2008/06/23

Matchbox MB-57 Wild Life Truck

1973 volt az év, amikor az első Rolomatics modell napvilágot látott. Izé… Rolamatics. Vagy Rola-matics? Passz, lövésem sincs, mindenki össze-vissza emlegeti és még fel sem soroltam az összes írásmódot, amivel láttam. Kivételt csak az egy Charlie Mack képez, aki hallgat róla, mint a sült hal. Kénytelen vagyok a saját fejem után menni és a dobozokon olvasható embléma után Rola-matics-nak hívni ezt a dolgot, ami… Mi is? Szóval az év 1973. Fel szerették volna dobni valamivel az 1-75 sorozatot és előjöttek a Rola-matics ötletével. A hangzatos név egy nagyon egyszerű, ezért üzembiztos mechanikát takart, amitől az adott modellen egy működő részlet csinál valamit – hogy mit, az minden modellnél más volt. A hátsó tengelyen lévő kerekek egyike kapott egy kis tüskét, ami a járgány haladtával mozgatta azt a bizonyos kis mozgó részletet. Nekem kölyöknek több Rola-matics járgányom is volt – most „nem kölyökként” sincs ez másként – de akkor nem szerettem őket, mert nem futottak olyan egyenletesen, mint a többi járgány, viszont kattogtak, ahogy a mechanizmus működött, miközben a kiálló tüske folyton beleakadt a kedvenc játszópokrócom bolyhaiba.

Ellenben volt egy Rola-matics járgányom, amit nagyon szerettem – persze azután, miután kicsit megpimpeltem és azt az átkozott csattogó izét cirkumveniáltam. Már az akkori eszemmel is átláttam, hogy a mechanizmus lelke a hátsó, vastag, Superfast kerékből kiálló tüske. Én és társam a körömvágó olló, gyors és visszavonhatatlan pusztítást végeztünk. A szóban forgó járgány az MB-57 Wild Life Truck. Nem véletlen ez a post most és itt, hiszen egyenes ági leszármazottja az egyel korábban tárgyalt MB-6 Ford Pickup-nak. Konkrétan teljesen ugyanaz, mínusz stepside. Különbségek még? A regular, vagy vékony Superfast kerekek helyett széles Superfast abroncsokkal, ami ad is neki némi off-road jelleget a big foot-ságon innen. (Amúgy én nem tudok keskeny kerekű Rola-matics-ról, bár ettől még bátran lehet.) Nincs kidolgozva a vezetőfülke belseje, éppen ezért erősen színezett, vörös, vagy lila ablakokat kapott. A legnagyobb attrakció persze a platón kialakított kör alakú platform, amin egy hím oroszlán „sétál körbe”. A ponyva helyett pedig áttetsző borítást kapott.

Nekem a sárga változat volt – sőt, van – meg, az elején elefántfejet mintázó matricával és Ranger felirattal. Bár a pimpeléskor a búrára emlékeztető „ponyvát” elszórtam valahová, az oroszlán mind a mai napig megvan – ennek majd lesz szerepe. A matricát eltüntettem és valami autókatalógusból vágtam ki egy Dodge és egy Dodge Trucks feliratot a két oldalára – hol érdekelt engem a plató ajtaján lévő jókora Ford felirat? Szóval alaposan elintéztem.

Mikor rákaptam a Matchboxok felhalmozására, akkor nyilvánvaló volt, hogy kell nekem ebből egy hibátlan állapotú darab is. Lett. Teljesen ugyanolyan, mint amilyen az eredeti volt. A minap azonban felhívott TRf cimbi, hogy ambulanter kell neki egy AGP-s videokártya, de mánis és azonnal. Megoldottam a dolgot, de mondtam neki, hogy nincs semmi ingyen, markoljon fel otthon 2-3 Matchboxot. Erre beállított egy kis halom csodával, köztük az MB-57 másik verziójával, a zebracsíkos fehérrel. Ez mindig is nagyon tetszett és ez mit sem kopott, pedig egy Győző nevű, két lábon járó szénvegyület mindent megtesz annak érdekében, hogy lejárassa a zebrák csíkjait. Charlie Mack tucatnál is több változatot különböztet meg az MB-57-ből, de a rengeteg változat a két főbb verzión – sárga és zebrásított – kívül csak apróságokban térnek el. Az viszont érdekes, hogy a fehérnek is sárga a ringlispíl forgó alkatrésze – gondolom legyártottak ebből pár millió darabot előre, el kellett hát használni. Visszatérve TRf rám ruházott Wild Life Truck-jára – már csak azért is, mert mindig izgalmasnak találtam egy régi Matchbox történetét, ha az ismert: az közel tökéletes állapotú, de hiányzott belőle az oroszlán! Viszont nekem megvolt a régi, gyerekkori darabból az állatok királya! Ezért összehoztam a kettőt, és így most van két közel tökéletes darabom ebből a járműből.

Matchbox MB-57 Wild Life Truck, Ford Pickup alapokon.
Ez a darab pedig TRf gyűjteményéből, zebrajelmezben. Nem látszik jól a képen, de a körbe forgó korong ezen is sárga. Az oroszlán viszont az én régi darabomból származik.
Balra a gyerekkori példány, amit khmmm... kicsit megpimpeltem anno.
Itt jól látszik a Rola-matics embléma az alvázon, a kis tüske a bal hátsó keréken és a sárga forgó korong.

5 megjegyzés:

AndrewBoy írta...

Nekem van eredeti MAGYAR Rolamatcs-om is wheheheee csak úgy kaptam és elég ramaty állapotban van :D Amúgy egy Range Rover

Sam. Joe írta...

Tudom melyikre gondolsz! Egyet tudok vele kapcsolatban javasolni: STAY TUNED! ;-)

Névtelen írta...

Ha van Matchbox Mennyország, akkor ez az. Az autók a legjobb helyre kerültek! :)

AndrewBoy írta...

:D Amúgy van egy Dormibile-om is Hungary felirattal! Majdnem olyan mint a mostani narancs T2! Ja meg Planet Scout KOPPINCSom :D De kajakra rajta van az alján az SF felirat. Dúúúrva

Sam. Joe írta...

TRf: Oh, köszönöm szépen! További darabok megőrzését is vállalom. >8-]

Andrew: Dormobile-t nagyon szerettem volna mindig is, de valahogy sohasem találtam jó ár-érték arányban. A koppintott Matchboxok megérnének egy misét, de nekem cakk-pakk egy maradt fent, egy motor.