2010/05/16

Matchbox 2008 Best of British: MB-06 Ford Transit

A Matchboxnál bérelt helye van a brit Ford népszerű árúszállítójának, amiben én feltételezek annyi hátsó gondolatot, hogy ezek remek céges reklámajándék alapot képeznek „úgy amúgy”. A múltban a Matchboxnál megjelent összes Transit generációt tárgyaltuk már, kivéve a legeslegújabbat.

Transit Hetedszer
A sorban a hatodik generációs Transit, melyet 2000-ben mutatott be a Ford ráncfelvarrása a hetedik generáció. Az eddig legszögletesebb Transit 2006-ban kapott új első és hátsó világítótesteket, új nózit, belteret és új erőműveket. A Wikipédia szerint jelenleg háromféle közös-nyomócsöves dízelmotorral – 2,2 és 2,4 literes sornégyes, illetve 3,2 literes sorötös –, és egyetlen 2,3 literes sornégyes benzinessel kapható, míg sebváltóból öt- és hatgangos választható hozzá. (Kíváncsi lennék, hogy kik és milyen feladathoz választják az amúgy a Ford Rangerből való benzines erőművet. Tán mentési feladatra?)

Matchboxnál ötödször
A Matchbox ez az ötödik olyan kisautó, mely valamilyen Ford Transitot mintáz. Érdekes, hogy ugyanakkor debütált, mint a valódi jármű, azaz 2006-ban. Ahogy Areh gyűjteményét elnézem, elég jól tartottam a lépést a Matchbox kiadásokkal, de azt ne várjátok, hogy betartsam az időrendi sorrendet – ehhez túl nagy a kupi a gyűjteményem még fel nem dolgozott részében – de ez a jelenlegi darab is 2006-ból való. Alapvetően szeretem ezt a részletes modellt és nincs de. Külön tetszik a raktérben megbúvó húsvéti tojás. A Best of British széria amúgy nem feltétlenül a szívem csücske, mert az esetek többségében úgy érzem, hogy nem éri meg az 1-75 szériához képest emelt árát és hát... no, ez a darab sem kivétel. A pékség színeit viselő festéssel semmi bajom – sőt, alább mindjárt kiderül, hogy poénokat rejtettek rá –, de a lámpatestek, vagy az orron lévő Ford ovális kifestése elmaradt, ami azért ebben az árfekvésben már bőven elvárható. Ha már a lámpánál tartunk, akkor érdemes megemlíteni, hogy az első fényszórók ismét a szélvédő műanyagjából kerültek megformálásra, amint a negyedik generációnál is.

Viszont ami az oldalára került, az igencsak ötletes. Már említettem e lapokon, hogy remek iránynak tartom, hogy a Matchboxnál ilyesmivel próbálják meg feldobni egy ideje a modelleket. Most is sikerült a törekvés, a feliratok megérdemlik, hogy „kicsomagoljuk” a jelentésüket! A „Shefford's Bakery and Goods” még nem túl izgalmas, a jelentése mindössze „Shefford(ék féle) pékség és árucikkek”. A „Confectionery fit for a KING” szintén nem túl izgalmas, „sütemények melyek megfelelnek egy királynak”. Az ez alatt – a hátsó kerék felett olvasható –, apró, 45L53T12L5 számsor ugyanazzal a módszerrel, amivel az újkori Matchbox rendszámok is kikódolhatóak, a „delectable”, azaz „kellemes, élvezetes” kifejezést adják. A vezető ajtaján lévő, „Driver Carries lots of Dough”, azaz „A sofőr rengeteg tésztát/sütit/fánkot visz” pedig egy szójáték. Egyrészt utalás a külföldi taxikon sokszor olvasható, „a sofőrnél csak váltópénz van”, rablásvédelmi feliratra. Másrészt a „dough” szlengben pedig pénz. (Itt ragadnám meg az alkalmat arra, hogy terjesszem azt a nézetet, hogy a SZTAKI szótár meghatározásait csak óvatosan szabad kezelni! Jelen esetben a „dohány” és „guba” szavak is ott szerepelnek, de semmiféle utalás nincs arra, hogy ezeket szintén szlengben, mint pénz kéne érteni! Így lesz a lekváros buktából „fuckup with marmalade”.) A modellel kapcsolatban egyetlen apró bakit találtam: Ugye a sorozat amiben szerepel, az a „Britek Legjobbjai”? A kormánya mégis a bal oldalon van!

Matchbox 2008 Best of British: MB-06 Ford Transi, NRFB.
Az elejére bőven elfért volna még egy rendszám, vagy a Ford ovális festése, elvégre ez nem az 1-75 széria, hanem a BoB.
Az oldalon lévő feliratok viszont már annál érdekesebbek, a részletek fent. A hatágú krómfelni nekem kifejezetten tetszik rajta.
A hátsó fertály is elviselne némi festéket a lámpatestek tájékán.

Nincsenek megjegyzések: