2021/03/01

Matchbox MB-16 Badger

Vannak olyan klasszikus Matchbox modellek, melyek afféle „kötelező gyakorlatot” képeznek egy olyan blog számára, mint a miénk. Kell róluk beszélni, hiszen mindenki ismeri őket, aki a hetvenes években volt gyerek. Ugyanakkor húzom-halasztom, hogy írjak róluk, mert bizony sokszor elképzelésem sincs, hogy „mire gondolhatott a művész”.

Réz

1973 és 1980 közt regnált az 1-75 szériában a Badger nevű, katonai radarjárműnek látszó tárgy. A járgány Rola-matics – ennek mibenlétéhez tessenek kedves lenni visszalapozni ide – ami egy körbeforgó radarantennában manifesztálódik. Pont ezért nincs beltere sem, mert a helyet elfoglalja a mechanika. A nem valódi autókat mintázó kisautókat már gyerekként sem kedveltem igazán, de ez kivétel lehetett volna, ha valami teljesen érthetetlen okból nem metálfényű réz árnyalatúra kenik, hanem katonai khakizöldre. Felnőtt gyűjtőként pont annyira nem tudom értelmezni ezt a színt, mint gyerekként. Tényleg, mi a túróra gondolhatott a művész? Az elnevezése, aminek jelentése Borz, még csak-csak, hiszen katonai járműveknél nem szokatlan, hogy valamiféle állatról kapják a nevüket – na nem mintha értettük volna gyerekként, hogy mit jelent.

A történeti hűség kedvéért el kell mesélnem, hogy úgy tűnik, hogy a Matchboxnál is lehetett olyan, aki nem igazán tudta hová tenni ezt a színt, így végül 1977-ben több Twin-Pack-be, meg a G-11-es szettbe is bekerül rendes katonai uniformisban.

Csapásmérő Erő, Matchbox G-11 szett. Rendes uniformisban a Badger.

Változatok
Világosan emlékszem, hogy különböző forrásokból került hozzám ez a két példány, „valami más kellett nekem, amivel egy csomagban volt értékesítve” alapon. Ez kis gyösz ebben a színben nem a szívem csücske, szóval nem fogom összetörni magam különösebben, hogy szebb állapotú példányokért adjak pénzt. Ez a két verzió bőven elég, melyek nem csak a radarantenna színében térnek el egymástól (krómmal és anélkül), hanem árnyalatukban is. A krómozatlan egy egészen leheletnyi árnyalattal világosabb, amit a fényképezőgép egyáltalán nem ad vissza. Még azt sem tartom kizártnak, hogy egyszerűen nem olyan vastag rétegben került fel rá a festék, mint kellett volna, ezért az eltérés.

 
Két verzió. Nem csak a radarantenna színében térnek el, a jobb oldali egy árnyalatnyival világosabb is. Gyanús, hogy egyszerűen kevesebb festék került rá, mint kellett volna. A gépháztető és a szélvédő alatti résznél jól látható, hogy oda alig került festék.

Masszív kis holmik ezek, minimális műanyagtartalommal. A világosabbnak az alváza meg pont hogy sötétebb műanyag.


 

 

Nincsenek megjegyzések: