2007/07/11

Matchbox Major Pack M-9 – Inter-State Double Freighter

Régen készülök már arra, hogy bemutassam gyűjteményem kétség kívül legértékesebb – de közel sem legkedvesebb – darabját, melyet minden Convoy kamion atyjának tartok.
Kezdjük a Matchbox részével a dolognak! A Major Pack sorozat közel sem olyan jól dokumentált, mint az 1-75 sorozat, de Charlie Mack-nek köszönhetően sokkal okosabb vagyok. A Major Pack sorozatot 1957-ben – úristen, ötven éve! – mutatták be az 1-75 széria mellett, nagyobb léptékben, részletesebb kidolgozással. Miután három évvel később útnak indították a King-Size sorozatot, a Major Pack-et szépen lassan kifuttatták, egyes tagjait pedig beolvasztották a King-Size-ba. A sorozat utoljára 1967-ben jelent meg. A tagjai javarészt munkagépek, nehéz teherautók és vontatók. Érdekes, hogy a lépték, amit használtak meglehetősen változatos. Jelen bejegyzés tárgya az M-9 Inter-State Double Freighter 1962-ben – nálam pont tíz évvel korábban – látott napvilágot.
A modell teljes egészében fémből készült, a kerekeket és a vezetőfülke kék műanyag ablakait kivéve. Érdekes, hogy a vontatmány illesztései pont inverzei a jelenleg a Convoy-sorozatban használatos megoldásnak. A kereszthornyos vonószem a vontatón van, a vontatmányon pedig csak egy lyuk neki. Ausztráliában az ilyen szerelvényeket Road Train-nek hívják és az előtt, hogy ezt láttam volna, nekem fogalmam sem volt arról, hogy az Egyesült Államok útjait is rótta ekkora dög. Hogy lehetett ezzel fordulni? Vagy leginkább sehogy? A vontatóról annyit lehet tudni, hogy „Hendrickson Tractor” és ezt is a – szintén fém – alvázról. A hűtőjén „Relay” felirat olvasható. A vontatmányon – az első és a hátsó kocsi tökéletesen azonos – Inter-State Double Freighter felirat olvasható. A két vontatmányt egy kéttengelyes készség köti össze, aminek elképzelésem sincs a nevéről. Lévén méreteiben nagyon hasonlatos a Convoy sorozat arányaihoz, ezt a darabot tartom minden Convoy és Twin-Pack – ezekről majd egyszer később – kamion előfutárának.
Ami az értékét illeti... Nos, messze az ésszerűség határain túl fizettem érte – igaz nem mostanság –, de a már citált Charlie Mack katalógus alapján azt kell, hogy mondjam, hogy egyáltalán nem vettem rosszul. A 99 százalékban tökéletes állapotú – a vontatmányok tetején látható némi kopás – dobozos darabomon kívül van még egy fél szerelvényem, ami szegény nagyon ütött-kopott és a matricázása is hiányos.
Nem vagyok nagy dobozgyűjtő, de érdekes, hogy az én dobozverziómat nem láttam viszont sehol, de más változatokat meg annál többet.
Hogy a valóságban hogy festett egy ilyen szerelvény, illetve, hogy egyáltalán mi is ez, arról nagyon keveset sikerült kitúrnom az interneten, de azt is nagyon fáradtságos munka árán. Hank fantasztikus, teherautók képeit felsorakoztató oldalán bukkantam rá az alább látható képre, ami olyan mintha kifejezetten nekem készítették volna illusztrációnak, de persze ehhez időgép kellett volna. Bár Hank külön oldalt tart fent a Hendrickson teherautóknak nem ezek között, hanem itt találtam rá – az oldal közepe táján, a színes képek felett.
A Hendricksonról magáról semmit sem sikerült megtudnom, bár találtam egy ilyen nevű céget, mely témába vágó termékekkel – felfüggesztésekkel, rúgókkal, teherautó busz és hasonló nehézjárművek alkatrészeivel – foglalkozik. Hogy a kettő azonos-e, azt sajnos nem tudom.
A Cooper-Jarrett-ről annyit sikerült megtudnom, hogy szállítmányozó cég volt. A New York Times 1982-es híre ugyanis arról szól, hogy csődeljárás folyik a cég ellen. Azt, hogy egy kis New Jersey-ben jegyzet cégről van szó, azt pedig erről az oldalról, szintén a patinás lap archívumából. Érdekes, hogy az M-9 oldalán még Chichago-t említ a felirat.
Matchbox Major Pack M-9 Inter-State Double Freighter. Minden Convoyok atyja.

Hendrickson Tractor. Hogy a hűtőn a "Relay" mit jelent rejtély. A kereszthornyos vonószem a vontatón van és nem a vontatmányon.

A vontatmány. Teljes egészében fém, kivéve a kerekeit.

Ez a bigyó köti össze az első és a hátsó vontatmányokat, melyek amúgy tökéletesen azonosak.

Nagyon hasonló méretű és ugyanolyan léptékű, mint a Convoyok.




Dobozváltozatok. A legfelső az enyém.

A kétféle embléma változatból a másik.

Az igazi Cooper-Jarrett Inter-State Double Freighter, Hank fentebb már említett oldaláról. Jól látszik, hogy mennyire részletes a Matchbox modellje.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hali!Azt a bigyót ami a két pótkocsit köti össze dollynak nevezik. Zsolti

Sam. Joe írta...

Köszi ismét! Magyarul vajh' mi lehet a neve?

Unknown írta...

Magyarul leginkább forgózsámoly.