2009/09/28

A legális és illegális kisautógyártás Magyarországon a '80-'90-es években - Kilencedik rész: Csomagolás

A cikksorozat végére maradt a vevők és forgalmazók szemszögéből nézve is az egyik legfontosabb és első körben a leglátványosabb eleme, maga a csomagolás. Optimális esetben minden gyártó igyekszik termékét úgy csomagolni, hogy az ízléses, ennek ellenére szembetűnő, gazdasági szempontból olcsó, logisztikai szempontból nézve könnyen csomagolható, szállítható legyen. Nem utolsósorban védje meg a terméket a külső fizikai hatásoktól is. A hazánkban gyártott modellek számos csomagolásban érkeztek el a fogyasztóhoz, nézzük is meg gyorsan, hogy melyek voltak ezek!


Matchbox:
A „hagyományos” zárt dobozokat először Angliából hozták, majd a dobozokat, blisztereket a Dunaújvárosi papírgyárban készítették, hazai alapanyagokból. A hazai piacra alapvetően bliszteres kivitelben készültek, de állítólag léteztek kis számban normál „zárt”, és ablakos kivitelű példányok is.

A dobozok festése, színe alapvetően nem tér el az eredetitől, csak a papír színe és minősége volt eltérő (mivel ekkor még hazánkban nem újrahasznosított papírt alkalmaztak a dobozok gyártásához).

Magyar dobozos verzió (forrás: homepage3.nifty.com)

A bliszteres termékek esetén a megszokott minőséget lejjebb adták, mivel ezt a termékcsoportot nem a gyűjtőknek szánták, így egyszerűbb, gyengébb minőségű és nem utolsó sorban durvább lett. A termék nevét, kisautó típusát sem tüntették fel rajta A Matchbox logó sem a megszokott lett, hanem egy kicsit szögletesebb. Erről voltak a Magyar kisautók könnyen felismerhetőek. A doboz hátulján a megszokott jogi szöveg volt elhelyezve, egy Matchbox matricával megfejelve. A bliszter műanyag buborékja a papírra első körben ragasztva volt, majd később tűzőgép segítségével került rögzítésre.

Az általánosan használt bliszter, és hátoldali grafikája. (forrás: homepage3.nifty.com, www.vatera.hu)

Variációk egy témára. (forrás: www.vatera.hu, www.ebay.com)

Corgi:
Minden modell bliszteres csomagolást kapott. Minősége hasonló a MB alsóbb árkategóriáju bliszteres termékeihez. „egy kaptafára” készültek. A papíron a a gyártó mellett (Metalbox GMK) a Corgi név is szerepelt, de semmilyen a kisautó típusára utaló információt nem találunk rajta. A bliszter a papírra szintén tűzőgép segítségével került fel.

(forrás: homepage3.nifty.com)

(forrás: Breki Finnország)

Egyszerű, de nagyszerű. Bliszteres csomagolás a Metalbox égisze alatt, Corgi felirattal. (forrás: homepage3.nifty.com)

Siku:
Maradtak a Siku-nál akkoriban alkalmazott ablakos dobozoknál. A színvilága maradt az eredeti, színes csíkos, illetve fehér alapon barna/sárga mintás. A doboz felső részén volt megtalálható a nagyobb Metchy, a bal felső sarokban a Rexi, illetve a jobb alsó sarokban pedig a Siku felirat. A dobozban rejtőző autó típusa utólag tintával lett rányomva a doboz bal alsó részére vagy a doboz aljára. Előfordult, hogy ezt később egyéb okokból átmatricázták (felülnyomták) az új modell nevével.

Variációk egy témára. (forrás: www.ebay.de, Zsoca)

Rexi feliratos Twin-pack (forrás: www.ebay.de)

Illegális másolatok:
Javarészt csak bliszteres kivitelben voltak kaphatóak, kivételt a Metchy és egyes Metál Playmobil termékek képeztek, amelyek nem ablakos dobozba zárt változatai is léteztek. Néhány modell (pld. Ligier JS-2) kis átlátszó tetejü műanyag dobozban volt kapható, de emlékeim szerint némely kisautó „ömlesztve” is kaphatóak volt az olcsóbb trafikokban.

Tipikus Mechy dobozok (forrás: Breki Finnország)

Metalcar csomagolások (forrás: www.vatera.hu)

Metalbox bliszterek. A Zastava még a "GMK"-s időszakban készült. A többi valószínűleg az újabb kivitel volt. (forrás: Breki Finnország)

(forrás: Breki Finnország)

(forrás: www.matchboxmania.de)

Hobby-Cars és Metal-Play-Mobil kisautók eléggé eltérő csomagolásban. A De Tomaso Panterát láthatjuk bliszteres és dobozos verzióban is (forrás: Breki Finnország)

9 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

Annyira élvezem a postjaidban, hogy abszolút nem emlékszem ezekre, de a képeket látva csapkodom a homlokom, hogy "Húúú, persze, már emlékszem!" A Metalcar-os rajzolt grafikás bliszter is pont ilyen! Az a grafikát is a Matchbox katalógusok "ihlették".

RÁJEN írta...

Nekem meg az jutott eszembe, hogy ki kéne nyomozni, hogy van-e még, és ha igen, hol, és ha megvan, hogy megszerezhető-e valami ilyen régi gépsor...? :)

Sam. Joe írta...

Nem a gépsor itt a nagy kaland, hanem a szerszámok. (Öntőformák.)

beczl írta...

Én is így vagyok vele. Szinte visszatér a gyerekkorom, mikor ezeket meglátom. :-) Nem csak a gépsor a lényeg, hanem a nyersanyag, meg a szakértelem. :-)

RÁJEN írta...

Jó, én is arra gondoltam, na.

Zsizso írta...

Ismerek egy helyet ahol kb. 20 db bontatlan Metalcar várja új gazdáját. Érdekel bővebben?

beczl írta...

Naná hogy érdekel. :-) beczl at tvn.hu

AndrewBoy írta...

Ebből elég sokat ismerek és meg is van pár elég vegyes minőségben. A kemény műanyag Metalcar 'doboz' verzióból nekem narancs Honda CB750-em van hibátlan állapotban. Ingyé kaptam :D

beczl írta...

@AndrewBoy: Cool. Képet esetleg tudnál küldeni róla, hogy azzal is szinesítsük a postot? :-)