2022/06/12

Matchbox Convoy CY-14 Kenworth COE Boat Transporter

Ebben a postban egy olyan Matchboxot szeretnék nektek bemutatni, amin nem azért változtattak jelentősen, hogy könnyebb legyen összeszerelni, vagy olcsóbb legyen előállítani, hanem egy sokkal ritkább okból: Hogy jobb legyen vele játszani! Kár hogy ez nem sikerült teljesen.

A Convoy sorban a lószállító szerelvényt tartom az egyik legjobb játékszernek, ugyanakkor ez az egyik legkevesebb változatban készült játékszer Convoy is. Egyrészt gondolom drága volt előállítani – nagy műanyag felépítmény a Low Boy traileren – másrészt sok volt a letörhető (ajtók) és lenyelhető (ajtók és lovak) alkatrésze. Cserébe sok munka volt vele a szalagon – be kellett pattintani az ajtókat és mellékelni a paripákat.

Szerintem a második legjobb játékszer Convoy egyértelműen a hajószállító. Naná, kettő az egyen: Egy állati vagány rakomány járt hozzá, ami – hát inkább kevésbé, mint többé – még úszóképes is volt. Picit előre szaladtunk, gyorsan lépjünk vissza egyet, mutatom az evolúcióját!

Első generáció
1981-ben a 900-as – vagy más néven Twin Pack – szériában debütál a hajószállító nyerges szerelvény mint téma. Ez egyértelműen a Convoy sorozat előfutára. A TP-26 hajószállító szerelvényből a Leyland vontató nem került át a Convoyba – sajnálom, mert én szeretem. Mint az a linkelt postban fellelhető videón látszik, valamelyest úszóképes, de nemhogy egy minimális, fürdőkádban szimulált tengeri vihart nem vészel át, hanem a mosdókagylóban magára hagyva is képes simán elsüllyedni, mert a vízvonala a két alkatrészének találkozásánál van, ahová beszivárog a víz. Ezt a fázist a túlélők érzéseit figyelembe véve inkább már nem örökítettem meg az amatőr videón. (Tessenek átkattintani, verjük meg nézettségben a Gangnam Style-t! Lájkolni is ér!)

Második generáció
A CY-04 Convoyban már az akkor – 1982-ben – vadonatúj csőrös Kenworth húzza a minimális változtatáson átesett Low Boy trailert. Más lett a királycsapszege és megkapta a Convoy kerekeket. A szállítmány azonban szerkezetileg maradt változatlan, igaz kapott két matricát. A rakomány rögzítéséről egy horony és egy bemélyedés volt hivatott gondoskodni, illetve a spaniferek szerepében egy gyárilag felhelyezett befőttes gumi működött közre – ilyen volt a 900-ason is.

Harmadik generáció
Ezzel elérkeztünk a post tárgyához, az 1985-ben debütáló CY-14-hez. Az nyilvánvaló, hogy a COE Kennyt kapja meg. Ebből olyan sok változat nincs, csupán színárnyalatbeli eltérések találhatóak – de ez szerintem pusztán a véletlen műve. A Low Boyra azonban applikáltak egy keretet, ami a helyén hivatott tartani a hajót, ami így nem esik le minden mozdításra – az előző két verzióval játszani kb. a tojás-egyensúlyozással volt egyenértékű rakomány rögzítésbiztonsági szempontból. A vízíjármű – bár hasonlít – teljesen új lett. Sokkal nagyobb az alsó rész, a vízvonal a felső részének illesztése alatt van, de sajnos annyira fejnehéz lett, hogy vízre téve azonnal felborul! Kár érte, mert állati klassz játékszer lenne amúgy! Így csak tologatni jó, pancsolni nem.


Az MBX Vasa vízrebocsátása. Kétszer is. A videón nem a Kéz szerepel, hanem én. Bocsánatot kérek, hogy nem sikerült mindig az objektív közepén tartani a történéseket. Egyszerre videózni, meg pancsolni nem tudok. Végig az járt az eszemben, hogy ha beleejtem az egyéves telefont a lavoárba, a feleségem megöl és joggal.

A harmadik generáció félpótját és hajóját később még használják majd a Convoy és a Team Convoy sorban – igaz nem túl sokszor – más festéssel és más vontató mögé fogva, de még így is az egyik leginkább alulreprezentált vontatmány. Van ilyenekből mutatóba, de ezekről majd a maguk idején!

A CY-14-ből csak színárnyalat eltérések vannak, de szerintem az csak a véletlen műve.

A LowBoy kapott egy rendes hajószállító akszesszoárt, így nem akar minden mozdításra lerepülni a félpótról. Az azonos motívum a vontatón és a vízijárművön klassz, már a CY-04-en is tetszett, hogy egyforma narancssárgák voltak.

Sajnos egy előző tulajdonos megskalpolta a vontató egyes alkatrészeit.

A hajó teljesen más, de sajna nem úszóképes, azonnal felborul - mint a fenti videóból kiderül.

Nincsenek megjegyzések: