2012/03/18

Matchbox Camping 5 Pack - MBX Motor Home

Ismét egy fantázia modell kerül most terítékre - amit Ikarus 256 már korábban tálalt nekünk -, ám ennél a típusnál is fellelhetőek hasonlóságok egy valódi modellel összehasonlítva. Jelen esetben szerintem egyértelműen egy International gyártmányú lakóautó volt a minta a Matchbox saját modelljének elkészítésekor.

2008-ban debütált az MBX Motor Home-ra keresztelt lakóautó és szállítójármű kombinációját magában foglaló kisautó, ami például egy motorversenyzőnek ideális választása lehet az országot járni versenyről versenyre. A debütálás óta eltelt időszakban folyamatosan jutott neki szerep a kínálatban, a 2010-es 1-75-ös sorba viszont nem nyert beválasztást, azonban a jelenlegi ötös csomagban abban az évben is elérhető volt mifelénk is. Ezek mellett helyett kapott még Superfast sorozatban, 10-es pakkban, valamint még promóciós modell is készült belőle, amiket a bamca.org oldalon szemügyre vehettek.

Maga a járgány a régi Matchboxokra jellemző erénnyel van felvértezve, vagyis az alváza is fém. Ez így leírva nagyon jól hangzik, ám ez szükségszerű lépés volt, ugyanis a felépítmény döntő többsége műanyagból készült, pontosabban csak a vezetőfülke készült fémből, ami jelen esetben egy szép metálkék fényezéssel teszi magát vonzóvá. A műanyag hátsó rész fehérségét ugyancsak sikerült vonzóvá tenni a szemnek egy kis dekorációval. Ebbe még az is belefért, hogy a részleteket kiemeljék egy kis ezüsttel, mint például a bejárati ajtó fölé kinyitható árnyékolót, vagy a tároló és szerviz dobozokat vagy azok zárjait. Ezek mellett még számos ki nem festett részlet lapul - helyzetjelző fények, légkondi, hátsó lámpák -, de a fémből készült részek is kaptak pár apróságot - visszapillantók, fellépők, a frontról nem is beszélve. A kisautó hátulja már játékautós erényeket mutat, ott egy funkcionális, lehajtható hátfal kapott helyett, ami egy tágas rakodóhelyiséget rejt. Az autó gyenge pontja - túlságosan is kis méretaránya mellett - is itt van, ugyanis a lenyílást a beltér anyagának a rugalmassága adja, ami valószínűleg egy idő után megadja magát. Ez nem tudom, hogy mikor következik be, de gyanítom a Mattelnél ezt is kipróbálták és úgy gondolták, hogy elég ideig bírja. Összességében véve szerintem egy elég pofás Matchbox kerekedett belőle, bár külön tételként biztosan nem ruháztam volna be rá.

Átplasztikázott International?
Részletgazdag oldalfal, még a kinyitható ponyvát se felejtették el róla
A nagyobbik ablak egy kitolható rekesz része lenne a valóságban
A hátulja már játékautós kialakítású
Ebben a pózban rögzül a hátfal, a bepakoláshoz szükséges még valami plusz rámpa
Ilyen a beltere (a képet még anno a flickr-en leltem)
Matchbox Camping 5 Pack
Szerintem elég nagy a hasonlóság az International hasonló kiviteleihez

5 megjegyzés:

Bacsi írta...

Ezt az 5-ös pakkot én is nagyon nézegettem a Spraban, lehet hogy majd még beruházok rá. :) Nem rossz darab!

Névtelen írta...

Szerény véleményem szerint ez inkább egy Fordra hajaz - talán F-650-esre -, de nem új húzás a Matchboxnál a licenc megspórolása az egyértelmű márkajegyek lehagyásával. Hálaistennek nem egy karikírozott bumfordiság, mint korábban, de olyan már csak azért sem lehet, mert azzal akkor és ott jócskán befürödtek, úgyhogy a biznicc miatt is rá vannak kényszerítve a valódi autók készítésére, legnagyobb örömünkre.

Névtelen írta...

Amúgy egy ilyen pack akkor érdekes, ha a kocsik ára is baráti, vagy akár barátibb tud lenni, mint a szóló kiadásban. Pár nappal ezelőtti hipermarketes kirándulás alkalmával fellelt ötös-pack ára például 2990 Ft volt, ami kocsinkét 598 Ft (majdnem 600), így pedig meggondolandó, ha szólóban kb. 450 volt darabja! Pusztán csak a színekért megvenni szerintem meg luxus!

Sam. Joe írta...

Névtelen 1: Jaja, akár Ford is lehet, nekem is inkább annak tűnik a kevésbé meredek nózi miatt, de akkor meg a hűtőmaszk nem stimmel.

Névtelen 2: A fene megette, hogy olyan világot élünk, hogy 8-10 kisautót megvenni is luxusnak számít és sajnos igazad van, mert annak számít. "Odakint" még mindig 1 dollár körül van egy Matchbox...

Névtelen írta...

Hja, cudar világ ez...