2009/01/25

Matchboxon kívüliek: MC Toy Audi Quattro

Nem mondok újat azzal, hogy a Matchbox autókat a cég története során hamisították és másolták határon innen és határon túl. Olyat is hallottam, hogy egy-egy ismertebb kamu Matchbox már gyűjtői értékkel is bír. Nos, lövésem sincs, hogy amit a minap fogtam, az mennyire ismert gyűjtői körökben, de a nyakamat tenném rá, hogy a jó öreg MB-25 Audi Quattro koppintása!

Akármennyire is ugyanazt az autót mintázták meg, olyan nincs, hogy századmilliméterre mindkettő ugyanakkora legyen, ugyanolyan legyen a felépítése – az alváz a karosszériához elől azzal a jól ismert, roncsolásos szegecstechnikával, hátul egy füllel kapcsolódjon, a beltér egy darabot képezzen a csomagtartó fedelével és a hátsó spoilerrel, az első lámpák pedig egy darabból legyenek a szélvédővel. Hogy-hogynem a klónnak ugyanolyanok a kerekei és ugyanolyan a beltere, mint az MB-25-nek. Apró, de tényleg csak nagyon apró eltérések azért vannak. A Matchboxtól eltérő a festés és sárga az alapszín, de csak annyira, hogy simán megvezesse azt, aki nem Matchbox-szal kel és fekszik. Nincs ablaktörlő az első, és nincs ablakfűtés a hátsó szélvédőn. Nincs rendszáma, sem elől sem hátul, illetve a C-oszlopon nem alakították ki a szellőzőrácsokat. Az alváz nem fémből van, hanem műanyag és teljesen másként fest a rajta kialakított hajtáslánc. Viszont elől a szegecs pont annyira és ott van, mint a Matchboxon.

Az alvázon MC Toy felirat olvasható és makaói eredetjelölés olvasható. (MC, mint Matchbox Copy – muhaha.) Tanult barátom szerint „ha Ázsiába viszed a gyártásod, akkor odaajándékoztad a technológiádat” és amennyit én látok a világból, ez tényleg így is van. Egyet azonban el kell ismerjek, hogy az MC Toy remek minőségű! Az alváza ugyan műanyag és ettől sokkal könnyebb, mint az eredeti, de semmivel sem marad el a jelenlegi Matchboxok minőségétől. Érdekes, nem?

Balról és jobbról MB-25 középütt a kakukktojás. A festésen kívül az eltérések elölről: nincs rendszám és nincs ablaktörlő.
A hátsó lökhárítóban is ugyanott és ugyanúgy van az alvázat rögzítő horony. Hátul sincs rajta rendszám és a hátsó ablakon fűtőszál.
Még a kerekei is ugyanolyanok! A C-oszlopon nincs szellőző.
Egy közeli az elejéről - a hasonlóság több mint gyanús!
Hátulról is egy közeli - határozottan hasonlít!
Az alváza műanyag, nem fém. A minősége egészen kitűnő!

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jó, h. legalább Te blogolsz! A többiek, meg csak punnyadnak! (Tommi több, mint egy hónapja; Andrewboy meg épp csak egy hónapja írt rendes bejegyzést...:P )
Régebben pörgött mindenki...
Legalább nem unatkozik más sem, ha írsz! :)
Ha publikus, megtudható a forrás, h. honnan van az Audi? Akkor érdekelne igazán, ha valami boltból van és van más MB Copy is. Köszi! Hello!

Ikarus 256 írta...

Mint két tojás. Jó, hogy lekaptad az aljukat is, mert a koppintás alvázán lévő kis logo ismerős egy otthoni autóról. Ha hazamegyek meg is nézem, mert olyan volt Matchbox-ban is, és annak is ilyenek a kerekei.

Névtelen írta...

Nekem is volt MC Toy, nem is egy! Csak eljátszottam őket... De MB-25-öm van szürkében.

Névtelen írta...

Tuti, hogy hamisított, de nekem tetszik. Van egy MC Toy Mercedes SL500-am, ami ugyan olyan, mint a Matchbox Mercedes SL350, csak a ennek fémből van a teteje.

Sam. Joe írta...

pmgabi: Köszi szépen, engem ez kapcsol ki. A többiek valószínűleg azért "hanyagolják" most a postolást, merthogy eléggé vizsgáktól terhes időszak van most mindenhol. Az Audi az Autómániából van, az "egyebek" polcról, szóval egy percig se gondoljátok, hogy Matchboxnak akarta volna eladni nekem Gyula. Más ilyen gyártmányú járgányt nem láttam, de ettől még persze lehet. Az MC Toy-ról infóért nem kell túl messzire menni, Tommi írja, hogy a Maisto elődje a cég. ( http://tommi.blog.hu/2008/03/16/jaguar_xj_s_v12 ) A Maisto-ról meg tudjuk, hogy szeretnek Matchboxra hajazó kerekeket használni.

Többiek: Idézném Vlagyimír Ilijics Uljanov ide vonatkozó mondását, miszerint: "Postolni! Postolni! Postolni!" 8-)

Névtelen írta...

Basszus... Hétvégén volt a szalagavatóm, meg az Autófíliánál is munkában vagyok. Szerdán talán lesz időm posztolni valamit, mert nekem is van ám olyan MC Toy kisautóm, amiből volt Matchbox is...

Névtelen írta...

Hát nekem nem vizsgaidőszakvan, hanem egyszerűen szivatnak a tanárok a kötelező olvasmányból, meg azinte az összes tantárgyból....

Ikarus 256 írta...

Hazaértem és a Matchbox Ferrari 308 GTB hasonmása van meg M.C. Toy kiadásban. Ez szinte teljesen olyan, mint a Matchbox változat, csak a kidomborodó emblémák és a rendszám hiányzik róla, és a rácsok durvábbak rajta - nem kinézetre, hanem kialakításban.

Van még egy F40-es Ferrarim is M.C. Toy-tól, de az szinte köszönőviszonyban sincs a Matchbox-szal: már rögtön azért sem, mert nagyobb is, mint a Matchbox.