2010/02/22

Matchbox MB-64 Scammell Breakdown Truck

Azzal biztos nem mondok újat, hogy a Matchbox kínálatában a kezdeti években számos olyan modell jelent meg, melyek erőteljesen brit kötődésűek. Ezekről aztán néha elég nehéz kitúrni bármiféle információt, mert itt is előjön az a Matchboxnál egyáltalán nem ritka dolog, hogy bár a „Scammell Vontató Teherautó” teljesen helytálló információ, a „Scammell Explorer” megnevezéssel lényegesen előrébb lenne az ember, ha fogalma sincs arról, hogy mi a túrót is keres. (Így utólag, hogy tudom, hogy Explorer, már én is látom, hogy tele a TeCső vele, bár kép meg videó lényegesen több van róla, mint írott, érdemi infó.)

Aztán mikor az ember félreteszi a dolgot, mert nincs kedve tovább túrni, akkor teljesen váratlanul képes belebotlani az összes lényeges információt hordozó aranyrögbe. Azon viszont teljesen meglepődtem, hogy mindezt ékes anyanyelvünkön! A mostanában három részre – nem, nem fej, tor és potroh – darabolódott Autófílián jött velem szembe az aranyat érő információ. Tessenek fogyasztani, ott van a lap alja felé, két olyan videóval megspékelve, melyek valamelyest bemutatják ennek a holminak a terepjáró képességeit. Valószínűleg nem véletlen, hogy az 1940-es évek végén tervezett gépezetet egészen az 1980-as évekig használták a brit fegyveres erők.

A Matchboxnál 1959-ben kezdi a pályafutását, mint MB-64 és 1965-ig marad a kínálatban. Csak khaki zöld változat készül és a hét év alatt megtartja a számozását is. Sajna az én példányom előző gazdája is katonásan bánt vele, amit a vonóhorog és a jobb első lámpája bánt. Aztán hosszú időre nyugalomba vonulhatott egy padláson, vagy pincében, amiről a rá itt-ott lerakódott oxidréteg tanúskodik és amit a leggondosabb fogkefés beavatkozással sem sikerült eltüntetnem.


Matchbox MB-64 Scammell Breakdown Truck, alias Scammell Explorer.
Ezzel játszottak, a vonóhorga bánja.
Nincs mit csinálni, normális fotókhoz normális fény kéne...

2 megjegyzés:

Tommi írta...

"A Matchboxnál 1959-ben kezdi a pályafutását, mint MB-64 és 1969-ig marad a kínálatban. Csak khaki zöld változat készül és a hét év alatt megtartja a számozását is."
Kolléga úr, valamit elírtál. Akárhogy is számolom, '59 és '69 között 10 év van. De megkérdezem apámat, hátha kimaradt ott három év. :-) Akkor stimmel. ;-)

Sam. Joe írta...

Egyszerű elütés a numerikus klavin. Javítottam, köszi.