2009/02/09

Matchbox Convoy premiersorozat: CY-8 Kenworth Box Truck

A kedvenc Matchbox sorozatom első évében megjelenő nyolc modell közül elértünk az utolsóhoz. Szégyenletes lassúsággal tudtam le a feladatot, mea culpa, mea maxima culpa!

A sorban utolsóról borzasztóan nehezen fogok tudni újat mondani, hiszen a vontatóját jól ismerjük már, a Kenworth Cabover Aerodyne több mint sokszor szerepelt már e lapokon.

A vontatmány a Convoy sorozatban ugyan itt szerepel először, de a TP-24-ből már ismerős lehet, a Twin Pack-ben szereplő félpót közvetlen leszármazottja. A különbségek? Nos, aki olvasta a sorozat előző részeit, már biztosan fejből fújja: a Convoy-ra jellemző „rücskös” kerekek, a kitámasztólábak, és a „keresztvas” nélküli vonószem. A rajta lévő kis ajtók szerencsére ugyanúgy nyithatóak, mint a TP-24-en, ezt a részletet nem áldozták fel a nagy szent költséghatékonyság istenének oltárán. A félpót fém alkatrészeit ugyanaz az öntvény adja, mint a CY-3-ban a konténereket szállító trailer, illetve a CY-5-ben a ponyvásét. (Hogy mennyire közvetlen leszármazottjai a Convoy széria félpótjai a Twin Pack-ben szereplő kamionokénak, mi sem bizonyítja jobban, hogy a premierév katalógusának fotóihoz még bizony igencsak hibrid darabokat fotóztak. A CY-3 postban megnézhetitek a katalógusoldalt. A vontatók ablakai egytől-egyig átlátszatlanok és ha jobban megvizsgáljátok a képeket, akkor fel fog tűnni, hogy kitámasztó lábak sincsenek a félpótokon!)

A Convoy Project természetesen másként listázza őket, de én hajlamos vagyok a saját fejem után menni az ügyben és az 1982-83-as katalógusban ábrázolt változatokat tekinteni a premierverzióknak. Ahogy elnézem az előbbi linken lévő változatokat, a sorozat beindításakor eléggé ötletszerűen válogatták össze a szerelvények elemeit és a CY-8-nál sincs ez másként. CY-8-ból két Redcap feliratú változattal is tudok szolgálni, ami réges-régen már szerepelt itt, úgyhogy az új fotó készítését ellustálkodtam, de valami javítottam a minőségén.

Érdekes, hogy később szakasztott ilyen szerelvények – Kenworth COA+Box Truck – megjelennek más számmal a Convoy szériában. Nekem ezek közül a CY-3 Linfox szerelvény van meg, amit az egyik legszebb ilyennek gondolom.


Matchbox CY-8 Kenworth Box Truck, a premiermodell és egy későbbi, de nagyon hasonló verzió.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia,most kommentelek először,pedig olvasom az oldaladat egy ideje.Magamról csak annyit,hogy a Matchbox a mindenem.Nem bolondulok a Convoyokért,de ez nagyon szép. üdv.:Zsizso

Sam. Joe írta...

Szia Zsizso! Üdv a fedélzeten, olyan társaságba csöppentél, ahol vagyunk még úgy páran, mint Te!

Mindenki más: Bocs, hogy itt lelassultak a dolgok, de:
a.) A vírusok mondjanak le! (Két napig rohangásztam a klotyóra, azóta hőemelkedve vagyok folyamatosan.)
b.) A változékony idő mondjon le! (Fáj a fejem, hulla vagyok, át tudnék aludni napi 25 órát.)

Ikarus 256 írta...

Először is mielőbbi gyógyulást kívánok!

Nekem meg van 1-75 dobozban ez a vontató, de nem tudom, hogy ez valóban létezett-e MB-45-ként.

Névtelen írta...

Nekem is nagyon bejön ez a darab, meg az összes Convoyod :-)

Jobbulást mihamarabb :-)

Névtelen írta...

Egyébként jövök a börzére...Zsizso

Névtelen írta...

Miért törölted a médiatámogatóból a blogom?

Sam. Joe írta...

Lévén azt írtad az utolsó postodban, hogy egy darabig nem fogsz postolni. Félreértettem valamit?

Névtelen írta...

Jah igen..... Már azthittem azért, amit youtube-on írtam 8-)de majd ha postolok akkor visszarakod a médiatámogatóba? 8-)