2006/08/26

Matchbox Regular Wheels

1969 volt az az év, amikor a Matchbox játékok gyártója a Lesney Products az első komoly fenyegetést kapta a konkurenciától. Ekkor vezette be a Mattel a „Hot Wheels”, alacsony súrlódású tengelyeken futó kerekekkel szerelt játékautóit, melyek sohasem látott sebességgel száguldottak le az autópályákon. A cégnek lépnie kellett, ha nem akart alul maradni és bevezette a Superfast sorozatot – mely engem is leginkább érdekel. Az 1-75 sorozat Superfast előtti darabjait hívják „regular wheel”-nek (kb. „szokásos kerék”). A gyerekkoromból gyakorlatilag kimaradtak a regular wheel autók – egy-két kivétellel –, most kezdem felfedezni őket. Éppen ezért nagy örömmel fogadok minden ilyen darabot.

Ezzel a fantasztikus állapotú Alvis Stalwart (MB-61) háromtengelyes teherautóval Tököli Gabi kollégám örvendeztetett meg. Bevallom, ilyen szép állapotú, hiánytalan – megvan még a sértetlen, levehető műanyag raktértető is, illetve az összes gumiabroncsa is és nem járnak le – darabot nem is láttam. Bár nem vagyok dobozgyűjtő, a szinte hibátlan doboznak külön örültem. Hála és kössz! (Ez diszkrét utalás akart lenni azoknak a barátaimnak, akik csak ígérnek, ugye…)

Ha már regular wheel és a British Petrol, akkor ide kívánkozik ugyanebből az évből az MB-32 Leyland Petrol Tanker is. Ennek a darabnak az érdekessége, hogy a vezetőfülke külön alvázzal bír, amin az „Ergomatic Cab” felirat olvasható. Többféle felépítményű, négytengelyes 1-75 sorozatú Leyland teherautó készült - mindegyik ilyen fülkével.


37 éves és makulátlan. Köszi Gábor! Alvis Stalwart MB-61.


37 éves és nem makulátlan, de azért nem rossz! Leyland Petrol Tanker MB-32.

Nincsenek megjegyzések: