2013/02/25

Variációk egy témára: Matchbox és Maisto Ford F-150 SVT Raptor

Az Auchan áruház saját márkanév alatt többféle kisautót is forgalmaz, melynek kamionos szekcióját Joe nem is olyan régen feltárta. Én most a normál Matchbox viszonyokba engedek egy kis betekintést. A kamionnal ellentétben itt sokkal jobb a helyzet, ugyanis egy jóval igényesebb gyártó dolgozik be az áruháznak. A Rik & Rok termékcsalád ugyanis Maisto modelleket tartalmaz, ami annyira nyilvánvaló, hogy a blister hátulján és az autók alján is feltüntetik. Persze többnyire a régi öntőmintákból szemezgetnek - azokat is még egyszerűsítve, ha lehet -, nehogy saját konkurenciája legyen, ugyanis szinte egymásmás mellett vannak a dobozos Maisto és a bliszteres Rik & Rok kisautók. Az egyik nagy bevásárlás alkalmával viszont egy igencsak példás ósanmobilra leltem, ami nem volt más, mint egy Ford F-150 SVT Raptor. Mondanom sem kell, egyből landolt a kosaramban, hiszen már első ránézésre is meggyőző az alakítása és ez a véleményem később sem változott. Az alig háromszáz forintos kategóriában igazi ékkő, még ha egy kidolgozott beltér és egy kicsit igényesebb kerékszett már nem is fért bele. De nézzük meg, hogy mit tud egy Matchboxhoz képest - amiből sajnos a pirosat még mindig nem sikerült begyűjtenem.

 Balra a Matchbox, jobbra a Maisto Raptora
 Kicsit tömzsibbnek hat a Maisto orra a Matchboxéhoz képest. A részletek kidolgozása mindkettőn példás, ám a festése egyértelműen Matchbox felé billenti a mérleget.
 Eltérő arányokkal és részletkidolgozásokkal dolgoznak. Az "ósanoson" fém a tetőablak és a motorház szellőzői, nagyobbak a merevítő bordák és üres a plató, aminek a hátfala is bordázott. Nekem ez a rész jobban is tetszik, mint a pótkerekes megoldás, csak sajnos nem függőlegesek az oldalfalak.
 Az olcsóbb modell oldalán is meg van minden részlet, de nincs külön kiemelve a sárvédő műanyag, viszont az oszlopokat átkenték, mert itt azok fémből vannak - ahogyan a fellépők is.
 Hátulról van igazán elemében a Maisto modellje, itt különösen oda tették magukat, szerintem felül is múlja a Matchbox megoldását. Egyrészt a kilincs és az embléma is festett, ráadásul kapott feliratokat is. Ami viszont még mellette szól, az a hátsó lámpa kialakítása, festés nélkül is jól dominál, ellentétben a konkurenciáéval. A fülke hátfala is eltérő, a narancs tolóablakkal, a piros pedig pótféklámpával büszkélkedhet.
 A dekor mindkettőn példás, a kerekeket meg szerintem felesleges megemlíteni, az egy nagyon gyenge pontja a Maistonak.
 Alulról elég egyszerűre sikeredett a kínai kisautó
Maisto - alias Rik & Rok - Ford F-150 SVT Raptor

1 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

Mióta mondogatom, hogy vigyázó szemeteket a Maistóra vessétek!? 8-)