2008/07/13

Matchbox MB-20 Police Patrol (Range Rover)

Nem egyszer fordul elő a Matchboxok történetében, hogy egy-egy modellről pontosan látszik, hogy az bizonyosan milyen valódi autó után lett mintázva, de valamilyen okból még sincs feltüntetve az alvázán az eredeti márka. Ritkán lehet tudni, hogy miért történt így, konkrétan én egyetlen ilyen esetet tudok, a Twin Pack Peterbilt vontatók ügyét. Hogy az 1975-ös MB-20 Police Patrol-ról miért maradt le a Range Rover felirat az azonban rejtély!

Ami a valódi Range Rover, a brit SUV történetét illeti, az 1970-re nyúlik vissza. Míg a Land Rover-ek afféle mindenes traktornak készültek, addig a Range-ek már kezdetben egy fokkal nagyobb luxust nyújtottak – bár állítólag még akkor is tisztába lehetett tenni őket bent slaggal. A szervokormány, szervofék, bőrbelső és más játszi luxusságok már később következtek, a valódi luxust jelentők Range Roverek meg még később.

Ami a Land Rover-ek Matchbox értelmezéseinek áttekintését illeti – már amiket én feldolgoztam eddig – érdemes a keresőt használni a bal felső sarokban. Az MB-20 azonban hivatalosan nem Range Rover, de ránézésre viszont teljesen a klasszikus háromajtós változat. Az MB-20 is Rola-matics, ebben a mechanizmus a tetőn lévő megkülönböztető jelzés forgó tükrének imitációját forgatja. Nem különösebben látványos részlet, de gyerekként biztos jobban értékeltem volna, ha lett volna nekem ilyen. A nevét – rendőrjárőr – meg gondolom az első manifesztációjáról kapta. Bár később szinte minden szerepkörre befogták, amibe elképzelhető – meg amibe nem is, a Sheriff feliratú verzió egyenesen röhejes –, a név maradt. Természetesen a Rola-matics mechanizmus miatt a belső tér részleteinek kialakítása szóba sem jöhetett és ezért az áttetsző, „tejüveg” („tejműanyag”) ablakok.

MB-20-ból döbbenetesen sok változat készült, bekerült Twin Pack-be és ajándékcsomagba is és ami tovább bonyolítja a helyzetet, hogy magyar gyártású verziók is készültek. Areh jegyez egy kisebb kupacot belőlük, de azt gondolom az én gyűjteményem sem sokban marad el az övétől.

Matchbox MB-20 Police Patrol. Ez a premierváltozat. Valami csoda folytán a keltezés az alvázon is 1975-ös, és annak az évnek a katalógusában is fordul elő először.
Más matricával és kék cicivel a tetőn.
Ez a változat csak a G-13 ajándékszettbe került be, így ritkább és Charlie Mack szerint értékesebb is, mint az előzőek.
G-13 Construction Set ajándékkészlet, az egyik beszerzésem mostanából és gyerekkori nagy vágyam.
A katonai mentő verzió - ami természetesen butaság, hiszen a Range Rover nem elég nagy ahhoz, hogy a paciens fektetve beférjen, egy "Doctor" felirat sokkal stílusosabb lenne - ami csak Twin Pack-ben szerepelt.
TP-12 1977-ből. "Katonai Rendőrség" óriási vörös kereszttel és "Ambulance" felirattal. Értitek, ugye?
Francia kiadású MB-20. Erről a változatról - a "Securite" tampoval a motorháztetőn - Charlie Mack egyáltalán nem tesz említést.
Nem, nem láttok duplán, ez egy másik darab. Kicsit világosabb színű és nincs felirat az orrán. Ez is a ritkább, értékesebb verziók közül való.
Vajon mi lehet az oka, hogy nem lett Range Rover?

1 megjegyzés:

AndrewBoy írta...

Na nekem olyan van hogy made in Hun, 75ös és korábbi Matchbox terep kereke van. Csak az a baj h kicsi megviselt