2012/06/16

Változatok egy témára: HüMMER Kenworth W900 kontra Matchbox MB-41 Kenworth W900 Aerodyne Conventional Cab


Talán a teljes Matchbox kínálatból nekem a Convoy sorozat a legkedvesebb – bár jó régen volt itt utoljára Convoy, ez tény, aminek leginkább az az oka, hogy a Matchbox jegelte a szériát már egy ideje. Naná, hogy érdekel minden, ami emlékeztet a Convoyra, még akkor is, ha az adott jármű létezik Matchboxként is.

Hümér?
Kérem, hogy tegye fel a kezét, aki hallott már valaha is a HüMMER nevű, feltehetőleg kínai illetőségű gyártóról! Senki? Köszönöm szépen! Én is így vagyok ezzel. Nagyon erős a gyanúm, hogy a németes/amerikai katonai terepjáróra hajazó hangzású név eredete valami olyasmi lehet, mint az EÜPA nevű – ejtsd „jüpa”, ami kiejtve kínaiul úgy hangzik, mint az Európa –, szintén kínai elektromos izébizé gyártónál. A cég pirítóssütőtől kezdve a DVD lejátszóig gyártanak mindent. Jó tíz évvel ezelőtt, nagy csinnadrattával felbukkantak az akkor a világ legnagyobbjának számító informatikai vásárán, akkora standdal, mint egy helikopterhangár, hogy megmutassák a nagy semmit. Egy fia termékük nem volt, csak számítógépház mockupokat mutogattak, aztán eltűntek ebből az iparágból nyomtalanul… Elkalandoztam, bocs! Szóval HüMMER totálisan ismeretlen számomra, Google apó sem igazán leli őket és hát a dealerem, porsche sem fog tudni felvilágosítással szolgálni, hogy honnan és miként van ez a cucc, mert valami mással vette együtt árukapcsolva a neten.

A kék sarokban…
A Matchbox Convoy, Kenworth W900 traktor gyakori, visszatérő vendég volt nálunk egy időben, ezért nem is nagyon vesztegetnék rá szót, tessenek kattintani a fenti linkre!

A HüMMER értelmezéssel kapcsolatban az a szép, hogy tulajdonképpen semmiben sem kisebb, mint a Matchbox, de a kerekei kisebbek, ettől tűnik apróbbnak. Tulajdonképpen egészen közel kell őket tenni egymáshoz, hogy ez kiderüljön, bizonyos szögekből a Matchbox sokkal nagyobbnak tűnik.

Pont a kerekek az a részlet, ami nagyon tetszik Hümérben. Ha megnézitek az eredetiről készült fotót, akkor valami nagyon hasonlót láttok. Szeretem én a Convoy kerekeket, de ami jó az jó.

Nem úgy a látványos és jellegzetes hűtőmaszk. Ebben a Matchbox teljesít jobban, de gyanítom, hogy ez nem véletlen, mert a Matchbox egy licencelt termék, Hümérre meg nem írtak rá semmiféle típusjelzést, egyszerűen csak látszik rajta, hogy ő egy W900-as Kenworth.

A szélvédő egyformán rossz mindkettőn, cserébe Hümér arányai jobban hasonlítanak az eredetire. A Matchbox W900-as – hasonlóan a legtöbb Convoy vontatóhoz, melyek felbukkannak az 1-75 szériában – egy felvállaltan torzított, rövidített holmi. Az ok, hogy bele kellett férniük a szabvány 1-75 dobozba. A HüMMER pont azzal a pár milliméterrel hosszabb, hogy ez ne legyen olyan feltűnő, illetve a nyereg is hátrább van rajta, így a félpót nincs annyira a fülke nyakán, mint a Matchboxnál, ez is jó pont a javára. Mi több, teljesen kompatibilis a Matchbox vontatmányokkal, csak a nagyobb Convoy kerekek miatt azok némileg gólyalábazni tűnnek mögötte.

A Matchboxnak egyáltalán nincs beltere, Hümér a pilótafülkébe kapott két fotelt, de a hálófülkéje teljesen üres. A krómozott alkatrészek kiegyenlítik egymást, Hüméren csillog a légszűrőház, de a lépcsők nem. Viszont hosszabbak az üzemanyagtartályai, mint a Matchboxé.

The winner is…
A nonamenek tekinthető és nagy valószínűséggel kortárs Hümér semmivel sem rosszabb, mint a nyolcvanas évekből való Matchbox. Sajna fogalmam sincs, hogy milyen vontatmány járt hozzá eredetileg, de megnézném. Így szólóban, teljesen jelképes árért lett az enyém, amit bőven megért.

 Hűtőben a Matchbox a nyerő. A szélvédő egyformán béna mindkettőn.
 A krómozott alkatrészek kiegyensúlyozottan kerültek elosztásra.
 A HüMMER egy picit hosszabb, mint a Matchbox. Ez a pár milliméter sokat számít, jobban kiadja az eredetit, mint a felvállaltan torzított arányú Matchbox.
 Még a porsche-féle, hosszított Matchbox félpót sem áll rosszul neki, csak a kisebb kerekei miatt tűnik nagyobbnak nála a Matchbox.
 A kerekei nagyon tetszenek, nézzétek csak meg az eredetit!
 A nyereg sokkal hátrább van, mint a Matchboxon.
 Ilyen az eredeti, bár ez a nagyobbik fülke, nem az, ami a fentieken látható.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mivel ez valami noname gyártó nem valószínű, hogy lenne honlapja is, az sem kizárt, hogy másolták valahonnan, vagy egy barkácsolt modell volt a prototípus, amit sokszorosítottak - talán.