2012/06/09

Matchboxon kívüliek: Majorette No. 340 – Volvo Semi-Container


Nem most volt, amikor a Matchbox Crookes Healthcare Set kapcsán azon keseregtem, hogy a Matchbox, Volvo F-sorozatának az érelemezése csak két-, és háromtengelyes teherautóig jutott, a Convoy szériába sohasem került be, mint nyerges szerelvény. Pedig az arányai, a fülke kidolgozottsága abszolút érdemesítette volna erre és hát lássuk be, nem is lett volna olyan nagy meló elkészíteni a nyerges traktort belőle. Persze nem tettem le arról, hogy nekem kell Volvo F kamion, csak vártam, hogy értelmes áron elém vesse magát egy valamikor. S lőn!

Simple
Azt tudtam, hogy a Majorette megmintázta ezt a jókora, szögletes dobozt, de nagyon meglepett, hogy milyen későn tette ezt. Annak a fényében, hogy a valóságban ez a széria a Volvónál 1977 és 1993 közt regnált, egészen meglepő, hogy az első katalógus, amiben felbukkan, az az 1990-es. Nem kapkodták el francia barátaink, hogy megmintázzák. Vagy csak megvárták, míg a svédek olcsón adják a licencet?

Kézenfekvő az összehasonlítás a Matchbox értelmezéssel, mert a méretarányuk egészen hasonló. Sajnálatos módon a Majorette itt alul marad. Az ő Volvójuknak nincs beltere és úgy általában sokkal kevésbé részletes a fülke kidolgozása. Kár érte, mert hiányt pótol.

A dobozos félpótot amúgy a cég időtlen idők óta használja, először a hetvenes években bukkan fel náluk és számos más traktor mögött megjelenik. A hátsó ajtaja nyílik, ami egy játéknál – úgy gondolom – igencsak fontos, de természetesen nem lelni benne aranyrudat. Később a Volvo kap maga mögé tartálykocsit is. A régi vontatmányt és az új traktort nem igazán szabták össze egymáshoz. A doboz ugyan nem üt bele a vontató fülkéjébe, de túlságosan közel van ahhoz, lényegesen közelebb, mint a való életben, ami picit bénácska. A Chronopost International – mely egy francia futárcég – festéssel két változatban is elkészült ez a szerelvény. A másik verzió némileg díszesebb. Elsőre hajlamos voltam arra gondolni, hogy ez valamiféle promóciós ajándéknak készült, de leltem róla a neten bontatlan, blisteres fotókat is, melyek biztossá teszik, hogy ezek bizony üzleti forgalomba kerültek így – ha Matchbox lenne, akkor code 1-nek hívnánk.

Minden elnagyoltsága ellenére nekem ez tulajdonképpen tetszik, ésszerű áron a tartályos kivitelt is – úgy gondolom – be kell szereznem!

 Majorette Volvo F10 értelmezés. Hát beltere az nincs.
 A kidolgozottsága közelében sincs annak, amit a Matchbox produkált.
 Viszont a méretaránya 1:100, egészen Convoy közeli, szóval hiányt pótol.
 Ha már webcím van az oldalán, nem lehet túl régi ez a Majorette szerelvény, bár a vontató 1990-ben debütált a játékgyártónál.
 A doboz nyitható, ami egy játéknál fontos, de persze nem jár hozzá semmiféle rakomány.

3 megjegyzés:

Viktor írta...

Nekem van 2 Shell tartálykocsis változatom. Én nem rajongok értük annyira bár maga vontatmány szerintem nagyon jó. Kérdés: nem tudjátok hogy nálunk lehet e majd kapni a Ford Police Interceptort? És ha igen akkor hol érdemes keresnem?

porsche írta...

Viktor: Igen, már lehet(ett) nálunk is kapni az Interceptort.

Viktor írta...

Köszi! Azóta sikerült is vennem egyet. Kíváncsi leszek hogy vajon tényleg rendszeresítik e majd mint cvp-t.