2024/01/07

Matchbox MB-74 Dennis Sabre

Hogy a tűzoltószereké mennyire külön világ, azt talán mi sem bizonyítja jobban, hogy olyan gyártók igen ismertek és sikeresek e körökben, amikről mi, földi halandók jó eséllyel soha nem is hallottunk.

Dennis szablyája
A Dennis Specialist Vehicles egy patinás brit gyártó volt, mely 112 évig működött. 1895 és 2007 közt járművek és eszközök sokaságát készítették, kerékpárokat, fűnyírókat, autókat, teherautókat, buszokat, tűzoltószereket, szemetesautókat, mentőautókat, reptéri vontatókat. A Matchbox a története során több tűzoltószert – a legkorábban egy Dennis létrás tűzoltókocsit, 1955-ben – és szemetesautót is megmintázott tőlük.

A Sabre – azaz Szablya – tűzoltószer család 1995 és a cég megszűnése közt készült. Háromféle méretben, Sabre, vagy Sabre STD (2,919 méter hosszú) Sabre ML (3,109 m), Sabre XL (3,309 m) gyártották.

A hajtásáról a Cummins C260-as, 8,3 literes, turbófeltöltéses, soros hathengeres dízelmotorja gondoskodott, melynek a teljesítménye sejthető a nevéből: 260 lóerő. Allison MD, ötsebességes automataváltó vitte át ennek erejét a hátsó kerekekre. Maximális sebessége 116 km volt óránként. Oltóanyagtartálya 1800 liter kapacitású volt. Az előre dönthető, rozsdamentes acél kabinja pedig hatfős személyzetnek biztosított helyet.

Hong Kong Fire Services Department, Dennis Sabre-je Kowloon-ban, 2005 novemberében. A megjelenésében voltak apróbb változtatások az évek során, de amit a Matchbox megmintázott szerintem erre a verzióra hasonlít a legjobban. (Kép: Wikipédia)

A Sabre üzemeltetői közt nyilván a brit tűzoltóságok voltak túlsúlyban. Még az írországi Dublin városának tűzoltóságában sem különösebben meglepő. Ők voltak az egyetlenek, akik létrás verziót (értsd: Elforgatható, kinyújtható létrával felszerelt létraszer) üzemeltettek a Sabreből, amit a Matchbox szintén megmintázott. Hong Kong, Szingapúr mellett azonban Csehország, Szlovákia, Hollandia és a Dél-Afrikai Köztársaság felbukkanása az üzemeltetők listáján váratlan.

Számos változatban
A Matchboxnál az első Sabre 1999-ben debütál. Legalább húsz változatban készül, az 1-xxx sorba, ötös csomagokba és speciális kiadásokba is bekerül. Változatos dekorokat kap, igazából mindegyik tetszetős, de vannak bőven játékszer szerűbb és létező tűzoltóságok színeire hajazók is közöttük bőven.

Amit ebben a bejegyzésben láthattok, az a 2008-as 1-100 sorból való MB-74. Sajnálom, hogy csak NRFB tudom megmutatni, mert szerintem nagyon is jól sikerült.

Dennis, de nem a komisz.

Nagyon sok változata van, sokfajta kerékkel és motívummal. Ez egyike a valódi tűzoltójárművekre hajazóknak.

Jópofa részletek hátul is!

Nincsenek megjegyzések: