2010/12/12

Felújítás: Maisto Honda Civic

A Maisto Honda Civic birtokba vétele nagy öröm volt számomra, de telhetetlen lévén mihamarabb szerettem volna belőle még egyet szerezni. A visszajelzések alapján meglepődtem, hogy többen is igencsak szeretnétek egy ilyen kisautót. Ez némiképp megnehezítette a dolgomat, főleg ami a lelkiismeretemet illeti.

Szerencsémre a második darab, ami - viszonylag hamar - a látóterembe került nem volt igazán top állapotban, így nyugodtabban csaptam le arra is. Amiért pedig szükségem volt belőle még egy darabra, az az, hogy szerettem volna az enyémhez hasonlót kreálni belőle. Vagyis a kreálást ezúttal nem teljesen én szerettem volna elvégezni, ugyanis már előre sejtettem, hogy majd keverni kell hozzá a festéket és azt egy airbrush-al felvinni a karosszériára. A Modellshow fórumán már több szép felújításos/átfestéses munkáját láttam Templair-nek, amik nagyon tetszenek. Ebből kifolyólag őt kértem fel erre a munkára és szerencsémre igent mondott. Szerintem nagyon szép munkát végzett, nekem iszonyúan tetszik. A szín kikeveréséhez segítségül a megmaradt javítófestékemet használta, így szinte ugyanaz az árnyalat jött vissza - igaz a képeken ez picit máshogy látszik. A dekorálást is megcsinálta nekem, mint pédául a lámpák, a tükrök és a díszlécek kifestése, valamint a hűtőrács és annak krómozott kerete sem maradt le. Fényezés előtt még a durvább öntési sorjákat is eltávolította, alapos munkát végzett.

A beltérhez nem nyúltunk, egyedül csak a láthatósága maradt kérdéses, ugyanis az ablakok elég mattak voltak, nem igazán lehetett rajtuk keresztüllátni. Itt is Templair volt a segítségemre, ugyanis megosztotta velem a szélvédő felújítási technikáját. Vizes 800-as és 1000-es polírpapírral szokta megcsiszolni, majd - ha jól emlékszem - bútorápolóval végkezelni, mert csiszolás után kicsit opálos marad. Adott is nekem kis darabka papírokat, hogy próbáljam ki, amit meg is tettem. Nagyon jó ez a módszer, tényleg újjá lehet vele varázsolni a karcos műanyagot, ami már régi vágyam volt. A polírozás utáni opálosságot a Turtle Wax szélvédő polírozójával sikerült eltűntetnem, immáron szépen keresztül lehet nézni rajta. A szélvédő készen, a karosszéria a "fényezőnél" volt, de nem dőlhettem hátra.

Az eredeti kerekek nem kerülhettek vissza alá. Probléma persze itt is akadt, ugyanis a Civic alá kerülő kerékfajta átmérője kisebb a Matchbox-on használtakéval, így az itthoni felhozatal, illetve a tervezett kerék ezáltal kilőve. A Hot Wheelsnél néztem körül, ahol szerencsémre megtaláltam a megoldást. Eszembe jutott, hogy az idén kihozott '62 Ford Mustang Concept modellje elég picikére sikeredett a többi járgányhoz képest, ráadásul szép ötküllős felni van alatta. Persze miután szándékoztam venni belőle, az istenért sem akart elém vetődni belőle egy példány, de végül csak sikerült vennem egy sárga példányt. Ez ugyan picivel kisebb, mint a gyári kerék, de szerintem nagyon jól mutat alatta - az igaziakon sincs gyárilag 15"-nál nagyobbak -, a nyomtáv is pont megfelelő.

Nekem már csak az maradt hátra, hogy várjam Templair levelét, hogy találkozzunk, mert készen van a festéssel. Persze sürgetésről szó sem lehetett, nem is állt szándékomban, de levél csak nem jött. Helyette jött a mostani börze, ahol is átvehettem a kész művet, nagy meglepetésemre, ugyanis nem szólt erről egy szót sem. Ezek után alig vártam, hogy otthon összerakhassam, amit sikerült is megejtenem. A végeredmény szerintem pompás, piszkosul tetszik és nagyon örülök, hogy sikerült megvalósítani az eredeti elképzelésemet. Köszi Templair!

Ez volt a kiindulási állapot
Ráfért már a felújítás
Végül ezt sikerült kihozni belőle
A szélvédő azóta már rendesen a helyére került
Jól áll neki ez a kerék
A beltér is megtekinthető az ablakokon át
Ez az autó volt a minta

10 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

Csecse! Gratulálok az elkövetőknek! ;-)

RÁJEN írta...

Tökéletes!!!
Riszpekk.

Tommi írta...

Húbazze! Nehezen bírtam összekaparni az államat a padlóról. ;-)

snake peti írta...

Finom lett....:)

Ferenc írta...

a k életbe, de gyönyörű lett. Nyughatatlan vágy lett urrá rajtam a birtoklására.

Ikarus 256 írta...

Nagyon jó lett! Szép munka! ;-)

somytomy írta...

Egy dolog jutott ezsembe
Addide! :)
Nagyon szép

PMGabi írta...

Naggyon bejövős!
Nem nagyon lehet belekötni.
Örülök, h. jó helyre került e gép!
Szerencséd, h. nem Astrád, v. más olyan géped volt régebben, amit nem igen gyártott kicsiben senki... :P
Irigyellek!
:)

porsche írta...

Köszönöm mindenkinek Templair nevében is a dicsérő szavakat, örülök, hogy nektek is tetszik.

PMGabi: A jelenlegivel autómmal vagyok úgy, hogy nem láttam még 1:6x-es méretarány környékén (Corsa C).

Sam. Joe írta...

Írjátok fel a kívánságlistára a Corsa D-t is! ;-)