2008/02/03

Matchbox Twin Pack kamionok – már majdnem Convoy – Ötödik rész TP-26 - UPDATED

Mindenekelőtt egy kis önreklám a „vak tyúk is talál szemet” jegyében: kicsit túrtam a netet és ráleltem a Kodak szerelvény hiteles történetére és arra, hogy miért hívják Long Haulnak a Twin Pack Peterbilt vontatókat.
A sorozat utolsó előtti részében a Twin Pack kamionok közül azt a darabot szeretném a nagyérdemű elé tárni, mely kétségkívül a legizgalmasabb játékszer – hiszen „igazi”, úszóképes hajót visz – és a szívemnek a második legkedvesebb a szériában.

Kölyökkoromban a legmenőbb kamion az utakon valami olyasmi volt, mint ez a Volvo F12-es, vagy még inkább, mint ebből a nyergesvontató. Ha pedig a buldogfülke zöldre volt festve és Hungarocamion felirat volt rajta, akkor az volt, amitől a legtágabbra nyitottam a szemem és közben mondtam, hogy „hűűű!” Gyanítom a hasonlóság miatt a tudat alatti vonzódás. Charlie Mack egyszerűen csak Boat Transporternek hívja ezt a szerelvényt, melynek számtalan helyen Leyland Cabover Truck-ként hivatkoznak a vontatójára. Lelkesen túrtam a netet de mindössze annyit sikerült kisütnöm, hogy létezett egy Leyland Roadtrain nevű vontató, ami megegyezett a DAF 80-al és a Matchbox szerelvény erre emlékeztet a leginkább, de nagyjából csak annyira, mint az egyik citrom a másik narancsra. A vicces az, hogy egyiknek sem sikerült érdemben a nyomát lelnem. Az biztos, hogy 1987-ben a Leyland Trucks fuzionált a DAF-al, tehát ez a magyarázata, hogy Leyland gyártmányok DAF emblémával futottak, de itt megszakadt a szál, nem jutottam tovább. A Matchbox kínálatában az ebben a szerelvényben debütáló vontató, melynek alján „Articulated Truck” felirat olvasható, csak itt szerepelt, illetve még a TP-2-ben – amit az időrendiség okán a sorozat utolsó részében tárgyalok majd – aztán nyomtalanul eltűnt, nem vitték át a Convoy sorozatba, amit szívből sajnálok.

UPDATE Rauscher Tomi megtalálta a Leyland Trucks oldalát – köszönet neki –, ahol két és fél mondat erejéig megemlékeznek a Leyland T45 sorozatáról, amit az 1970-es évek végén, a nyolcvanasok elején gyártottak. Az ott lévő képek nagyon kis felbontásúak, de szemlátomást ugyanarról a vontatóról van szó, mint amit más források Roadtrain-ként emlegetnek. Számos részlet nagyon hasonlít a Matchbox-féle értelmezéshez, sok – például a leglátványosabb, a Leyland felirat – más, vagy hiányzik.

A Low Bed Trailer-t (aka. Low Boy) viszont minimális változtatással átemelték. Lecserélték a vonószemet – vagy mi a csudának is hívják ezt az izét, Tamás királycsapszegnek nevezi, remélhetőleg valamelyik jó a két megfejtésből –, megkapta a Convoy jellegzetes kerekeit és pici lábai is lettek, hogy a vontatóról lecsatolva ne úgy nézzen ki, mint egy térdre esett igásló. A Convoy sorozatban nem csak a félpótkocsit találjuk meg, hanem a rajta utazó hajót is – minimális változtatással. A CY-004 egy csőrös Kenworth vontató bevetésével – ilyen még nem volt itt, de ami késik az a vonat – gyakorlatilag teljesen ugyanez a szerelvény. Egyébként a hajó üzembiztosan úszik, bár elég mélyre merül, a víz éppen csak nem csap át a peremen.
Összesen két változat létezik a TP-26-ból, melyek közt annyi a különbség, hogy a gyakoribb vontatójának borostyán sárga, a ritkábbnak kék szélvédője van. Az erősen színezett szélvédők jótékonyan elfedik, hogy a vezetőfülke belső kialakításával nem foglalkoztak.

TP-26 NRFB. A legklasszabb játékszer a sorozatból, mert a hajóval lehet pancsolni is!
Kár hogy ezt az - állítólag - Leyland vontatót nem vitték tovább a Convoy sorozatba.
A low boy tréler és a hajó viszont átkerült.
Hosszú-hosszú nyomozás után úgy tűnik, hogy ezt a vontatót mintázta meg a Matchbox - Leyland Roadtrain.
Ez pedig ugyanaz, csak DAF 80-ként.
Hátul a TP low boy, elől a Convoy változat.
A vonószemek - vagy királycsapszegek - közötti különbség.

Egészen üzembiztosan úszik, bár egy kádas pancsolásban hamar a fenékre merül.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez mekkora királyság!
Remélem, egyszer találok egy ilyen Leyland/Daf vontatót használtan, mert tényleg jól néz ki :)

Névtelen írta...

Hello!
Találtam valami Leyland-es történelmet a neten. Lehet, hogy már láttad, mert fogalmam sincs miről ír.
http://www.leylandtrucksltd.co.uk/history.asp
Sajna még nincs ilyenem. De ami késik nem múlik! :D
Üdv!
Tamás

Sam. Joe írta...

Köszi Tamás, már frissítettem is a postot.

Attila írta...

Szia!
Kezembe akadt egy ilyen Leyland/DAF vontató piros színben, de pótkocsiként a Long Haul-nál ismert Firestone feliratú ponyvás pótkocsival. Nem találtam rá infót, hogy ebben az összeállításban kiadták-e valaha, avagy valami felcserélésről van szó? A választ előre is köszönöm. Üdv. Attila

Sam. Joe írta...

Egészen biztosan nem volt ilyen kombináció. A piros Leyland tartálykocsi vontatóját rakták össze a ponyvás Peterbilt szerelvény pótosával.

Attila írta...

Szia!
Köszönöm szépen a választ.
Egyébként nagyon tetszik a blogod, rengeteg hasznos infót találtam benne. Gratulálok hozzá!
Üdv.
Attila