2013/04/29

Különleges autók kicsiben: Matchbox MB-07 Hairy Hustler

Megint egy idióta fantázianév (értelmezhetően le sem fordítható) aminek semmi köze a kocsihoz. Illetve egy sokadik kiadásban a modell már Flamin Manta néven jelenik meg. És ez az elnevezés már elindíthatja a kutatót a valóság felé. És akad is valami az irdatlan információhalmazban ami a „manta”, „autó”, „matchbox” közös halmaza környékén található. Manta Mirage néven valóban készült versenyautó, ha nem is túl nagy példányszámban. Viszont – többé-kevésbé - sorozatgyártású volt.

A forma egyszerű mint az ék

Az eredetiről készült fotókat nézegetve valóban egyértelmű hasonlóság fedezhető fel. Főképpen ha a részleteit vizsgálja meg alaposabban az ember. A karosszéria három hosszanti egységre osztása és annak ellentétes „hullámzása” már árulkodó jel. A fülke helye és kialakítása szintén hasonlatos. Vagy nézzük meg a hátsórész, esetleg az első lámpák kialakítását. Minő véletlenek. Számomra egyértelműnek tűnik, hogy a Matchbox konstruktőrei ezt az autót vették alapul az ő „fantasy” faktorba sorolható modelljük megalkotásánál. Ha először nem is adtak neki még csak hasonló nevet sem, de a későbbiekben azért csak hagytak egy nyomot. Ha ezek alapján elfogadjuk és megszavazzuk az ős kilétét, akkor nézzük meg, hogy mi is volt tulajdonképpen.

A Manta Mirage egy középmotoros kisszériás sportkocsi amit a californiai Manta Cars gyártott. Az utcai használatra is alkalmas kocsi egy 5.7 literes V8-as McLaren M8-on alapult. Acél csővázas üvegszál erősítésű műanyag karosszériája volt. Tulajdonképpen ez egy kit car volt így kevés egyforma példányt lehet föllelni belőlük, ezért is nehéz a teljesen pontos beazonosítás. Talán a bizonytalanság miatt nem is érdemes többet foglalkozni az őssel, lássuk a mi léptékünk példányait.
Az alapmodell vöröses-bronzos kivitelben jelent meg narancs ablakokkal, ötös számmal az oldalain és az elején, de készült skorpiós matricával is. Ezen korai példányok nagy ritkán készültek színtelen vagy lilás árnyalatú ablakokkal is, amik eléggé keresettek lettek mára már. A sokféle színösszeállítás (sárga, zöld és egyéb fura színek) közül az egyik legdinamikusabb és legelegánsabb megjelenésű a fehér színű változat, kockás versenydekorációval, piros csíkokkal, narancs üvegezéssel. Igen vonzó összeállítás. Nekem is egy ilyenem van, nézzük meg közelebbről.

Matchboxosan magas felépítés, eltérő első és hátsó kerekek

Az arányokról és a valósághűségről ebben az esetben nem beszélhetünk, inkább csak önmagához képest érdemes elmélázni a látottakon. A kocsi mindenképpen realisztikus és elképzelhető a valóságban is, ha nem is pont a közutakon. Versenyautóként semmi kivetnivaló nincs a formájában, a kor stílusjegyeit hordozza, talán egy kicsit előretekintően. Fantáziamodellként viszont elég reális részleteket mintáztak meg a külsején és a belsejében is egyaránt. Kicsi de jó rugózása van, jól gurul. Más nem is kell a játékos gyerekeknek. 

A gyűjtők maximum a sokféle variáció begyűjtésével szerezhetnek maguknak örömet. Ennél a modellnél volt bőven alternatíva. Ha csak a nevét nézzük: ugyanaz a kaszni háromféle néven is futott (később még Super GT néven is kiadták) az 1971-78-ig tartó gyártásban..
Összességében semmi különös nincs ezzel az autóval, egy a sok játékautó közül, az ő kis – gyűjtők számára érdekes – részleteivel, változataival.
Ütős a dekor, de nem csicsás
A kondenzcsíkot nem ez a kocsi húzta
Minimális homlokfelülettel rendelkezik
Pici lámpa, kipufogók és kész is a minimál design
Nem délibáb, valós a kocsi


Különleges autók kicsiben rovatunk eddig megjelent posztjai:

4 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

Remek post és bár a Te képeid mindig nagyon jók, ezek valamiért kivételesen tetszenek!

A név körül fussunk már pár kört, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy Te mit okoskodtál ki belőle!

Nekem valami hetvenes évekből való pornószínész, vagy strici villan be a Hairy Hustlerről. 8-) A két szót összerakva olyan nagyon sok értelmes nem jön ki, a "hairy" az alapból "szőrös", a "hustler" meg elég széles skálán jelent rámenős fickótól kezdve, svindlert, lehúzós hamiskártyást, meg prostit is. Na, a kettőt összerakva sok minden értelmes nem sül ki. Viszont amennyire én tudom, a "hairy" a hetvenes évek amerikai szlengjében jelent elég sok mindent jelent. Jelzőként az izgalmas, ijesztő, vad, kontrollálatlan szinonimája is lehet, mondjuk egy vadvízi evezés jelzője is lehet, amire mi azt mondanánk, hogy "rázós".

Az is jó kérdés, hogy egy hetvenes évekből való ANGOL játéknak mitől lenne ilyen AMERIKAI neve, de ezt meg tudom ideologizálni azzal, hogy pont akkoriban mászott a nyakukra a Mattel a Hot Wheels-el, meg a szigetországban is menők voltak az amerikai krimisorozatok, szóval volt honnan és miért meríteni szlenget.

A fenti fejtegetés után várom a megfejtéseket a kiadóba! 8-)

wmormo írta...

Ilyen mélyen sajnos sem az angoltudásom sem az egyéb információim nem elégségesek, de utánagondolva lehetséges az okfejtésed. De miért lehet 18+ -os(?) nevet adni gyerekjátéknak? Azért meghallgatnám agy angol és egy amerikai véleményét is erről a névről. Lehet, hogy ott sem egyeznének az elgondolások.

Szil írta...

Sziasztok! Kicsit kései hozzászólás talán, de ennek a Hairy Hustler verzióból egy olyan van, aminek a motorháztetőn egy skorpió van. Nem nagyon találok ilyet. Ez valami speckó cucc vagy valami külön régiós kiadás?

Sam. Joe írta...

@Szil: Nem, csak nagyon ritka. 150 fontért láttam utoljára és nem volt tökéletes állapotú ennyi pénzért.