2008/05/04

Matchboxon kívüliek: Corgi Juniors Mercedes-Benz 240D (W115)

Bár a Matchbox a különböző európai és amerikai Fordok után valószínűleg a csillagos jelű márka termékeit dolgozta fel a legnagyobb számban, két modell kimaradt – amit sohasem fogok megbocsátani nekik. Az egyik a W114/W115 „Állólámpás” és a W123-as, a „Zöldséges”. Ez a kettő számított gyerekkoromban a non-plus ultra űberautónak és szerintem ezek felelősek azért is, hogy akkoriban minden kissrác ilyen formájú autókat rajzolt. (Na jó, azért a Zsiguliknak is volt ebben szerepük.) Ez a két dög olyan, mint a Bogárhátú, még az is tudja róluk, hogy mik, akiknek amúgy gondot okoz még a Kispolák megkülönböztetése is a hetes busztól. Pont ezért nem szaporítanám márkatörténettel a biteket, az előbbi linkeken amúgy is ott van minden, amit tudni érdemes.

A Corgi – mint a mellékelt ábra mutatja – azonban a W115 esetében pótolta a hiányosságot. Amennyire én meg tudom ítélni a dolgot, két apróságtól eltekintve a Corgi Állólámpás értelmezése remekül sikerült. A két apróságból, az egyik a vonóhorog hátul, amihez egy egyszerűen vágtak egy nagy lyukat a lökhárítón és a karosszérián. A másik a fényhíd, ami azért ilyen csenevész és van ilyen idétlen helyen, mert ugyanennek a taxi változatán itt van a szabadjelző - költséghatékonyság mindenekfelett! Azzal együtt, ha utamba áll ebből a járgányból még más verzió, nem fogok neki ellenállni. Az is vicces, hogy az alváz is osztozik a többi változattal. Az eleve vicces, hogy vonóhorog van rajta, de az igazi mókás a 240D jelölés. Az 1973-ban piacra dobott 2,4 literes, négyhengeres dízelmotor 65 lóerőt sajtolt ki magából, ami a jármű 1500 kilogrammos súlyát tekintve, mai mércével patetikus, de akkor a dízelek között igencsak fickósnak számított. Tehát egy rendőrautóba olyan motort szerelni, ahol a 0-ról 100-ra gyorsításhoz hároméves terv kellett, és a vele elérhető maximális sebesség úgy 160 km/h körül lehet nonszens.

"Ein, zwei, polizei..." Corgi Juniors Mercedes-Benz 240D (W115)
65 lóerős 2,4 literes dízelmotor és vonóhorog egy rendőrautón. Hát nem egy üldözőautó.
Ha nem nézzük a fényhidat egészen pofás!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Merci hetet fogsz tartani?

Ha igen, lehet, hogy becsatlakozom a két Matchbox 450 SEL-emmel... Az egyik Taxi, a másik civil :)
Ha nem jön meg Tamástól a Pontiac, akkor valami Merci lesz bemutatva. Ha megjön, akkor elindítom az "Előtérben a múlt, háttérben a jövő" című sorozatomat :D

Sam. Joe írta...

Hehe, tényleg! Teljesen véletlenül alakult így. De félek nem nagyon lesz időm újabb postokra most egy jó darabig.