2022/06/03

Matchbox MB-25 '76 Volkswagen Golf GTI MK1 Power Grabs 2022

Időtlen klasszikust dolgozott fel újra a Matchbox 2020-ban, de nem felhőtlen az örömöm. #regenmindenjobbvolt #allatioregvagyok

Az első generációs VW Golf egyfelől hálás téma, mert időtlen és nagyjából mindenki ismeri meg szereti. Ugyanakkor hálátlan téma, mert mindenki ismeri és csak a tökéletes feldolgozás az elég jó. Ez meg nem az.

Első generáció újratöltve
Az ötajtós 1-es Golfot már réges-régen feldolgozta a Matchbox. Újra elővenni, a háromajtós kedvéért, mi több abból a csúcsmodell GTI-t elkészíteni valami olyasmi, amit csak üdvözölni tudok. Na, most jön az a bizonyos DE. 2020-ban debütál az öntvény mint MB-08, de a narancssárga kisautóra mindenféle „menjgyorsan csíkokat”, meg az amerikai verzió nyusziját festik fel, ami nekem nagyon-nagyon nem adja ki. Köszönöm, de nem köszönöm! 2021-ben jön a német rendőrségi festésű MB-33. A szomszédnak van, de nem irigylem tőle. Egyrészt „támogassuk a fényhíd ipart”, másrészt háromajtósat bizonyosan nem használtak a Golfból a Német Szövetségi Köztársaság rendőrei – még Bujtor Csöpiéknek is ötajtós dízelt adományoztak az osztrák munkanélküliek. Trabiból poén volt, de egyszer elég, megint csak köszi, de nem. 2021-ben spéci kiadásban pirosban sütik el, már kevesebb teljesítményt fokozó dekorcsíkkal, már majdnem jó, de részemről még mindig passzoltam.

Aztán eljutottunk a jelenbe, 2022-be. Végre idén molesztálatlan, gyári állapotában sikerült kiadni, abban a színben ami szerintem a legjobban áll ennek az autónak. A festés autentikus, hibátlan, szeretem, szuper. Aztán sikerült beszerezni, kézbe venni és egy ici-picit lehorgadt az örömöm. Azt megbocsátom, hogy a kerekek túl nagyok ehhez az amúgy nem túl nagyra vett léptékű kisautóhoz. De ami a beltérben van, azt nem. Nem, nem arra gondolok, hogy pizza kormánya van – pedig az van. Mi több a beltér meglepően részletes, még a jellegzetes, szögletes műszarfalat is elkészítették. Hanem, hogy oszlopot szállít a hátsó ülésein! Nem értem! Amikor észleltem akkor megszólalt a bennem szunnyadó Veres Laci. Ezt, így miért? Egyetlen megoldás van: nem szabad nézegetni befelé! Nem tudom, hogy ezek után milyen verziót kell kihoznia belőle a Mattelnek, hogy megint elővegyem érte a pénztárcám. Talán egy ugyanígy gyári változatú, de fehérre éreznék birtoklási vágyat, vagy egy ikerfényszórósra – abból talán nem volt gyári GTI, de a Hellának biztosan volt hozzá utólagos kittje.

Papírdoboz
Plusz érdekesség, hogy – méregdrágán – de egy Power Grabs csomagolásút birtoklok belőle. A Power Grabs a papírdoboz újra felfedezése, a környezetszennyező műanyagot tartalmazó (blister), kártyás kiszerelésű Matchboxok 2015 óta léteznek. Közel nem biztos, de én úgy tudom, hogy hivatalosan nem is hozta be ezt a kivitelt a Mattel. Ezzel szemben nyilván online piactereken elérhető. Remek és örülök neki, hogy van ilyen is, de végtelenül sajnálatos, hogy nem visszazárható „füles” kialakításúak a PG dobozok, hanem ragasztottak. Azt hiszem tudom a miértet: kilopkodnák a tartalmat.

Gyönyörűen részletes festés a nózin, a legendás három betűvel!

Végre molesztálatlan, gyári festésű kivitel! Nagyon jó, hogy nem látszik jól: oszlopot szállít! A karosszéria rögzítése az alvázhoz minden eleganciát nélkülöz, egyszerűen a hátsó ülések közepén fut át a "szegecs". Ezt tényleg csak ilyen rondán lehetett megoldani?

Nagynak érzem a kerekeket ehhez a kicsi autóhoz, de megbocsátható apróság. Ha már az eleje olyan szép részletes, ide is elfért volna még egy pici festés. De jó, hogy tükröződik a hátsó szélvédő! Nem látszik az oszlop. UPDATE: Még egy fontos részlet, ami teszi a GTI-t és innen hiányzik! A harmadik ajtó szélvédője körül lemaradt a fekete "monokli".

2022-es Power Grabs doboz.

Csak ezen a két oldalán van értelmezhető grafikus tartalom.

Először mérgelődtem, hogy miért nincs rajta fül, hogy visszazárható legyen. Aztán rájöttem: kilopnák a tartalmat.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sajnos egyre gyakoribbak Mattelnél, hogy az utastérben vannak ilyen oszlopok. Tuti valami nagyon szigorú előírásnak kell megfelelni és így az olcsó kivitelezni.

Trolleybus írta...

Pont ebből van Welly-m 1/43-ban, nem a legarányosabb, de nem rossz. Szerintem az eddigi Matchbox kiadások közül a Polizei a leggázabb, le is írtad miért; a narancs elmegy szódával, a Germany-s sorozat pirosa viszont szerintem rendben van. De kétsegtelen ez az ezüst a legvisszafogodtabb, így a legesztétikusabb is. Nem gyakori, pont egy dobozosat találtam, de blisztereseket csak egy ismerősön keresztül tudtam szerezni.

Sam. Joe írta...

Névtelen: Igen, tegnap a Honda Civicre csodálkoztunk rá, pont ilyen.