2012/09/08

Matchbox Stars of Cars 2005 – BMW 3er Serie

Nem ígérhetek mást, csak kitűnő, rendőrségi festésű BMW-ket – mivel felhalmoztam belőlük egy nagyobb készletet. Az előzmények ügyében innen érdemes kutatóútra indulni.

Stars of Cars
A sok rendőr 3-asban az a szép, hogy rengeteg helyen sütötte el a Matchbox, így sokszor nem a premierváltozat számozása köszön vissza velük kapcsolatban. A „Stars of Cars” egy spéci kiadás, ami 2004-2007 között volt kapható Németországban – és amennyire tudom Ausztriában is. Korábban szerepelt már nálunk ebből pár járgány, sőt az elődjének tekinthető „Stars of Germany” szériából is volt egy mutatótba. E post tárgya 2005-ből való és azért, hogy német nyelvterületre szánták őket, a csomagolásra nyomott név is németül jelenti azt, hogy „BMW 3-as széria”.

DeLuxe
A 2005-ös változat olyan, mintha a már bemutatott 2000-es pimpelt változata lenne. Rengeteg részletét kiemelték festékkel, köztük a kilincseket, a B-oszlopot, az oldalt körbefutó gumicsíkot, az első és hátsó világítótesteket – ezt nem is akárhogy, mert nem csak egyszerűen lekenték pirosra, hanem a tolatólámpákat és az indexeket is kiemelték –, a BMW-veséket, de még a motorház és a csomagtértető is kapott egy-egy BMW emblémát. Hátulra rendszám is került, amit csak a készített fotók alapján tudtam kisilabizálni. Szépséghibája, hogy nem követi a német módit, de így rengeteg információt sikerült rásűríteni. Felül egészen apró betűkkel a „Matchbox” felirat olvasható, míg maga a rendszám a „Stars of Cars 05” feliratot adja ki. Két helyen tudok belekötni. A ami nekem annyira tetszett az előző változatnál, hogy a fényhíd kapott egy zöld matricát oda, ahol az eredeti ilyen is zöld, az ennél elmaradt. Az új kerekek ugyan sokkal szebbek, mint a korábbi változat, ugyanakkor nagyobbak is, amitől némileg gólyalábazik az autó. Igazából ez csak akkor tűnik fel és zavar, ha mellé állítom a visszafogottabb előzőt. Valószínű a kerékcserével függhet össze, de ez a darab már egyáltalán nem rugózik. Egyáltalán nem szokott foglalkoztatni, hogy egy kisautót hol készítettek, de ez esetben úgy fest, hogy a rugózós 3-asok Kínában, a nem rugózó változatok pedig Tájföldön születtek.

 Rengeteg kiemelt apró részlet - én valahogy így képzelek el egy spéci Matchbox kiadást.
 Az új, nagyobb kerekeken némileg gólyalábazik, de ez csak akkor tűnik fel, ha mellette ott a kisebb kerekű - arányaiban így lényegesen jobb - régi. Oldalt további részletek fedezhetőek fel, melyek festést kaptak.
 A fényhídról sajna lemaradt a zöld középső rész és ez a példány is elkapta az erre a szériára jellemző szélvédő betegséget.
 Az a jó a fotózásban, hogy így ki tudom olvasni az apróbetűs feliratokat, amiket szabad szemmel amúgy nem. Vegyük észre a hátsó világítótestek háromszínű festését!
 A Tájföldön született darabok nem rugóznak. A Dinky feliratra nem tudom a magyarázatot.

Nincsenek megjegyzések: