2021/03/12

Matchbox MB-35 Fandango

A Fandango egy régi spanyol nemzeti tánc- és zeneforma. A dalok 3/4 vagy 6/8 üteműek, általában moll hangnemben. Gitáron, citerával, mandolinnal vagy más húros hangszeren adják elő. A tánc többnyire páros, és kasztanyetta csattogtatása emeli ki a ritmust.* Meg egy klasszikus Matchbox neve a hetvenes évek végéről, a nyolcvanasak elejéről.

 
Andalúziai népi tánc: Fandango (Az előadókról és mindenfélékről szóló infókról kattintsatok át a TeCsőre!)

Fan-dango
Soha sem voltam oda a fantázia szülte kisautókért, de erről el kell ismernem hogy biza nem sikerült rosszul, pont attól szép, mint a Jaguar E-Type, Lamborghini Miura, vagy a Chevy Corvette C3. Azaz hogy meglelhetők rajta azok a bizonyos domborulatok, mint a női testen.

A név amúgy egy lefordíthatatlan, borzasztó gyenge szójáték azzal, hogy angolul a ventilátor „fan”, ez meg valami turbinahajtású szörnyeteg akar lenni. A hátsó végében figyelő szélforgó nem csak dísz, hanem Rola-matics technológiával mozgatva van.

Az 1-75 szériában – Matchbox ügyekben azt hogy „mainline” szádra ne vedd! – 1975 és 1981 közt regnál. Az első két évben még fehér, aztán bepirosodik – mint ahogy az a mellékelt ábrákon megfigyelhető. Nekem az előbbiből nincs, de nos... Szóval... Be kell valljam, hogy picit rákívántam.

*Az idézet a Wikipédiáról származik.

Azok a bizonyos domborulatok ott vannak a megfelelő helyeken, ezért igencsak vonzó a forma.

A kamera gonoszul kiemelte a hibáit. Szabad szemmel nem ilyen ütött-vágott. Egészen megkívántam a fehér változatát, pedig Rola-matics és fantáziaautó is.
Ettől "fan-dangó" a Fandango. Borzasztó. Plízdongó.

Nincsenek megjegyzések: