2024/04/07

Matchbox 2023 MBX City Drivers II 5-pack – Pierce Arrow XT – 70th Anniversary Special Edition

2023-at írunk. Javában dúl az identitásválság. Már a tűzoltószerek közt is! De mit is várjunk, ha a gyártója is csúnyán rányúl egy névhasonlatosságra?

Pierce Dash és Arrow

A Pierce Manufacturing egy az Egyesült Államok, Wisconsin államának Appleton városában működő cég. Az 1913-ban alapított cég egyike a legnagyobb tűzoltószer gyártóknak az országban, bár 1996 óta az Oshkosh tulajdonolja őket.

Az ő termékük volt a Pierce Dash sorozat, melyet 1983 és 2020 közt gyártottak. Mint a általában a tűzoltószereknél a tengerentúlon, tengernyi változat létezett a Dash-en belül, mind a tengelyek számát (2/3), mind a fülkét, mind a felépítmény típusát tekintve. Ez egy ilyen, tulajdonképpen egyedi gyártási műfaj. Nem csak a Pierce, de általánosságban a gyártók számos opciót kínálnak, a megrendelők pedig az igényeiknek megfelelően ikszelgetnek az opciós listáról, csak azon nem (csak) olyasmi szerepel, mint egy személyautónál, például kárpit és fejegység, hanem kabin, létra-, műszaki-, vegyi mentő felépítmény, rettenetesen sok lehetséges változatot kiadva. Kívülről nekem ezekből annyi jön le, hogy szemből nézve nagyjából hasonlítanak. Műszaki adatokról meg azért nincs értelme beszélni, mert általában az is a megrendelőn múlik, hogy Caterpillar, Cummins, Detroit Diesel, PACCAR melyik motorját, az Allison melyik váltóját választják.

Pierce Dash 2000 (Kép: Firefighting Wiki)

A Pierce egy másik terméke az Arrow sorozat. Ezt 1979-től, 2023-ig gyártották, ezen belül az Arrow XT-t, 2003-tól kezdve. A jellemzőit tekintve mint fent, ez is egy család. Mivel jókora átfedés van a két család gyártásában, kell hogy legyen köztük valamiféle különbség, ami számomra egyáltalán nem volt nyilvánvaló, hogy micsoda, de némi nyomozás után arra jutottam, hogy a Dash tengelytávolsága 76 centivel kisebb mint az Arrow-é, „csak” 414 cm. Amúgy megjelenésüket tekintve a két család is nagyon hasonlít.

Pierce Arrow XT (Kép: Firefighting Wiki)

Az igazi autótörténeti ínyencek tudják, hogy a New York állambéli Buffalóban létezett egy Pierce-Arrow nevű cég, mely az egészen fantasztikus luxusautóiról volt híres – a Pierce Silver Arrow egy szobor négy keréken, mit nem adnék érte 1:64-ben, mindenképp keressetek rá! Talán annak fényében, hogy az utóbbi cég mára gyakorlatilag feledésbe merült, nem akkora bűn egy Pierce Arrow nevű terméket forgalomba hozni – egyetlen kötőjel az eltérés. Ugyanakkor az is igaz, hogy az 1938-as csődjük során a Seagrave megvette a Pierce-Arrow, V12-es motorjának gyártósorát, hogy a tűzoltószereihez használja azt. Csuda tudja, szerintem nem elegáns.

Pierce Dash, aki Arrow XT-ként azonosítja magát!
A Pierce Dash 2008-ban debütál a Matchbox kínálatában. Az 1:123 méretarányú apróság egészen 2019-ig, egyetlen év (2018) kihagyással számos szép, még szebb, nagyon szép és nem annyira szép festéssel is készül. Szerepel az 1-75/100/120/125 sorban, speciális kiadásokban, multipakkokban. Van belőle, talán több változat is, de eddig úgy alakult, hogy nem kerültek sorra.

2023-ban bukkan fel újra, jelen postunk tárgyában, az MBX City Drivers II ötös csomagban, de már Pierce Arrow XT-ként! Nem kevés időt töltöttem azzal, hogy összehasonlítsam a Dash verziókkal, de én a világon semmiféle különbséget nem látok az öntvényben!

Én elképzelni sem tudom, hogy ennek mi lehet az oka! 2023-ban az Arrow XT eltűnik a Pierce oldaláról, minden jel arra utal, hogy beszüntették a gyártását. Nem teljesen mindegy, hogy egy 2020-ban, vagy egy 2023-ban leállított gyártású tűzoltószer jelenik meg a Matchbox kínálatában? Esetleg a Pierce-nél utánaszámoltak (mértek) volna és azt tapasztalták, hogy nem adja ki a tengelytávot a méretarány? 11 év alatt nem tűnt volna fel nekik? Vagy egyszerűen lejárt a licenc és a hosszabbításkor a Pierce az újabbat adta oda? A ti tippetek pont annyira jó, mint az enyém!

Nem, kedves Mattel! Nem a szürke az új króm! Jó, legalább fényhíd van.

Pizzakormány. Oké, hogy nagyon apró a méretarány, de... Ehh.

Különösen egy amerikai tűzoltószer az, ami attól szép, hogy csupa króm. Ez meg... Ehh.

Ennyi az asszimmetria, a "rakomány" a tetején.

Szürke.

A "Vysente County" nekem gyanús, hogy valamiféle Mattel belsős easter egg - magyarázat a Szlengszótárban - lehet, de eddig még senkinek sem sikerült megfejtenie. A legegyszerűbben elérhető földrajzi adatbázis - Google Maps - nem ismeri.

NRFB Matchbox 2023 MBX City Drivers II 5-pack - 70th Anniversary Special Edition (porsche képe a GMC Wreckerről szóló postból)

Nincsenek megjegyzések: