2024/07/19

Hot Wheels Mazda MX-5 Miata (NA)

Én valahogy pont azokat a Hot Wheels kisautókat szeretem a legjobban, amivel úgy érzem, hogy kiléptek a komfortzónájukból. Azokat meg különösen amik autóipari legendákat mintáznak meg!

:マツダMX-5 ミアタ
Mindig óvatosan közelítek a legendákhoz, különösen akkor, ha nincs személyes tapasztalatom velük kapcsolatban. A típusismertetőt hosszas mérlegelés után az akkor még a TotalCar színeiben játszó Winkler Robinak szervezném ki, aki húsz éve (!) írt használt tesztet a saját, akkor már 13 (!) éves autójáról. Azért rá, mert az utólagos javítások után összeszedett, típustörténetet is tartalmazó mű lett.

A magam részéről az 1996-os, amerikai brosúrát tudom hozzátenni az élményhez. Azért ezt mert az első oldal grafikájával engem megvettek kilóra, pont ilyen színű autót mintáz meg a Hot Wheels. Illetve a Miatán kívül, az utolsó oldalán felsorolja az akkor aktuális teljes, észak-amerikai Mazda kínálatot, ami nagyszerű korkép.







A katalóguson kívül muszáj volt ezt a német nyelvű tévéreklámot is elsütnöm, mert nagyszerűen igazolja, hogy a bukólámpa csajozós!

1991-2003

Legnagyobb meglepetésemre a Hot Wheels kétszer is megmintázta az első generációs (NA) Miatát. E post tárgyát a legendás Larry Wood tervezte és az alcímben szereplő periódusban szerepelt a mainlineban és spéci kiadásokban. Ez az 1991-es premierévből való és az akkor megjelent három, piros alapszínű változat közül a legmenőbb, merthogy nincs rajta semmiféle „hotwheelszes” csicsa. Rengeteg változata közül talán még három-négy olyan van, amiknél metszésben van ehhez hasonlóan az, hogy normális színük van, nincs rajtuk semmiféle borzasztó dekor és szép kerekek vannak alattuk. Viszont azt, hogy az egyik legnépszerűbb, gyári MX-5 színben pompázzon, csak ez tudja.

Alapvetően nagyon szeretem, nagyon jól sikerült öntvény, bár a beltér elnagyolt, ami egy roadsternél nagyon szembetűnő.

Csak széljegyzetként: A másik MX-5 NA öntvény a szintén legendás Ryu Asada munkája, 2019 óta van használatban és idén, azaz 2024-ben is szerepelt a mainlineban. (Van ilyenem, lesz róla post, becs szó!) Az sem rossz, sőt nagyon is jó, de a Larry Wood készítette változat egy szempontból ráver – de ez már egy másik történet lesz.


Az egyik leggyakoribb, gyári Miata NA szín.

A rengeteg verzió közül a kevesek egyikke, ami nincs agyonvágva csicsamicsa dekorral,...


...és / vagy szekérkerekekkel.

A beltér lehetne részletesebb - egy roadsternél eléggé feltűnő az ilyesmi.

De ez a kérmszín annyira jó, hogy megbocsátom!

Nincsenek megjegyzések: