra pályáztam, de az senkinek sem volt meg, csak a katalógban bámulhattuk :) [...]
A nekem amúgy nagyon tetsző eredményről mellékeltem a képeket. Nem igazán konyítok a modellvasút léptékekhez, de ha létezik hasonló méretarányú vasútmodell, akkor egy „lecsoffadt állapotúra” festett gőzmozdony nagyon jól mutatna azon a félpótkocsin, nemde? Pár gondolat erről – meg úgy általában az összes többi – felújításról: Nagyon érdekes, hogy külföldön, tőlünk nyugatabbra az így az életbe visszahozott darabokat jobbára nem becsülik semmire. Látszik, hogy úgy 20-30 évvel ezelőtt mennyire nagy dolog is volt az, ha valakinek pár Matchboxot „hozott a Jézuska”, vagy kapott egy keletnémet TT kezdőszettet, azaz egy mozdonyt, két kocsit, meg hozzá egy ovális pályát. (Az utóbbi nekem sohasem volt, de nagyon szerettem volna.) Ez a megbecsülés mára sem múlt ki belőlünk, akik 20-30 éve voltak gyerekek és ez szerintem nagyon klassz dolog.




5 megjegyzés:

RÁJEN írta...

Én speciel megemelem a kalapom, nagyon jól sikerült felújítás. Régen nekem a helikopterszállító Superkings kamion volt meg, talán karira kaptam, nagyon örültem neki, szanaszét játszottam. Bárcsak egyszer előkerülne. Azóta többször is láttam újonnan, de nem vettem meg, hátha...

Sam. Joe írta...

Az egyik osztálytársamnak volt olyan. Őrült nagy királyság volt. A rajta lévő helikopteren volt kamera is, meg permetező bigyó.

Sam. Joe írta...

Ugyanennek a csávónak volt rádiótávirányítós 190-es Mercije is. Húú, arra nagyon vágytam. Azóta is nézegetem eBay-en, de nem leltem.

RÁJEN írta...

Hehe, nemrég én is vettem az ebayen két R/C-t, az egyiket, egy 1:24-es Corolla driftert direkt, a másikra, egy 1:10-es Celicára meg beírtam egy szemérmetlenül alacsony összeget minden mindegy alapon, és lám, megnyertem... Majd ha meglesznek, posztolom.

porsche írta...

Hasonlóképpen kezdtem el a Matchbox gyűjtés lejtőjén lefelé rohanni, csak egy kis felújításnak indult az egész.