2012/09/29

Átalakítás: Maisto Volkswagen 1300 "Rozsda"

Anno amikor olvastam Joe posztját a MC Toys féle 1300-as Volkswagen bogárról bennem igazából nem keltett birtoklási vágyat. Nem igazán láttam meg benne azt, amit ő. Azonban amikor meg akartam alkotni egy elefánttalp lámpást, akkor mégis ezt tűnt a legjobb döntésnek.

Kettőből egy
Az alap bogaram már nem MC Toys volt hanem Maisto. Abból is a későbbi verzió, ami már sötétített szélvédőt kapott. Így megspórolhatták a belteret is. Aminek lehetőségével sajnos éltek is. Így Tommitól jött egy régebbi Maisto, ami igazából csak a kerekében tér el a fent linkelt poszt tárgyától. Ennek viszont hiányoztak a lökhárítói. Így az ment a levesbe.

Bár csak pár év választotta el a két bogarat, a korábbi átlátszó szélvédő már nem passzolt az új kaszniba. Ez persze csak akkor derült ki, amikor már lefestettem. Mivel nem akartam újra kezdeni, inkább minden ablakot megcsináltam egyesével. Ettől sokkal nagyobb lett a mozgásterem is. Ugyanis itt is egy valódi autót mintáztam meg. Mégpedig a Rozsdakupac magazin bogarát "Rozsdát".

Az autó egy kis "törődésnek" hála teljesen rozsdás. De így adja igazán vissza az irányzatát az újságnak. Rengeteg olyan kis elem van az igazin, amit kihívás volt megoldani. De ezért is élveztem igazán az egészet. Kezdjük mindjárt az antennával! Első körben egy vastagabb damil töltötte be ezt a szerepet, de az eredeti végén lévő kis gombot már gond lett volna megoldani. Így végül egy gombostű került a helyére. Egy fokkal nehezebb feladat volt a visszapillantó. A szárát szintén damil adta, amire egy formára igazított sztirol lap lett ragasztva. Elsőre túl nagy lett, de másodszorra már vállalható, és még a formát is sikerült javítanom. Az utolsó extra elem a bal ajtón lévő szélvédőrács volt, ez egy műanyag teszkós szűrőből készült. Végül két darabból került a helyére. Az alsó, szélvédő részt egy flakon adta. Már csak az extra festés hiányzott, ami itt a rács feketére festésére terjedt ki. Egy kicsivel később még a két kipufogót is megkapta. Itt a Subaruval ellentétben nem használhattam fültisztítót, mert túl nagy lett volna. Ehelyett egy vezeték külső burkolata lett a megoldás.

A keréknek jó kis virslinek és valamennyire stílszerűnek is kellett lennie. Mivel minden régi kereket elrakok volt pár classic Siku kerék a dobozban. Ráadásul két garnitúra is. Már nem tudom mi alatt voltak, de az egyik szett tengelye keskenyebb volt. Máris meg lett oldva a keskenyített első híd. Hátul a szélesebbel pedig a kívánt kerékdőlés is megvalósult. Így nem kellett kivágnom a tengelyből. Ráadásul az eredeti is ilyen. Az i-re a pontot a Templair által elkészített matrica tette fel. De itt még nem ért véget a móka.

Ami eddig még nem volt
Már jó ideje terveztem, hogy az elkészült autókat illő környezetbe helyezem. Ez a terv most csapott át a valóságba, amikor sikerült belebotlanom egy jó kis dioráma alapba. Igazából már egy jó ideje meg volt, csak sosem használtam fel. Pár éve volt az egyik benzinkútnál a 007-es ügynök autóiból egy széria. Az autó nem nagy durranás, de plexi csomagolás annál inkább. Tökéletesen be lehet rendezni egy kis kreativitással.

Mivel az autó nem makulátlan, sőt, elég messze van attól a környezet sem térhetett el tőle nagyon. Végül két hurkapálcából és a megmaradt szűrőből rittyentettem egy kerítésszakaszt. Később még került fel rá egy lámpa is ami félbevágott fültisztítóból készült a két végén egy-egy sztirol lappal lezárva. Egy ideig még ledet is gondoltam bele, de akkora lett volna, hogy aránytalan lett volna a kis bogárhoz. Így végül letettem róla.

Elsőre szerintem jól sikerült és nyugodt szívvel adtam át a csapatnak az elkészült miniatűr léghűtésest. Ez az első autó, ami nem úgy kerül ki a kezeim körül, hogy nem a közeli baráti társaságomban landolt.

A kaszni itt már az első kerékvariációval.
Ami volt ilyen is
Végül a Siku szett lett a nyertes.
Az első, óriási visszapillantóval és damil antennával. Díszlécek már kiemelve
Új antenna, rácsos szélvédő társaságában.
Dupla pipa vezetékburkolatból.
Napsütésben a diorámán a végleges visszapillantóval. Jóval karcsúbb, mint az elődje.
Végül Betty is a helyére került. Köszönhetően Templairnak.

Az eredeti egyik formája.
Az enyém inkább erre hajaz. De persze mindig változik.

3 megjegyzés:

porsche írta...

A Siku szett igencsak jól mutat alatta.

Dancergee írta...

Jó a Siku kerék alatta szerintem is.
Kicsit hasonlít a Porsche Fuchs felnire, ami elég mutatós a Bogáron...

Andrew0807 írta...

Köszönöm mindkettőtöknek. Én is azon godnolkodtam, hogy kicsit Fuchsos :)