2008/05/01

Matchbox MB-69 Highway Maintenance Truck

Jó ideje őrizgetek már egy NRFB járgányt, ami olyan blisterben van, amilyet még nem láttam korábban. Pár héttel ezelőtti túrámon kedvenc pénztemetőmbe találtam egy ugyanolyan, tökéletes állapotú bontottat.

Az MB-69 a dátumozását tekintve a szokásos történtet, 1990 van az alvázon, de az első katalógus amiben megtaláltam, az 1991-es. A prospektus „Snow Plough” néven (hóeke) emlegeti, de az alvázon „Highway Maintenance Truck” (Autópálya Karbantartó Teherautó) olvasható, ami bizonyára sokaknak sokkal jobban hangzik, de a lényeget az első leírás fejezi ki. A teherautó elején a lapát szöge állítható, de a platón lévő tartály nem dönthető, ez nem dömper. A farán lévő készség eléggé elnagyolt, de simán el tudom róla képzelni, hogy sószóró. Az 1:83 méretarányú járgány vezetőfülkéjének a belsejét egyáltalán nem képezték ki, ami az áttetsző sárga szélvédő jól palástol. Ugyanez a sárga műanyag adja a tetőn lévő villogót – népszerű nevén cicit. Areh – mint rendesen – döbbenetesen sok változatot jegyez ebből a darabból, de nekem teljesen véletlenül pont ez a verzió tetszik a legjobban.

Érdekes egyébként ez a közepes teherautó, mert az orrán ott díszeleg a jól ismert, csokornyakkendőre emlékeztető Chevrolet embléma, de mint az a fentiekből is kiderült, sehol nem hivatkoznak rá Chevy-ként. Talán erre sem kapták meg a licencet? Nem vagyok a Chevy teherautó kérdésben jártas – főleg, mióta a Daewoo-kat is Chevy-nek hívják, zavaros a kép –, de a Wikipédia itt is segítségemre volt. A lényeg: a GMC és Chevrolet teherautók egy tőből fakadnak, de az előbbiek apró részletekben – hűtőrács, díszítőelemek – eltérnek, a GMC-k gazdagabb motorválasztékkal bírnak és úgy általában drágábbak is, mint a Chevy-k. Ezzel a tudással felvértezve sikerült egy képet találnom egy nagyon hasonló, 7000-es sorozatú GMC hóekéről. A hasonlósága a Matchbox-hoz több mint szembeszökő, bár annak dönthető kanalába van beemelve a sózó.

Matchbox MB-69 Highway Maintenance Truck.
A tolólap mozgatható.
A plató azonban fix.
Ez lehet itt a sószóró.
Jól látszik a Chevrolet embléma a hűtőrácson.
MB-69 NRFB. Ilyen blistert még nem is láttam ez előtt.
Vicces, de a bontott példány festése szebb.
Ilyen a blister hátulja.
Valami ilyesmi lehet az eredti is, bár ez GMC.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez közel ugyanaz az árnyalat, mint az előző bejegyzésben az Isuzu Rodeo/Opel Frontera/Honda Passport-é...

Névtelen írta...

sztem elfelejtetted betenni a képet az igaziról, én legalábbis nem látom :)

Sam. Joe írta...

Óh, hogy az a... Vénülök, hülyülök! Köszi szépen, hogy szóltál! Pótoltam.

Ikarus 256 írta...

Ezt jól formázta meg a Matchbox! Az egész kiköpött mása az eredetinek. Nekem az autó eleje nagyon nem tetszik és a Matchbox ezt tökéletesen le is másolta.:)

Sam. Joe írta...

Érdekes, nekem bejön.

Névtelen írta...

Nekem is van csak elveszett a tolólapja