2008/06/14

Matchbox MB-01 ’68 Citroen DS

Emlékszem, hogy amikor kissrác voltam és általános isibe jártam, akkor az iskola utcájában állt egy koszos-fehér Citroen DS. Nagyon lepusztult állapotban volt, a gumik leeresztve, az autó a hasán ült. Persze nekem akkor fogalmam sem volt, hogy milyen autó ez, csak megcsodáltam minden nap, amikor elmentem mellette, mert annyira más volt, mint minden más autó akkoriban. Az orrán óriási ikerfényszórói voltak búra mögé rekesztve és valahogy olyan volt, mint egy ragadozó állat, ami a szeme sarkából méregetné azt, aki elhalad mellette. Az irányjelzői meg a tető vonalában voltak, furcsa, harsonának tűnő csövekbe ültetve. A kormányában egyetlen küllő volt, a belső visszapillantó tükre pedig a műszerfalból nőtt ki. Nem volt rajta egyetlen egyenes elem sem, ami nagyjából annyira ütött el az akkori szocialista dobozautók formavilágától, mint egy narancs egy vízilabdakaputól. Én amit akkoriban leggömbölyűbb autónak ismertem, az a VW Bogár volt és ez a fura szerzet ez teljesen elütött még attól is. Persze akkor fogalmam sem volt mi ez. Azt el tudtam olvasni, hogy Citroen van ráírva, de semmi több. Aztán láttam ilyeneket francia filmekben. Nem mondom, hogy akkor tetszett, de mindenképp különleges volt és ezért meg kellett bámulnom.

A Citroen DS vitán felül legenda, de abban biztos vagyok, hogy valaki vagy csodaszépnek, vagy döbbenetesen csúnyának találja. A Totalcar remek típustörténeti cikket jegyez, felesleges lenne bármiféle próbálkozás az én tudásommal, hogy kiegészítsem.

A Matchbox 1-75 és 1-100 sorozatokba az idén került be újra ez a legenda - bár az alvázon szokás szerint 2007-es keltezés van-, mint MB-1 és én nagyon örülök neki, hogy valaki, valahol úgy döntött, ilyeneket vesz bele a Matchbox kínálatba! Igen, „újra”, mert mint azt Areh oldala ékesen bizonyítja, 1959-ben már szerepelt DS, igaz a korábbi változat. A vicces dolog az, hogyha a DS jut az eszembe, akkor az nekem automatikusan fekete. Ezzel szemben, ami nekem van, az a zöld egészen érdekes árnyalatában pompázik! A lámpák, rendszámtáblák és egyebek festése, amikkel az utóbbi pár évben kezdett el operálni a cég, ezt a darabot is nagyon feldobja. Az viszont baki, hogy a hátsó indexeket – a szélvédő két felső sarkában – nem festették le.

Kitűnő darab, öröm látni újonnan megmintázva az ilyen klasszikusokat!

Matchbox MB-1 1968 Citroen DS. Amerikai kiadású NRFB blister.
Tegye fel a kezét, aki látott már ilyen színű DS-t!
A szélvédő felett középen a kis bumszli az a szinte kötelező antenna helye.
A szélvédő két felső sarkán ott az index és a hozzá tartozó "harsona", csak éppen kifesteni felejtették el őket.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem rossz, de az európai fekete jobban kellene... Ez olyan fradista szín, az meg nem tetszik... De a barátnőmnek tutira bejönne.

OFF: Zsebeházy úrral még mindig nem ügyeztél semmit?

Sam. Joe írta...

Igazából nem, mert olyan béna beszélgetés lenne, hogy "Hi, I saw your name in the URL of your Matchbox page and it is sounds Hungarian to me. Are you Hungarian?" Erre meg válaszolná, hogy igen, vagy nem. És akkor mi van? Mit mond rá az ember? Hogy "De jó, én is!" Vagy, hogy "Oh, kár, én igen?" Szóval lövésem sincs, hogy mit írjak, na.

Névtelen írta...

Igaz, nekem sincs semmi ötletem...

Sam. Joe írta...

Na, akkor érted a nyűgöm. 8-)
Más: Ma vezettem - faluvégi mellékúton, senkit sem veszélyeztetve - egy FH12-es Volvo kamiont. Csak traktort, pótos nélkül. Sohasem gondoltam volna, hogy ennyire könnyű kezelni egy ekkora dög váltóját, kormányát, kuplungját és fékjét. Valahogy azt gondoltam, hogy sokkal komolyabb izommunka. Szóval király, pedig ez egy nem éppen új cucc.

De nem leszek kamionos, nem tudnám megszokni, hogy nem otthon bilizzek. 8-)

Ikarus 256 írta...

Ó, te szerencsés!!!!
Én is szívesen kipróbálnék már valami kamoint.
Az egyik volt-osztálytársammal - aki szintén buszmániás - azt terveztük, hogy buszsofőrök leszünk, csak rájöttünk, hogy nem tudnánk kifizetni a jogsit. Azóta várjuk, hogy nyerjen a lottón, mert akkor kifizeti nekem is. :-D
Annyira mániások voltunk/vagyunk, hogy még a decemberben bezárt mátyásföldi gyárba is sikerült eljutnunk két évvel ezelőtt.

AndrewBoy írta...

Szevasztok!! Nekem egy fekete van de nálunk a Kora telítve van a zöld és a fekete verzsönnel is. Gondoltam arra h veszek egy zöldet és ámítok vele de már lemaradtam :D:D:D:D

Sam. Joe írta...

Figyu, attól, hogy nekem megvan és írtam róla, attól neked még nem tilos! Én is kitettem a '69-es Caddy-t. Sőt, a Chevy Stepside Pick-Up-ot is meg mást is kiteszek majd.