2010/06/08

Matchbox 2009 Best of British: MB-03 Ford Transit

Amennyire emlékszem a spéci – ezért az 1-75-nél drágább – kiadásokra, e sorok tárgya az, ami az egyik legnagyobb lehúzást képviseli. A magasabb árért cserébe nem nyújt semmi extrát és még sima, 1-75-nek is eléggé szegényes volna.

A sorban a legújabb Ford Transitot tárgyaltuk már e lapokon. Tény és való, a nagy téglatest nem a legizgalmasabb kisautó a világon, cserébe sikerült igényesen, részletgazdagon megmintázni. Az is teljesen helyén való, hogy egy a „Britek Legjobbjai” nevű sorozat része – mint az előző linken látható verzió mutatja, egyszer már sikerült is csinos festéssel feldobni. A 2009-es BoB azonban egy nulla. Állítom, hogy a rendőrségi baleseti helyszínelő – a Collision Investigation Unit, azaz Ütközést Kivizsgáló Egység – festés amúgy nem rossz ötlet. A briteknél tényleg hasonló fényezéssel rohangálnak ilyen járművek. A megvalósítás azonban csapnivaló. Attól most elegánsan tekintsünk el, hogy a belterében ennek is molnárkocsi és összegömbölyödött, alvó kutya található, hiszen ez egy vicces easter egg, szóval nem ez a bajom. Még azzal szemben is elnéző vagyok, hogy az én példányomon egyenesen csapnivaló a tamponnyomás, szőrös, egyenetlen az egész, „de biztos csak az enyém ilyen”. (Egy frászt, de legyünk elnézőek.) Az viszont, hogy nem sikerült rábiggyeszteni egy fényhidat teljesen kiábrándító! A Matchboxnál amúgy hagyománya van a megkülönböztető jelzést nem viselő, rendőrségi járműveknek, de ezeket én olyan szánalmasan vacaknak találtam mindig is, hogy sohasem vásároltam belőlük. Egy fényhíd – még ha ragasztott is – akár indoka is lehetne a BoB magasabb árának. Nem elég ennek hiánya, de sikerült a gagyiságot egy magasabb szintre vinni: Az oldalára festett megkülönböztető jelzéseket pingáltak – legalábbis én ezeknek gondolom a téglalap alakú fekete keretben lévő piros kakaós csigákat. Az meg külön mókás, hogy sikerült ezeket a tolóajtóra elhelyezni!

A Transit egy jól sikerült modell, de ez a változat szörnyű és még drága is volt ahhoz képest, amit nyújt.

Matchbox 2009-es Best of British: MB-03 Ford Transit, NRFB.
Fényhíd nincs. Ford emblémát nem sikerült kifesteni.
Van viszont festett megkülönböztető jelzés a tolóajtón és elnyomott sárga-kék festés.
Sivár hátfal.

4 megjegyzés:

Ikarus 256 írta...

Szerintem nem rossz attól, mert nincs rajta fényhíd, csak a "kakaóscsigák" helyét kellett volna jobban megválasztani. Találtam olyan képet, amin a helyszínelő autón nem fényhíd van, hanem a hűtőrácson és a hátsó ajtón pár villogó.
http://www.ukemergency.co.uk/police/dsc03618.jpg
http://www.ukemergency.co.uk/police/dsc03620.jpg

De találtam olyant is, amin semmilyen megkülönböztető jelzés nem látszik. Ha jól értettem, akkor a lámpákban van beszerelve a villogó kék fény.
http://www.ukemergency.co.uk/police/dsc05864.jpg
http://www.ukemergency.co.uk/police/dsc05870.jpg

De az viszont tény, hogy szebb lehetne fényhíddal.

Sam. Joe írta...

Ha a festett piros lámpák nem lennének rajta, akkor másként állnék hozzá. Ha kapunk egy olyan kivitelű Transitot, mint a második két képen látható Merci, akkor sokkal jobban tetszene. Ugyanakkor változatlanul nagyon szegényes ez BoB-nak. 8-(

Névtelen írta...

A BoB és más hasonló szériáknál is az a helyzet, hogy nem tudnak vagy mernek új autókat kiadni, ugyanarról a sokszor teljesen jellegtelen és érdektelen autóról próbálják az ezredik bőrt is lehúzni, olyan amilyen átfestegetésekkel, mert a kasztni alakításához szerszámot kéne cserélni vagy készíteni és az valszeg drága, tehát "büdös"! Legalábbis én így látom a sok exkluzív kiadásúnak szánt, ezredik ugyanolyan dögunalom-autó után! A korábbi szintén dobozos új superfast sorozatban legalább felbukkantak új kocsik, főleg amcsik az ötvenes évekből, azok meg is vannak mind, mivel nem is volt sok, a többi ott is teljesen érdektelen új-autó! Az meg kimondottan szánalmas mikor csak festéssel akarnak egy korábbi, teljesen nem célszerű modellt pl. rendőrségi autónak vagy taxinak eladni! (A Chevy bigfoot furgon mint SWAT kocsi is ilyen, de a festése ezzel együtt is pofás.) Az egész BoB-ből három autó volt rendben, a Jaguar, a Ford GT40, meg a Land Rover, a többi teljesen hidegen hagyott, bár a Routmaster busz nem rossz, csak engem soha nem érdekeltek különösebben a londoni buszok. (Plusz nem fér be a mellékelt dobozába, mert túl magas!:) Ez is vicces!) Több szebb, jobb, ütősebb brit autót kellett volna beletenni, akár új modellként is, nem Ford Transitokat! Így nem csoda, hogy csalódást keltő egy ilyen kiadású autó vagy széria!

Sam. Joe írta...

Ahogy mondod! Ehhez igazán nincs mit hozzátenni. Legalább modellpremierekhez használnák a spéci szériákat, de áhh...