2009/12/02

Átalakítás: FOOSE Design MB-21 Chevy Breakdown Van

Ebben a postban egy elég alaposan kezelésbe vett MB-21 Chevy Breakdown Van-ról lesz szó. Az autó, egy klasszikus piros-kék festésű darab, nagyon rossz állapotban került hozzám. Festék csak nyomokban, tengelyek totál görbék, beton koptatta kerekek, vontató-kampó tőből letörve, a maradéka sárgára fakulva- szóval megkapta az élettől.

Az eladónak nem is volt képe pénzt kérni érte. Ezt szeretem a bolhapiacban: kimegyek vasárnap reggel, eszem egy kolbászt papírtányéron, jó sok mustárral meg friss kenyérrel, iszom hozzá egy traubit, aztán megyek "vadászni" :) Ez mindig a legjobb része a dolognak, igen érdekes dolgokra akadtam már itt rá fillérekért. (Lemezárugyár Citroen DS például, vagy a múlt héten egy hibátlan festésű Ikarus Matchbox.) Na hát ez a járgány is egy ilyen kolbász-traubi után került elém, és rögtön megláttam benne a fantáziát. A Chevy Van amúgy is nagy kedvencem, nem esett nehezemre elképzelni pick-up ként. Nem volt kétség, megvan a következő "hobbizás"!

Először szétszedtem egy fúró segítségével, majd a karosszéria tisztítása következett. Ehhez nitrohigítót használtam, amit egy "clines" szórófejes flakonba tettem, így lefújtam. Nem kellett sok idő, a maradék festék körülbelül 5 perc alatt lepergett a kasztniról, majd csap, víz és már kész is a "homokszórt" kasztni-alváz páros.

Kerekek természetesen "kuka", Ide egy GMC Terradine-ból származó kerekek kerültek. Az ok amiért szétszedtem egy hibátlan Matchboxot: mert bűn ronda. (Apropó eladó ez a GMC, csak kerekek kellenek bele.)

A következő lépés a tetőn levő lyuk betömése volt, ezt az egyik barátom Simson tankjához félretett kétkomponensű gittjéből mertem egy kicsit, majd egy műanyag lap belülről beragasztása után "telibe húztam". Villogók és a kampó helye eltüntetve. Száradás, csiszolás.

Az üvegek is kívántak némi faragást, pont a lyuk eltüntetése miatt. Következett a plató. Erre szintén egy műanyaglap került nagyjából 120 fokos szögben, ami a fém kasztni rárakása után a hátfal szerepét tölti be ezentúl. Innentől nincs más hátra mint fényezés-összerakás.

Aha. Fényezés. Eredetileg bicolourt szerettem volna, övvonal felett ezüst, alatta fekete. De egyszerűen nem tudtam úgy kimaszkolni, hogy szép legyen, úgyhogy ismét elő a nitró, festék lepucol. Így lett végül teli fekete, ezüst tetővel - ami most már nem festék hanem matrica.

A kerekek sem illeszkedtek a helyükre tökéletesen, mert a GMC kisebb nyomtávokon fut, úgyhogy az alváz is kívánt némi átalakítást, hogy felmenjenek a pacskerok. Végezetül a dekoráció: A piros csík fényvisszaverős matrica, ami nagyon ütős, mert a sötét szobába belépve megcsillan rajta az előszobából beszűrődő fény, így rögtön tudom hol a polc... :)

Majd végül rájöttem hogy az aki ellopta szeretett Chevymet nem más mint maga Foose mester az Újjáépítőkből. Nem maradt tehát más hátra mint becsattognom a stúdióba ahol ott állt készen a Chevy Pickup-om, ami egy héttel ezelőtt még egy roncs volt...

A pick up forma adta magát az átépítéshez.
Az eleje a megszokott Chevy orr.
Az átalakítás legtrükkösebb része: A tetejéről a lyukak eltüntetése.
Chip Foose sem csinálta volna másképp ;-)

8 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

Szerintem zseniális. Jók a színek, jó az átalakítás, jó a kerékválasztás.

Tommi írta...

Nájsz!

Ha lehet kérni, akkor a következő az a keletnémet gépcsoda legyen, amit szintén bemutattál már az index fórumán.

A matricákat milyen technikával csinálod? Itt elsősorban a Foose-logóra gondolok. Addig rendben van, hogy műanyagalapú matrica, de mivel nyomtatsz rá?

snake peti írta...

Köszi, köszi:)
A matrica az nem nyomtatott, hanem "vágott". Ezt egy plotter vágja ki egy tekercsből ami bele van fűzve. Le kell húzni a felesleges anyagot, és ottmaradnak a papír hátlapon a betűk.

Tommi írta...

Jaaa, értem. Nekem arra kellene valami megoldást találnom, hogy műanyagalapú matricát tudjak nyomtatni.

Névtelen írta...

Nagyon ütős darab! (bocsi, hogy nem postoltam, csak a vírusok ellepték a gépemet, és újra kellett húzni az XP-t, de már szerencsére minden rendben, de azért lekopogom ;) Én is készülök felújítós posttal, többel is ;) Ne dicsekedésnek vegyétek, csak ezekben az általatok és általam (és apum által) felújított autókban vannak olyan egyedi technikák, amiket ha megosztunk egymással, sokat fejlődhetünk :)

RÁJEN írta...

Erős kezdés :)
(Még ha nem is ez az első munkád, de talán az első, amit elénk tártál, itt. Grat!

snake peti írta...

Lehet nyomtatni, de nem otthoni nyomtatóval, azzal max papíralaput, de a végeredmény szempontjából mindegy mert mindkettőt illik bevonni még egy réteg átlátszóval tartósság szempontjából.

zero-eco86 írta...

Szerbusz!

Lenne egy kérdésem. Miután átalakítottad ezt a Shevy-t megváltál tőle?