2008/12/26

Movie Cars – Kojak 1973/74/75 Buick Century Regal

Bevallom, hogy gyerekkoromból nem sok maradt meg bennem a Kojak sorozatból. Csak arra emlékszem, hogy nagyon menő volt, a felnőttek totál rá voltak tapadva a képernyőre, amikor ment, és amikor nem zavartak ágyba, akkor néztem a baba kis autós üldözéseket benne. Meg persze a főszereplő Telly Savalas-ra az elmaradhatatlan Kojak-nyalókával és Fürtöcskére az őrsről. Meg a bazi nagy autóra, amivel üldözte a bűnözőket, a tetőre kicsapható megkülönböztető jelzésre, amit mindenki csak „Kojak-villogónak” hívott akkor. Ha nekem akkoriban lett volna Kojakos Corgi Juniors Buickom, akkor valószínűleg én lettem volna az alsó-tagozat császára, de nem volt. Most már viszont van.
A Brit gyártó nemes egyszerűséggel csak annyit írt az alvázra, hogy „Buick Regal”, ami olyan mint a mesebeli okos lány, aki jött is meg nem is, meg még egy csomó dolgot csinált felemásan. A sorozatban ugyanis többféle autót is használtak – bár a 383 JDZ rendszám mindvégig megmaradt – egy 1973-as Buick Century-t, 1974-es Buick Centrury 455-öt, és 1975-ös Buick Century Regalt is. Hogy pontosan szám szerint hány darabot használtak el, arról nem szól a fáma, de gondolom ha cserélgették őket a sorozat 118 részének leforgatása alatt, az nem véletlenül történt. Ezek az autók a felületes szemlélő számára teljesen egyformák, de a valóságban az első és hátsó fertályuk sokban különbözött egymástól, átalakították a hűtőmaszkot, a lökhárítókat, hátul a lökhárítókat és a rendszámtábla elhelyezését – a lökhárító alól felkerül a 74-esen a két hátsó lámpa közé –, a hátsó lámpákat és így tovább. Az 1975-ös modellen elől a fényszórók közti helyzetjelzőket kör alakúakról négyszögletesre cserélik és ez az a pont, ahol a Corgi megmintázta kisautót azonosítani lehet. Ez az 1975-ös modell, amit ebben a méretarányban teljesen elfogadható részletességgel készítettek el, de azért mint Kojak hadnagy szolgálati gépjárműve, van rajta belekötni való. Egyfelől az első lökhárítón ott vannak az eredetin opcionális lökhárító-védő dudorok. Ilyenek sohasem voltak a sorozatban szereplő autókon. A Kojak-villogó megvan, ami nagyon helyes, de a C-oszlop elől, lemaradtak a hátsó ajtó ablakkeretei, amiket az eredetin látványos krómcsíkok tesznek még hangsúlyosabbá. Mindazonáltal egy szerethető darab, főleg ebben a jellegzetes színben.
Később a Corgi fekete-fehér festésű rendőrautót csinál a Buickból – ezt már Kínában gyártják. Ez több szempontból is teljes egészében hibás. A hetvenes években a Buick Regal-ra, vagy Century-ra nagyon nem volt jellemző, hogy rendőruniformisba bújtatták volna. Sokkal jellemzőbbek voltak a Ford Galaxie-k, Plymouth Belvedere-ek vagy Satellite-ok, Dodge Monaco-k, (Blues Brothers, hmmm?) Dodge Polará-k. Ráadásul a rajta lévő áramvonalas, ellipszis keresztmetszetű fényhíd, a középen lévő szirénával egyáltalán nem jellemző a korra. A hetvenes évek vége felé jelennek meg a hasonló ilyenek. Ráadásul valamiért nagyon átalakították a futóművet is. A rugózás ezen teljesen eltűnt és jelentősen megemelték a hátsó hidat is, úgy néz ki, mintha lejtőn állna. Ezért nagyon kár.
A Kojak sorozat Buickja, eredeti színben, kis bakikkal.
Még a Kojak-villogó is megvan.
A hátsó ablakkeret lemaradt.
Ilyen lehetett, mielőtt kibontotta az eredeti tulajdonos.
Az 1973-as autó a sorozatból.
Az 1974-es a szériából. A rendszám azonos maradt.
Ezért viszont kár volt. Ronda öntési nyomok, festési hibák...
...borzasztóan megemelt hátsó futómű...
...valamint abszolút nem korhű megkülönböztető jelzés.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem is megvan az aeany verzió, csak hát teljesen fel kellett újítani, mert az előző tulaj feketére festette, a futómű a műanyag anyaga miatt eltört a keréktartó résznél, ezért valaki úgy pótolta, hogy egy hajlékony műanyagot rakott oda. Mi ezt alumíniumból csináltuk meg, hibátlanul gurul, még 1-2 javítás van hátra, de már 95%-ban kész. Majd ha végeles lesz, postolni fogom.

A te verziót gyönyörű, sajnos nekem a szirénát is javítani kell...
A gagyibb verzióhoz hát mitmondjak. Nem a legrosszabb, de lehetett volna részletesebb is.

Névtelen írta...

Rendőr-verzióm volt, de tönkretettem... Már nem is bánom, mert a Kojak-féle ezerszer szebb. Ha tudok, szerzek is egyet...

Ez különben karácsonyi ajándék volt, vagy csak úgy bekerült a gyűjteményedbe?

Sam. Joe írta...

Bog Zoo: Szerintem kár volt így elcsúfítani, de gyanítom ott is valami olyasmi lehetett, hogy a régi szerszámokat újrahasznosították.

Tommi: Nem, karácsonyra kaptam egy csomó már meglévő 2008-as Matchboxot a rokonságtól - majd ki is teszem a kereskedésbe, meg pár gyönyörű 1957-es Chevy Bel-Air-t a feleségemtől. Ez régebbi beszerzés. Igazándiból mostanság nem is nagyon vettem semmit és még így is rengeteg járgány várja, hogy felkerüljön ide.

Névtelen írta...

A blister pack a tied? Mert az elegge meno:)

Sam. Joe írta...

Áhh, nem. A neten találtam a képet. 8-)