2012/03/08

Matchbox MB-30 Nissan Cube

Valószínűleg én vagyok fordítva bekötve, mert nekem tetszik a Scion xB, a helyén tudom kezelni a Toyota Priust, meg a Smartot is, szóval az összes városi autóval kapcsolatosan ellentétesek az érzelmeim mint az aktuális divat. Persze az igazán mókás az, hogy azok, akik leszólják ezeket, általában még a közelében sem álltak egy ilyennek sem, nemhogy vezették volna őket. Most kicsit hasonlatos leszek hozzájuk, mert nem láttam még Nissan Cube-ot élőben, de a képek alapján ki merem jelenteni, hogy nekem nagyon tetszik.

Aszimmetrikus Kocka
Őrülten könnyű dolgom van típusismertetőileg, mert kedvenc internetes autós periodikám, kedvenc újságírója kitűnő anyagot jegyez az autóval kapcsolatban. Tessenek kedves lenni fogyasztani ezt aztán visszatérni ide!

Csikós úr képei kapcsán tűnt fel nekem valami: Őnála egy balkormányos változat járt. A Cube jellegzetessége, hogy az egyik c-oszlopa úgy van kialakítva, hogy kívülről úgy tűnjék, mintha egyáltalán nem lenne ilyenje. Ha megfigyelitek, ez a „nincs is c-oszlop” rész ennél az autónál a vezető jobb válla mögé esik. Később majd visszatérünk ehhez a témához.

A Kocka el van cseszve!
A 2011-ben a Matchboxnál MB-30-ként debütáló Nissan Cube ékes példája annak, hogy egyáltalán nincs összefüggés aközött, hogy az alap 1-120 és a drágább, speciális sorozatokba bekerülő modellek milyen részletességű festést kapnak és ezért mennyibe kerülnek. A tavaly debütáló – akkor még az 1-75 szériában – premiermodell egyszerű kék festést kapott, de elől-hátul kifestették a világítótesteket, rendszámot, hűtőrácsot, ami kell. Amúgy ami magát az öntvényt illeti, az is meglehetősen részletes, még az első lökhárítóból kipattintható pici kis fedlap is megvan, ami amúgy a becsavarozható vonószemet rejti. Egyetlen részletébe tudok belekötni: A szélvédők túl setétre sikerültek. Az oldalablakoknál és a tetőablaknál teljesen jó ez az árnyalat, de az első szélvédőnek egyértelműen túl sötét.

Fentebb említettem az aszimmetrikus, „mintha nem is lenne”, c-oszlop dizájnt. A Matchbox a Cube jobbkormányos verzióját mintázta meg. Ha megfigyelitek, ezen pont az ellenkező oldalon van ez a részlet, tehát úgy fest, hogy a bal- és jobbkormányos változatok kívülről sem egyformák. Ha jól okoskodom, akkor mindig a vezetőnek ahhoz a vállához esik, ami az autó középvonalához van közelebb.

A legfrissebb Matchbox irányzatnak megfelelően a Cube is megkapta a kötelező csicsás festést, ami igazándiból nekem egyáltalán nem tetszik. Ennek az ára, hogy pont azok a részletek, amik a premierváltozatot feldobják, már nem kaptak festést, így az eleje-hátulja nagyon kopasz.

Gondolom azok lesznek kisebbségben, akiknek hozzám hasonlóan tetszik a Nissan Cube. Nekik szinte kötelező ez a kisautó. Még érdemes keresni a tavalyi premiermodellt azoknak, akik a szolid, kék festésűt szeretnék beszerezni, mert még elő-előfordul a hipermarketek turkálóiban.

 Részletek gazdagon kiemelve a nózin.
 Még a vonószem, kis kipattintható fedele is megvan öntvényileg.
 Ami túl sötét szélvédőnek, az az oldalablakoknak és tetőablaknak pont jó árnyalatú.
 Asszimetria a bal oldalon a jobbkormányos verziónál.
A másik oldal az asszimetria érzékeltetése okán.
 A sajtófotón lévő változaton még nincs tetőablak.
 Na erről beszéltem! A másik oldalon van a "nincs c-oszlop", tetszenek látni? Becsszó, nekem kéne!

9 megjegyzés:

alecwolf írta...

Bizony, a jobb kormányos verziót mintázta a Matchbox!

http://www2.nissan.co.jp/IMAGES/CUBE/ARCHIVE/LAYOUT/65_dl0000425756.jpg

Nekem is tetszik ez a kis gép, ötletes, karakteres járgány, és az MB is szépet alkotott vele.

porsche írta...

Nekem a hátulja nem gyere be. Amúgy amennyire kicsi az eredeti autó, annyira "nagy" lett Matchboxban.

pittlaren írta...

Nekem túl formabontó....

Viszont, Te alighanem értékelnéd ezt:

http://gyujtemeny.vatera.hu/makett_modell/auto_busz/matchbox_scion_xb_superfast_1562094743.html

Andrew0807 írta...

Nekem nagyon bejön. Akárcsak a Scion vagy a Honda Element. Meg is vettem elég hamar. Tommi mondta, hogy neked még nem volt és kétszer is hívtalak, csak akkor még a régi számod volt meg. Utána hallottam, hogy lett egy.

somytomy írta...

A Cube-ot én nagyon bírom, kéne egy

Sam. Joe írta...

Pittlaren: "Senki sem számít a Spanyol Inkvizícióra!"

http://matchboxmemories.blogspot.com/2008/09/amerikai-tematikus-3-pack-ek-kung-fu.html

pittlaren írta...

Sam. Joe: ezt benéztem:)

"Nyugi megmondom mit csinálj! Szerezz valahonnan hypót, hidrogén-peroxidot, és kurva sok meszet!"

Sam. Joe írta...

Kemény, mi? ;-)

Névtelen írta...

Nekem is tetszik a kocsi, de ezt igaziból fogadnám el, játékból nem igazán kéne. Pont egy éve Ausztriából hazafelé jött velünk az autópályán egy ilyen fura szerzet, azt hittem guruló mosógép.:) Aztán előzgetve egymást kiderült, hogy egy aszimmetrikus kisautó, de már akkor tetszett. Viszont itthon azóta sem láttam belőle szinte egyet sem.