2010/03/17

Matchbox Superkings KS-803 és MB-07 Porsche 959 UPDATE

A Matchbox Porsche 959-es modelljéből az 1989-ben megjelent variációk közül az egyikkel könnyű, a másikkal picit nehezebb dolgom van, ami a beazonosítást illeti. Az 1-75-ös sorozat MB-07 Porsche 959-es ezen szürke darabja a könnyű eset, gyorsan kinyomozható, hogy 1991-ig bukkan fel a katalógusokban. A Superkings verzió a katalógusokban - 1990-ben is jelen volt ebben a színben - K-12 néven szerepel, azonban a dobozán KS-803-as számozás látható. A felfordulást tetézi, hogy az alján viszont Specials felirat van - létezik Turbo Specials-es változata is. A két modell között nem sok különbség van, érzésem szerint a kicsi öntőformájának másolómaróval történő felnagyításával alkothatták meg a Superkings verziót, még az öntőszerszám illesztései is ugyanoda esnek. A munka végeztével pedig karcoltak neki rendszámot előre és hátra - más milyet, mint ami a korai 1-75-ös daraboknak volt -, valamint csináltak hozzá egy alvázat. A kerekek nagyon jól néznek ki, igazi versenykerék, amit már a Pro Stockeren is láthattunk, azonban itt teljes egészében műanyagból van, és nagyon jól gurul vele az autó.

Az eredeti állapotú Superkings sajnos nem az én tulajdonomat képezi, Ati73-tól kaptam kölcsön egy fotózás erejéig, amit ezúton is köszönöm neki. Az utolsó három - gyenge - képen látható viszont már saját, ami egy erős pimpelésen ment keresztül fiatalkoromban. Ha jól emlékszem fehér volt gyárilag, a szélvédő pedig átlátszó műanyagból került legyártásra általam, ami el is kallódott. Elrettentésnek kiváló, viszont a kerekek formája kitűnően kivehető rajta.

Elég termetes a szélvédő matrica
Gonoszul néz ki a fekete felnikkel
Bár ekkor még nem volt "divat" a lámpafestés, ekkora méretben azért szerintem kivitelezhető lett volna
Csak innen nézve, izgalmas beazonosítani
Mint két tojás
Tökéletesen egyforma arányok
Minden részlet ugyanaz, csak más méretben
A hátsó spoiler kialakítása is megegyezik
Matchbox Superkings KS-803
Matchbox MB-07 Porsche 959, ha esetleg nem látnátok :-)
1989-es katalógus Supekings részlegének egy része
A koncepció nem lenne rossz, csak ugye a kivitelezés...
A kerekek kidolgozása kifestve jól látszik
Nem fúró segítségével lett szétszedve

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem egyenlőre egy Alarm Cars verzió van az MB 959-eséből (ez az autó akkora, mint az SK). Nagyon pöpec, ha felemeled a hátulját, szirénázik, és a fekete szélvédőn keresztül a beltérben egy pont és a két első lámpa villog. Még a nővérem kapta apumtól, de sajnos már egy igazi restauráláson kell átesnie. Asszem ennek fém az alja.

Sam. Joe írta...

Azért remélem figyeltek, hogy micsoda felkészültség van itt a stábnál! "Másolómaró"! Eddig azt sem tudtam, hogy van ilyen.

alecwolf írta...

Most kedvet kaptam a gyűjteményem Superkings / Specials részének bővítéséhez :o)
OFF
A pantográf maró nagy találmány, de a programtárcsás automata gépekkel együtt kihalásra ítélte a CNC technológia. Bár megnézném, hogy egy modern CNC gép hol lesz 70 év múlva - merthogy ennyi idős automatákkal még boldogan dolgoznak :o)
ON

Sam. Joe írta...

Vicces. Ugyanilyen szürke 959-esem van, le is van fotózva a műhely háttér előtt. Most beviszem a gyűjtemény táblázatba és törlöm a képeket. 8-)