2008/04/12

Matchbox Convoy premiersorozat: CY-2 Rocket Transporter

Kicsit sok volt mostanában a vadonatúj Matchbox, itt az ideje, hogy visszatérjek a régebbi kiadású darabokhoz és folytassam a Convoy premierévéről szóló sorozatot.

A második a sorban ugyanúgy a Kenworth COE vontatóra épül, mint a legelső Convoy, ezért különösebben nem szaporítanám vele kapcsolatban a szót, amit már lehetett, leírtam róla ott.

A CY-2 esetében ami igazán érdekes, az a vontatmány. A Low Bed Trailer-t (aka. Low Boy) eredetileg a Twin Pack-ek közt debütált és minimális változtatás után került a Convoy sorozatba, de ezzel sem mondtam újat, hiszen a kérdést kiveséztük már korábban. A rakétaszállító is erre épül, az eltérést gyakorlatilag a rajta vágott lukakba illesztett rakomány képezi. Elől egy kis füllel kapaszkodik a fém vontatmányba hátul, a két kerék előtt, pedig két csappal. Ezeket normál esetben megolvasztják, hogy ne jöjjenek ki a helyükből, de az én példányomon szerencsére elfelejtkeztek erről, így remekül tudom demonstrálni, hogy a teljes rakomány (tartó állvány + rakéta) egyetlen darabból van. Az is jól látszik, hogy ezzel a példánnyal sohasem játszottak, mert akkor úgy nézne ki, mint a fehér vontatós változatom rakománya, azaz ki lenne tördelve az orrkúp és a rakétatest, és össze is lenne illesztve. A tervezés zsenialitására jellemző – Kedves mostani Matchboxokat tervező bácsik és nénik! Tessék ilyen szinten zseniális dolgokat tervezni nekünk! -, hogy az összeállított rakéta is ott marad a helyén, köszönhetően a felső egyharmadán lévő két pici szárnyacskának. Külön bónusz, hogy ezekről nem az üvölt, hogy „azért van itt, hogy ne essen át az állványon”, hanem pofás, úgy tűnik, hogy teljes egészében a konstrukció része.

Ami a változatokat illeti, a Convoy Project teljesen cserben hagy, a CY-2-ről nincs érdemi információ. A katalógusokból azt tudtam kibogarászni, hogy a szürke alapon kék-piros festésű változat az, ami 1982-ben napvilágot látott a Convoy sorozat premierjekor. Az 1986-os katalógusban már a fehér alapon kék-piros festésű verzió jelenik meg és marad 1988-ig. A 89-es katalógusban már nem szerepel. Ez persze nem jelent semmit, de legalább támpont.

Ez utóbbi verzió nekem a CY-204 NASA Gift Set részeként van meg, melyről Charlie Mack könyvéből tudom, hogy 1986-ban dobták piacra, de az már nem derül ki, hogy ezt meddig gyártották. Kár, hogy a Convoy Project erről nem beszél, mert így nem tudom, hogy vajon milyen változatok vannak még ebből a szerelvényből. Viszont nagyon úgy fest, hogy a rakétaszállító vontatmány csak egyszer kerül ismét elő, Kenworth T2000 vontató mögé fogva. Erről viszont bizton állíthatom: ultra ritka!

Matchbox CY-2 Kenworth Rocket Transporter. Ez a kivitel az 1982-es premiermodell.
Így néz ki dobozban. Nos, hát igen, a doboz egy pöttyet romos.
Ilyen a rakomány eredetileg. Ezt úgy hagyták, ahogy a gyárból kijött, nem törték le az állványról és nem állították össze.
Ez a verzió 1986-ban váltja le az eredeti szürke vontatót.
Ilyen, amikor össze van állítva a rakéta.
Nekem ebben a CY-204-es NASA ajándékszettben van meg a fehér vontatós verzió. Ez is 1986-ban került a piacra.

1 megjegyzés:

Ikarus 256 írta...

Hello!
Nekem a szürke változat van meg, de az elején, a szélvédőtől a piros csíkig kékre van festve. Képem még sajnos erről nincs, de volt még egy (azt eladtam) arról van pár képen. Azt nézegettem és annak meg teljesen szürke volt a homlokfala.
Az enyémén sincs elolvasztva a rakományt tartó pöckök, derendesen beszorították, ezért nem próbálgatom leszedni.