2008/07/27

Matchbox PS-5 Army Transport Set, 1959

A Matchbox gyűjtésben egyetlen egy szempont vezet: egy adott darab tetszik vagy sem. Olyan előfordul, hogy nincs lelkem kidobni valamit, ami nem tetszik, de szert tettem rá úgy, hogy valami olyan mellé volt, amit akartam. Soha nem vásároltam meg semmit, csak azért mert az a valami értékes. Alapvetően a gyerekkoromból ismerős 70-es években készült és a nyolcvanas évekig tartó Superfast-érából származó darabok közül kerülnek ki a kedvenceim, ezeket szeretem a legjobban. Nem véletlen, ekkoriban voltam gyerek. A regular wheel kisautóm talán ha kettő volt gyereknek, ezért bár egy csomó nagyon tetszik, most sem ez az elsődleges csapásirány. Amit viszont most szeretnék elétek tárni, az teljesen ellentmond a fentiek zömének, mert regular wheel modellek, gyereknek sohasem voltak ilyenjeim, jobbára azt sem tudtam, hogy léteznek, mielőtt megláttam ezt a pakkot, mégis megvettem.
Nem csinálok abból titkot, hogy a gyűjteményem elég nagy része származik az eBay-ről. Ezt a darabot is ott leltem. Teljesen másra keresek már évek óta, ugyanis szeretnék megszerezni egy bizonyos Convoy szerelvényt, eddig nulla sikerrel. Az automata kereső pedig naponta dobál e-mail-ekkel, azokról a találatokról, amit annak gondol amit úgy hajtok. Hogy ezt azokból a kereső kifejezésekből hogy lelte meg, elképzelésem sincs, de pár hete felbukkant a képernyőmön. Rákattintottam, megnéztem. Akkor elképzelésem sem volt, hogy pontosan mi ez, csak azt láttam, hogy egy régi, katonai szett, elképesztően jó állapotban, de az eredeti doboza nélkül. Az esélytelenek nyugalmával licitáltam rá a minimálárnál picivel magasabb összeget és aztán el is feledkeztem róla. Míg meg nem jött az értesítés, hogy megnyertem. (Rövid kitérő: a Magyar Posta már ott tart, hogy az ajánlott csomagról sem dob be a postás értesítőt. Szegény eladót kezdtem el piszkálni, hogy hol van a cuccom. Mikor megmondta a csomag hivatkozási számát, rohantam a postára, ahol csücsült már egy hete. Nem tudom, hogy mennyi idő kellett volna hozzá, hogy visszaküldjék a feladónak azzal, hogy a címzett nem kereste, de gyanítom nem sok. Szép baleset, mi?)
Szóval hazahoztam és ekkor ért az első sokk, amikor kinyitottam és láttam, hogy ami az öreg alumínium kekszes doboz rejt, az mind úgy néz ki, mintha éppen akkor jött volna le a gyártósorról. Mindegyik darab tökéletes, vagy tökéletes közeli állapotban van! Aztán elkezdtem nyomozni, hogy eredetileg mi is volt az, amit valaki így átalakított. Bevallom, nagyon tetszik a házilag készített doboz, tényleg úgy néz ki az eredmény, mint egy katonai élelmiszercsomag, vagy kötszeres pakk, vagy valami hasonló. Az öreg alumínium kekszes dobozba valaki belevágta az eredeti Matchbox papírdoboz belsejét, az alját felragasztotta az alumínium doboz fedelének belső oldalára, kívülre meg felragasztotta a doboz oldalát a tartalmával. Viszonylag sokáig tartott rájönnöm, hogy amim van, az eredetileg egy 1959-es kiadású – atyaég 49 éves! – PS-5 Army Transport Set, mely készlet hét – pontosabban nyolc – változatos méretarányú katonai járművet tartalmaz. Charlie Mack gondoskodott a második sokkról: az enciklopédia szerint, a szett értéke – feltételezve azt, hogy az eredeti doboza is megvan – 1000 amerikai dollár! Atyaég! Nagyon belenyúltam, azt hiszem! Néztem a neten és amit láttam, teljesen elképesztett. Olaszországban találtam egy nagyon levitézlett állapotú, de eredeti papírdobozos darabot, 160 euróért. Egy angol aukciósház online katalógusa 250-390 font közé tette egy nagyon szép állapotú darab értékét, úgyhogy egyáltalán nem értem, hogy mások miért nem csaptak rá erre, hogy kerülhette el a figyelmüket – talán az lehet, hogy nyár van, vagy minden gyűjtő dobozfetisiszta. Elnézve Areh gyűjteményét – pontosabban, hogy milyen lepusztult fillereket tart a gyűjteményben –, azért ezek a járgányok, szólóban, doboz nélkül sem olyan állati gyakoriak. Nyomoztam azután is, hogy véletlenül nem arról van-e szó, hogy ezt a szettet kiadták volna születésnapi újrakiadásként, de nem úgy tűnik. Létezik, hogy ekkora mázlim legyen?
Ennyi önfényezés után, itt az ideje, hogy a tartalmat közelről szemügyre vegyük!
MB-49 M3 Personnel Carrier / Army Half-Track
Ez a féllánctalpas csapatszállíó az összes amerikai második világháborús filmből ismerős kell legyen, lévén az összes fronton használták az M3-ast és a változatait az amerikaiak és a szövetségesek. Sőt, még a hidegháborút is megérte, leginkább Izraelben. Areh szerint az MB-49 1958 és 1966 között volt megtalálható a Matchbox kínálatában. Teljesen ellentmondásos darab amúgy, mert például a vezetőfülke ajtóit, és a körülöttük lévő részleteket aprólékosan kidolgozták, de a hátsó rész teljesen elnagyolt, mint ahogy a vezetőfülke, vagy a plató is. (Ismét egy jele, hogy nem lehet túl gyakori darab ilyen állapotban, hogy Areh milyen kondícióban lévőt tart a gyűjteményben.) Ez a példány teljes egészében kifogástalan állapotú.
MB-54 Saracen Personnal Carrier
Az Alvis Saracen háromtengelyes páncélozott csapatszállító jármű az Egyesült Királyság észak-írországban kifejtett tevékenységének köszönheti hírhedtségét. Az eredetiről készült képeket elnézve én teljesen elégedett vagyok a Matchbox feldolgozással. Ebben a méretarányban szerintem teljesen rendben van. Jellemző, hogy az Areh szerint 1959 és 1964 között gyártott darabon a torony – ami egy harmincas kaliberű Browning gépfegyvert rejt a valóságban –, elforgatható és még csak véletlenül sem műanyag! További Matchbox vonatkozás, hogy több másik, háromtengelyes Alvis járművet is feldolgozott anno a cég, többek közt a Stalwart nevűt is, amilyenem van is. Az Areh gyűjteményében lévő darabon a német felségjelzés teljességében ostobaság és hibás, valószínűleg az előző tulajdonos munkája, én eltakarítanám. Ez a darabom is makulátlan a 49 évének ellenére.
MB-55 D.U.K.W. Amphibian
Újabb második világháborús veterán. Az amerikai járműből a háború során több mint 20 000 darab készül, ezzel ez a DUKW, vagy becenevén DUCK (kacsa) kétéltű teherautó az egyik legnagyobb példányszámban készült kétéltű. Nem vagyok benne teljesen biztos, de azt hiszem, hogy a DUKW a GMC 2 és fél tonnás katonai teherautójának alapjaira építkezik, ezt a háborús filmekből szintén jól ismert darabot látták el úszótesttel. A Matchbox megvalósítása nélkülözi az apró részleteket. Az MB-55 egészen apró, a szettből ez a legkisebb méretarányú darab. Areh szerint 1958 és 1962 között készült. Érdekes, hogy neki egy fekete kerekű verzió van, míg az én kifogástalan állapotú darabom szürke kerekeken gurul.
MB-61 Ferret Scout Car
Brit páncélozott felderítő jármű, melynek számtalan változatát előszeretettel használták szerte a brit nemzetközösség országaiban. A képekkel összehasonlítva, amiket találtam róla szerte a neten, teljesen elégedett vagyok a kidolgozottságával. Ezeknél a régi daraboknál kénytelen vagyok Areh-ra hagyatkozni, mert a legkorábbi katalógus ami a rendelkezésemre áll az 1965-ös. Szerinte ezt 1959 és 1966 között gyártotta a cég. Areh példányából már hiányzik a vezető, ami az enyémben köszöni szépen, jól érzi magát és a helyén van, csak éppen fordítva! Mint tudjuk, a gyári hibás Matchboxok gyűjtése külön sport, akik az ilyesmire szakosodtak, azok számára ez még értékesebb különösen, hogy amúgy ez a darab kifogástalan. Akik hozzám hasonlóan a későbbi Superfast darabokon nőttek fel, azok számára is ismerős lehet a Ferret Scout, mert 1974-ben felbukkan Weasel (menyét) fedőnéven, mint MB-73. A Rola-matics verzió sokkal elnagyoltabb, mint az MB-61, de cserébe ide-oda forgatja a tornyát.
MB-62 General Service Lorry
Ezzel az általános feladatot ellátó katonai teherautóval kapcsolatban sok okosat nem tudok elétek tárni. Az biztos, hogy AEC gyártmányt mintáz, de hogy azon belül ez melyik verzió lehet, afelől csak találgatni tudok. A legtöbb információt hordozó cikket elolvashatjátok a témában ITT, azoknak a járgányoknak a képét, amit a legjobban rá hasonlítóknak találtam, meg megnézhetitek lejjebb. Irgalmatlan mennyiségű Google és Wikipédia nyektetés után találtam utalást egy bizonyos „AEC model O854”-re, ami a Mammoth 6 x 6 elrendezésű verziója és a RAF (Királyi Légierő) használta tartálykocsiként és platós változatban is. Gyanítom a Matchbox ezt mintázta meg. Areh szerint 1959 és 1962 között készült az MB-62. Fantasztikus, hogy ez is teljes egészében fémből készült, bár a vezetőfülke belsejét egyáltalán nem alakították ki.
MB-63 Service Ambulance Ford 3 Ton 4 x 4
Széttúrtam a netet, de nem kerültem közelebb ahhoz, amit a modell neve is elárul. Gyanítom, hogy angliai Fordról lehet szó, valamikor az ötvenes évek végéről, hatvanasok elejéről. Areh szerint ezt a darabot 1959 és 1963 közt gyártották. Minden porcikája fém, a vezetőfülke belsejét ennek sem alakították ki és a hátán cipelt dobozba sincs bejárás sehonnan. Viszont jókora vörös kereszt van az oldalán. Az én példányomon ez az egyetlen részlet, ami nem tökéletes. Az elmúlt néhány évtized alatt ez itt-ott elkezdett lepattogni a széleinél.
NO3. Major Pack Tank Transporter and Centurion Tank Mk. III
A szett legnagyobb attrakciója az 1959-es Major Pack M-3 szerelvény. Nem árulok el titkot, ez az egészen Convoy sorozat közeli méretarányú szerelvény volt az igazi oka annak, hogy licitáltam erre a szettre. A vontató egy Thorneycroft Antar nevű szörnyeteg, ami a korának az egyik legnagyobb vontatója volt. Eredetileg olajvezetékek csöveinek rossz terepen történő szállítására szánták, aztán készült el a katonai változat, amit nehéz harckocsik vonszolására fogtak be. V8-as benzinmotor dolgozott benne, ami egyenes leszármazottja a Rolls-Royce legendás Merlin repülőgépmotorjának. Amit a hátán cipel egy brit, Centurion Mk III. harckocsi. A második világháborút éppen lekéső tankot 1946-tól egészen 1962-ig gyártották különböző verziókban és még az első öbölháborúban is szolgált belőle pár példány. Természetesen sem az Antar, sem a Centurion nem része az 1-75 sorozatnak, kizárólag a Major Pack számára készült és 1959-től 1967-ig gyártották. Mindkét darab tökéletes állapotú, ezekkel is óriási szerencsém van. Az Antar szerelvényt szegecs tartja össze, a félpótkocsit így nem lehet leakasztani a vontatóról, de természetesen fordul a vontató után lelkesen. A Centurion tornya természetesen elfordítható és a gumiból készült lánctalpai is működnek.
Matchbox PS-5 Army Transport Set desszant teasüteménynek álcázva. Az előlapon a tartalom.
Az eredeti doboz belseje beragasztva a kekszek helyére.
A tartalom. Szerintem egy percet nem játszott velük senki - előttem - soha.
Az eredeti doboz feneke az 1959-es kínálattal. Az 1-75 sorozatban abban az évben 1-76 autó volt.
Az elmosódott pecséten kéne látszania a PS-5-nek.

Matchbox MB-49 M3 Personnel Carrier / Army Half-TrackHelyenként eléggé elnagyolt.
Matchbox MB-54 Saracen Personnal Carrier
Belfastban annyira nem népszerű ez a jármű.
A torony elforgatható a tetején.
Matchbox MB-55 D.U.K.W. Amphibian
Ez a legapróbb jármű a szettből.
A részletek kidolgozásával a vezető munkahelyén és a platón nem sokat foglalkoztak.
Matchbox MB-61 Ferret Scout Car
Pótkerék csak az egyik oldalon.
Az én példányomban a vezető ihatott valamit, mert fordítva üli meg a lovat!
Ha nem gyári hibás, akkor így kéne, hogy kinézzen. Háttérben a doboza.
Meg egy másik fajta doboz is.
Matchbox MB-62 General Service Lorry
Nem látszik rajta a kora.
Minden porcikája fém. Ebben még volt anyag.
Háromtengelyes AEC teherautó. Valami ilyesmit mintáz a Matchbox.
Vagy valami ilyesmit.
De még inkább valami ilyesmit, mint ami a jobb oldalon terül el.
MB-63 Service Ambulance Ford 3 ton 4 x 4
A kor csak a matricán látszik.
Ha van elképzelésetek az eredeti miben létéről, akkor bátran kommentezzétek be!
M-3 Major Pack Tank Transporter and Centurion Tank Mk. III.
A Thorneycroft Antar a korának egyik legnagyobb teherautója volt. V8-as benzinmotor hajtotta.

3 megjegyzés:

Ikarus 256 írta...

Nem vagyok oda a katonai autókért - valahogy nem jön be a színük -,de ez tetszik. Gratulálok!

AndrewBoy írta...

Hallod grat. Jó üzlet! Én is néztem mostanság az Ebay-t csak sajna a nyelvtudásom nem engedi h bármit is szerezzek pedig majdnem agyvérzést kaptam h minden van kinn ami nekem kéne....

Sam. Joe írta...

eBay óriási pénztemető, tudnék mesélni. 8-) Ha érdekel a téma, írtam egyszer egy hosszabb, elbeszélő jellegű költeményt arról, hogy hogyan működik a dolog. Igaz az más gyűjtési témában volt, nem Matchbox. http://www.sinclair.hu/ebay/index.php