2021/09/24

Matchbox Superkings K-70 és K-156 Porsche Turbo

Viszonylag régen szerepelt már nálunk Superkings méretű személyautó, így mondhatjuk, hogy már aktuálissá vált. Ezt kihasználva gyorsan meg is mutatom a Superkings Porschék atyját, a zöld turbót.

Nagy méretű 911-est mutattam már korábban is, hiszen az első Superkings modellem is az volt a bordó Turbo képében, illetve később csatlakozott hozzá egy szívó motoros kivitel is. A zöld változatban még megtalálható mind a két autó jellegzetessége, vagyis kilincses az ajtó, krómozott az ablak kerete elöl és hátul is, illetve van hátsó szárnya is. Talán már elcsépelt dolog mondani, hogy régen minden jobb volt,  de a későbbi K szériás Matchbox Porschék messze nem mutatnak ilyen minőséget. Nem csak arra gondolok, hogy elhagyták a kilincset meg a króm ablakot, hanem úgy egyáltalán a festés, talán az alapanyag is más lehetett, de ez sokkal minőségibb benyomást kelt. Sokkal jobb kézbe venni. Gyenge pontja is van, hiszen a matricák papír alapúak, így sérülékenyek is, ezen is látszik, hogy kicsit kopottas a fekete tetőablak, meg kicsit penderedik is. Ez mondjuk még pont nem zavaró számomra, könnyedén orvosolható is. De az ajtó kinyitása egyszerűen átmelengeti az ember szívét, elmozdítva a kis kallantyút szépen, lágyan kilöki az ajtót. A csukódása/zárása hasonlóan finoman zajlik végbe - később ez sokkal szorosabbá, nehézkesebbé vált, hogy a helyén tartsa. Egyszerűen jóleső érzés, és akkor még lehet tologatni a rugózó kerekein, a motorháztető is nyílik. Kell ennél jobb játékszer? Ugye, hogy nem?

Viszont ha már az imént említettem a későbbi K sorozatú Porschékat, akkor most mutatok is belőle két 911-est. Elsőként kezdjük is a feketével, ami tulajdonképpen a fent linkelt bordó elődje, tematikája és dekorációja ugyanaz, csak ez szerintem sokkal jobban néz ki az "recolornál". Egyszerűen ez a piros-fekete kombináció sokkal ütősebb, és a festés sem üt át, nem látszik az öntvény minősége. Illetve valamennyire igen, hiszen nem tükör sima a dukkózás, elég sok helyen pöttyös, meg dudoros, helyenként meg olyan, mint ha rozsdás lenne már a festés alatt - pedig tudjuk, hogy nem. Hiába, sajnos a Matchbox akkori anyaghasználata ezt tudja mára nyújtani nekünk, hogy ilyenné válhat. Szerencsére a verseny dekorációt magán viselő, K-156-ként kiadott pirosról ez nem mondható el, szép sima a felülete és szépen csillog is. A hatalmas tampózás is egész jól sikerült rajta, korrektül adja a versenyautós hangulatot.

Az alábbi képsorozat végére odacsempésztem egy kis doboz evolúciót is. Jól látható, hogy egyszerűsödött, "olcsósodott" le a doboz kivitelezése. A méretük és a dekorációjuk is elég nagy eltéréseket mutatnak egymáshoz képest. Ez tárolás szempontjából sokszor elég macerás tud lenni, alig akad két egyforma Superkings dobozom, szinte mindegyik különböző. Azért egy közös nevezőjük akad, ablakaik egy kis UV hatására pillanatok alatt tönkre tud menni és töredezni kezd. Szerencsére ezek mentesültek a nap káros sugaraitól.

Matricák nélkül is jól mutatna
Az ajtón az a kis fekete pöcök hozza el a katarzis közeli élményt
A kilincs elhúzása után finoman kilökődik az ajtó
A két ajtó közti különbség
A nyomtávok talán lehetnének picit nagyobbak
Mint szinte mindig, most is kicsit nagy lett az embléma
A fekete már festett, nem matricázott
Korrekt versenydekoráció
Piros Pioneer-es már volt nálunk kicsiben
Matchbox Superkings K-70 Porsche Turbo
Matchbox Superkings K-70 Porsche Turbo
Matchbox Superkings K-156 Porsche Turbo
Háromféle dobozuk van
A fekete grafikája nagyon tetszik, poszternek is jó lenne
A dobozok hátulja is merőben eltérő
Mivel nem rögzíti odabent semmi, ezért jó sok rétegen kell áthámozni, hogy kézbe vehessük
Különc doboz, felfelé nyílik
Első körben így vehetjük kézbe
A műanyag nem rögzül semmihez, csak irányban tarja a dobozban az autót
A rögzítő pöcök is fémből van
Klasszikus módon nyíló doboz
Itt már műanyag a pöcök
Jókora karton lap akadályozza meg, hogy a gyenge minőségű belső műanyag átszakadjon

1 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

Azt hiszem, hogy a "kilincses", zöld benne van az első három Matchbox SuperKingsben. Minőségben, részletgazdagságban, kb. mindenben.