2009/01/06

Matchbox MB-54 Mobile Home

…avagy Változatok egy témára - Első rész

Ha létezne egy tízes skála, amin pontoznom kéne, hogy mely modellek állnak a legközelebb a szívemhez, akkor biztos, hogy az én listámon olyan modellek állnának az előkelőbb helyeken, melyek mások listáin bizonyosan inkább a „futottak még” régióban tanyáznak.

Az alvázán 1980-as keltezést viselő, de szokás szerint először az 1981-es katalógusban szereplő MB-54 Mobile Home pont ilyen. Erős a gyanúm, hogy ez a lakóbusz eredetileg Winnebago-nak indulhatott, vagy a tervezője nézegette túl sokáig az amerikai, lakóbuszokat építő cég termékeit, mert a modell gyanúsan emlékeztet a cég 80-as évekből való termékeire. Különösen a katalógusfotón szereplő, barna csíkokkal díszített verzió hajaz a kortárs Winnebago-k színvilágára. Szeretem a modell olyan apró részleteit, hogy a szélvédő, az oldalsó, hátsó és tetőablakok szabad betekintést nyújtanak a minimális bútorzattal, de berendezett belső térre. Mi több, az egyik oldalán valóban nyitható ajtót találunk. A fém alvázba süllyesztett résen keresztül elérhető az ajtó nyitó kallantyúja, amit még recéztek is. Fogunk mi mostanában ilyen részletesen kialakított, működő részletekkel ellátott Matchboxot látni? (Költői kérdés volt.) A fém alváz hordozta kerekek azonban egyáltalán nem rúgóznak, a tengelyek teljesen merevek.

Charlie Mack összesen 13 verziót jegyez a Mobile Home-ból, ami a különböző alkatrészek színárnyalatainak változataiból jön össze, de a látható lényeg, a felépítmény vagy hófehér, vagy krémszínű és vagy vannak rajta csíkok, vagy sem. (Amit a képeken láttok, az két tökéletesen egyforma, hófehér verzió és mivel tényleg teljesen azonosak, innentől az egyik be is költözik a használtautó-kereskedésbe. Már el is kelt.)

MB-54 Mobile Home 1981-ből.
Jó, beismerem, pont annyira izgalmas mint egy féltégla, de nekem tetszik.
Az 1:114 arányú modellen nyitható az ajtó.
Az ablakok teljes betekintést nyújtanak...
... a nem túl részletesen, de...
...ebben a méretarányban teljesen elfogadható kidolgozottságú...
...belső térre.
1980-as évjáratú, Winnebago Chieftain lakóbusz.
Határozottan hasonlít rá a Matchbox, nem?

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem akarok egy az egyben lecsapni, de ha nem lesz más érdeklődőd, akkor esetleg félretennéd számomra a felesleges példányt? Ugyanis nagyon tetszik nekem is ez az autó...

Ikarus 256 írta...

Azért például a Dodge Commando nálam is jó helyen állna, de ez tényleg nem befutó a 10-es Matchbox listámon. Ha nem egyszerűen fehérre lenne fújva, hanem lenne rajta valami minta, akkor előrébb végezne. Ha csak csíkok lennének az is jó lenne, de valami szörfös-tengerpartos-pálmafás minta jól állna neki. Szerintem. Vagy legalább a fehér helyett világos szürke lenne. De a minta oda is kötelező lenne. :-D

matchbox írta...

Ez több mint hasonlóság:-)
Nyitható ajtó vagy egyéb mozgó alkatrész nem lesz sajnos. A pici lenyelhető apró tárgyak miatt.

Sam. Joe írta...

Tommi: First come, first served! Tiéd, félre van téve, képezd a cserealapot, lécci! 8-)

Ikarus256: Nekem meg pont attól tetszik, hogy fehér, mert ettől olyan mint az igaziak. Bár a mostani ilyen cuccok, úgy néznek ki - meg akkorák is - mint mifelénk egy túristabusz. Ja, és ez az, első része annak a sorozatnak, amit előre vettem amiatt, amiről a ZR1 postnál beszélgettünk. Ha nem ismered a sorozatot, akkor még érdekes is lesz.

Matchbox: Ugye, hogy gyanús? Persze, tudom én, sajna ez van.

Névtelen írta...

Joe, ha kiválogatom a felesleges példányaimat, akkor a következő börzén már lesz is miből válogatnod... Mondjuk nagy választék nem lesz, meg konkrét Matchbox gyártmányú autó is csak 1-2 lesz, de legalább viszek majd valamit. Remélem elboltoljuk akkor...

Ikarus 256 írta...

Várom a folytatást! ;-)

Névtelen írta...

Azt hiszem, hogy az enyémnek a tetején van valami antenna, parabola, vagy ilyesmi. Az lehet? Jól rémlik?

Sam. Joe írta...

Hogyne! Lapozz csak tovább! ;-)

Névtelen írta...

Anno évekkel ezelőtt sikerült elsőre csíkost találnom dobozával! Azóta többször is kezembe került, de mindegyik csupasz volt, amúgy maga Charlie Mack is csak kettőnél említ csíkot a felsorolt, ha jól emlékszem 13 változatból, úgyhogy ez egy ritkább darab: a lista szerint egy dollárral többet ér a pőrénél!:)