2024/04/21

Matchbox MB-40 Road Roller

Amire senki sem számított a Haszonjármű Hétvégére: nem valamiféle teherautó, hanem úthenger a téma!

Legnagyobb meglepetésemre ez a holmi egy valódi haszonjárművet mintáz, egy Bomag terméket. Ezzel meg is állt a tudományom, de talán nem köveztek meg, ha ez esetben nem tudok pontos típussal és katalógussal szolgálni.

Az öntvény története érdekes: 1979-ben debütál, 1980-ban és 81-ben is MB-72. Az alvázán ekkor még „Bomag Road Roller” felirat olvasható. Ugyanolyan nehézgép-citromsárga, mint amilyen e post tárgya is, de mindenféle kiegészítő dekor nélkül. A motorblokk és a beltér piros.

Tíz év szünet után 1991-ben tér vissza. Ekkor már sötét-narancssárga, a menjlassan-csíkjai sötétkékek, de nincs rajta autópálya piktogram. Már csak „Road Rollernek” hívják és MB-40 a száma.

1992-1994 közt regnál jelen post tárgya, változatlanul MB-40-ként.

1999-ben tér vissza két változatban. Világosabb-narancssárga, fehér tetővel, új fekete menjlassancsíkos dizájnnal, MB-09 Németországban. MB-29 mindenhol máshol, a bilikéknél egy fokkal sötétebb, újabb fajta, fehér menjlassan csíkos és autópálya piktogrammos dizájnnal, de az alsó részén port és sarat mímelő felszisszentéssel. Meglepően jól néz ki amúgy. Ez a hattyúdala az öntvénynek.

Sohasem értettem, hogy a Matchbox miért hagyta ki szinte teljesen a (Team) Convoyból a „valamilyen nehézgépet szállítunk” tematikát, mikor ilyen nehézgépek álltak rendelkezésre az 1-75 szériában.

Menjlassan csíkos!

Autópályát is épít!

Létező termékről mintázták, egy Bomag gyártmányú úthengerről.

Ebből a szögből még akár traktor is lehetne. Na jó, a kerekek lebuktatják, hogy nem az.

Ezen az oldalán pufog ki.

Sohasem értettem, hogy a Matchbox miért hagyta ki a "nehézgépet szállítunk" tematikát a (Team) Convoy sorozatból, amikor ilyen remek cuccai voltak talonban!

A háttérben a statiszták nem tartozékai.

Nincsenek megjegyzések: